In astfel de situatii in care cistita recidiveaza, intr-un recipient steril pentru urina cumparat de la farmacie, sau intr-un vas in care s-a fiert apa pentru a-l steriliza se recolteaza dimineata o proba din prima urina, proba care se duce cat mai rapid la un laborator de analize medicale sau la un cabinet ginecologic. Abia dupa primirea rezultatului analizei, poate fi stabilit in mod precis natura agentului patogen si diagnosticul corect si medicul poate prescrie in cunostinta de cauza tratamentul medicamentos adecvat care urmeaza sa fie administrat pe termenul stabilit.
In cazul in care cistita este de natura bacteriana, tratamentul adecvat se realizeaza prin administrarea de antibiotice. Pentru alte tipuri de cistita tratamentul corect depinde de cauza care sta la baza naturii aparitiei ei. Cistita netratata corect (dupa ureche) poate duce la complicatii sau se poate agrava si sa provoace infectii renale. Tratamentul clasic pentru cistita se face prin administrarea de antibiotice si mentinerea unei foarte bune igiene a intregii zone a vulvei si a zone anale adiacente.
Se poate recurge si la ratament naturist pentru cistita pe baza infiziilor si a ceaiurilor preparate din amestecuri de plante care sunt comercializate in farmaciile naturiste. Multa sanatate!