| Molusca a întrebat:

Bună seara! Am 13 ani, dar nu mi-a venit menstruația.
Să-mi fac griji? Care este vârsta maximă la care îți poate veni menstruația? O să doară când o să-mi vină menstruația?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

"Cele mai multe fete au prima menstruație între 10 și 16 ani, cele mai multe având-o în jurul vârstei de 12 ani. Oricum, ține minte că acestea sunt doar estimări. Nu ai de ce să te îngrijorezi dacă prima menstruație apare mai devreme sau mai târziu decât la restul prietenelor tale. Dacă totuși nu ai avut prima menstruație până la vârsta de 16 ani, cel mai bine ar fi să vorbești cu mama ta sau cu un adult de încredere care să te ajute să intri în contact cu un doctor."
https://bit.ly/3DpTiv7

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Poate veni si la 14 ani sau chiar la 18 ani, intreaba o pe mama ta ea cand a avut prima menstruatie ca daca i semeni ei atunci o sa ai si tu la varsta la care a avut o si ea prima data.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Menstruația în mod sănătos vine între 9 și 16 ani, cu o medie de 12-13 ani. În cazurile de pubertate precoce/ întârziată, aceste limite pot fi depășite.
Deci, nu ai niciun motiv să îți faci griji. happy
Fetelor mai plinuțe le vine în general mai curând, dar nu este o regulă. Îți poți face cât de cât o idee despre când va fi pentru prima oară întrebându-ți mama/ bunica/ mătușile...sau surorile mai mari, dacă ai, despre când s-a întâmplat la ele.
De exemplu, mamei mele i s-a întâmplat la aproape 11 ani, bunicii mele la 13, iar mie la aproape 12 ani. În schimb, unei mătuși i s-a întâmplat abia la 15 ani. Vezi cât de diferite suntem? happy
Cât despre durere...depinde de la caz la caz. Îmi amintesc că prima oară am simțit o durere foarte vagă, pe care nici nu știu dacă să o numesc durere, pentru că se simțea mai degrabă ca o amorțire sau ca niște furnicături.
În orice caz, puține sunt cazurile extreme de prima dată. Primele menstruații nu prea dor pentru că se spune că sunt anovulatorii. Dar din nou, nu e o regulă.
Iar fluxul pentru care se îngrijorează multe fetițe să nu fie luate prin surprindere nu e un motiv de îngrijorare în general. Cel mai probabil vei găsi o mică pată pe chiloțel.hee hee
E ok...cam jumătate din populația lumii trece odată și odată prin asta. happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna.
Aici, vei găsi câteva răspunsuri la unele întrebări legate de prima menstruație
https://www.youtil.ro/sanatate/la-ce-varsta-apare-primul-ciclu-menstrual/
Încă ceva, daca observi unele din aceste semne, sau pur și simplu vrei ca prima menstruație să nu te ia prin surprindere, in special dacă vei fi la școală, atunci pune un absorbant într-un loc secret în ghiozdan, unde doar tu ai acces, unul singur e destul pentru prima dată, poartal zilnic cu tine in geantă sau ghiozdan, nu știi niciodată când vei avea nevoie.

| Violleta2022 a răspuns:

Menstruatia apare intre 12 si 17 ani, depinzand de mostenirea genetica de la mama ta.
In situatii extrem de rare poate apare mai devreme.

Te sfatuiesc sa discuti aceasta problema cu mama ta, fiindca pe ea o mostenesti si numai ea iti poate spune cand si cum vei avea ciclul menstrual.