Da, e in ton cu "intrebarea" asta
https://www.tpu.ro/......za-cancer/
răspuns: da
. Verifică dacă termometrul conține sau nu mercur
Un fapt mai puțin știut este că nu toate termometrele clasice conțin mercur; unele tipuri de termometre pot conține alcool sau un compus non-toxic similar, la aspect, cu mercurul.
Pentru a identifica dacă termometrul spart conține mercur sau nu, uită-te cu atenție la culoarea lichidului din acesta. Dacă nu este argintiu, atunci sigur nu e mercur. Dacă este, însă, argintiu, e posibil să fie atât mercur, cât și altă substanță non-toxică.
Cum afli, atunci, dacă este vorba despre mercur? Mai întâi, trebuie să știi câteva lucruri despre acest metal lichid. Mercurul, atunci când se scurge, se coagulează în mici mărgele care se vor combina apoi în formă de sferă, ce se poate rostogoli pe o suprafață plană și descompune înapoi în bobițe, dacă se aplică presiune de orice fel pe ea. Este foarte important ca mercurul să nu fie lăsat să se prelingă și să ajungă în zone inaccesibile din casă.
Un alt aspect important pentru a identifica conținutul din termometru, este să te uiți pe ambalaj sau pe termometru în sine și să verifici dacă este menționat ceva legat de lichidul din interior. Dacă nu e menționat nimic de tipul "fără mercur" sau nu "conține mercur", atunci va trebui să presupui că este vorba despre mercur și să acționezi ca atare.
2. Dacă termometrul spart conține mercur, este important să ții cont de următoarele:
- Nu folosi aspiratorul pentru a curăța mercurul vărsat
- Nu folosi mătura pentru a curăța mercurul vărsat
- Nu vărsa mercurul strâns în nicio gaură de scurgere din casă
- Nu călca pe zona în care s-a scurs mercurul
3. Curăță în mod corect zona contaminată
Atenție, instrucțiunile de mai jos se aplică numai pentru cantitatea aferentă unui termometru de mercur vărsat. Dacă este vorba de cantități mai mari, va trebui să contactezi un serviciu de urgență.
În primul rând, va trebui să eliberezi încăperea – nu lăsa copii, animale de casă sau alți membri de familie să calce în zona în care s-a spart termometrul. Deschide toate geamurile, dar închide ușile care dau spre alte încăperi din casă.
De reținut este că mercurul se poate curăța ușor de pe suprafețe netede precum lemn (parchet), linoleum, gresie și faianță. Dacă mercurul s-a vărsat pe covor, perdele, pături, canapea sau alte materiale absorbante, obiectele contaminate vor trebui aruncate, potrivit instrucțiunilor oficiale pentru acest tip de materiale poluante. Dacă, de exemplu, mercurul s-a vărsat pe o porțiune mică de covor, poți decupa bucata respectivă și păstra restul covorului.
Pentru a curăța în mod corect mercurul, vei avea nevoie de:
- Câteva pungi din plastic cu închidere vidată, cum ar fi sistemul de închidere ziplock
- Câțiva saci de gunoi, din plastic rezistent
- Mănuși din latex, cauciuc sau nitril
- Prosoape de hârtie
- O bucată de carton sau o racletă de geamuri
- Bandă adezivă sau cremă de ras, împreună cu o pensulă mică
- Dacă ai - pudră de sulf. Sulful aderă la mercur și facilitează curățarea lui. Poți găsi pudră de sulf în magazinele de bricolaj, la secțiunea de pesticide pentru grădină.
Pentru a începe îndepărtarea mercurului, primul pas este să îți pui mănușile. Dacă sunt bucățele de sticlă rămase în zona în care s-a spart termometrul, culege-le cu grijă și așază-le pe un prosop de hârtie. Împăturește hârtia în jurul bucăților și pune-o într-o pungă de plastic. Prinde punga și eticheteaz-o pentru colectare.
Următorul lucru pe care va trebui să îl faci este să localizezi mărgelele de mercur. Odată localizate, folosește bucata de carton sau racleta pentru a le aduna. Folosește mișcări lente și atente, pentru a nu scăpa mercurul de sub control.
Dacă suspectezi că o parte din mercur s-a scurs într-o parte mai inaccesibilă a casei, cum ar fi sub o masa sau un dulap, ia o lanternă și luminează suprafețele obscure, pentru a verifica dacă au rămas bobițe de mercur ascunse.
De asemenea, este recomandat să verifici întreaga încăpere, pentru că mărgelele de mercur se pot împrăștia pe suprafețele plane. Verifică orice denivelare, scobitură sau crăpătură de pe suprafața pe care s-a spart termometrul.
După ce ai adunat mercurul, așează-l, cu grijă, pe un șervet de hârtie, apoi transferă-l într-o pungă cu sistem de prindere. Etichetează și această pungă pentru preluare.
După ce ai strâns toate mărgelele vizibile, aplică puțină cremă de ras pe vârful unei pensule și întinde spuma pe suprafața pe care s-a vărsat mercurul, pentru a prelua orice particule rămase. Poți face acest lucru și cu bandă adezivă. La final, pune pensula sau banda adezivă folosite într-o pungă și eticheteaz-o.
După ce ai terminat, pune toate materialele folosite, inclusiv mănușile, într-un sac de gunoi rezistent. Pune și mercurul colectat în același sac și scoate-l afară, într-o zonă ferită de acces. Contactează serviciul de pompieri pentru a prelua sacul contaminat sau administrația locală, pentru instrucțiuni de aruncare a mercurului.
4. Pași de urmat după eliminarea mercurului din casă
După ce ai eliberat zona, păstrează geamurile deschise pentru încă cel puțin 24 de ore. Pentru a fi complet sigur că nu au rămas urme de mercur în casă, poți apela la un serviciu de igienizare care să scaneze casa pentru vapori de mercur.
Copiii și animalele de companie trebuie ferite, cel puțin 24 de ore, de zona în care s-a vărsat mercurul.
Dacă tu sau un membru al familiei prezintă simptome de intoxicație cu mercur, apelează de urgență serviciul 112. De altfel, orice simptom neobișnuit care apare după expunerea la mercur trebuie observant și semnalat medicului, pentru a evita orice tip de neplăcere.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
United States Environmental Protection Agency - What to Do if a Mercury Thermometer Breaks
https://www.epa.gov/mercury/what-do-if-mercury-thermometer-breaks.
Pentru a comenta este nevoie de autentificare.
Salut.
Daca ai aerisit camera bine și nu simți miros de mercur, ar trebui să fie bine