Consultatia pneumologica e una, ecografia pulmonara este alta si se recomanda numai de medicul pneumolog si numai in cazuri foarte atent selectate (desi neinvaziva si neiradianta, este o metoda de investigatie destul de putin utila in pneumologie, aerul din plamani fiind opac pentru ultrasunete). Medicul de familie ii va recomanda locul in care sa mearga pentru consultatie. Ecografia costa in jur de 100 de lei dar este inutila daca este facuta fara recomandare speciala.
Ca idee generala, ceea ce spui tu este corect. Ca explicatie stiintifica, nu, in sensul ca aerul din plamani nu este opac pentru ultrasunete. Dimpotriva, este "transparent". Un ecograf, asa cum ii spune si numele, functioneaza pe baza interpretarii reflexiei ultrasunetelor (ecourilor). Fasciculul de ultrasunete, loveste un "obstacol", se reflecta la 180 de grade, este receptat si interpretat, prin calculul "timpului de zbor" ( ecartul de timp dintre emiterea si receptia undei ultrasonore) si a atenuarii semnalului. Cu cat densitatea "obstacolului" este mai mare, cu atat "timpul de zbor" este mai mic si pe ecranul ecografului punctul de impact este mai luminos. In cazul plamanului, densitatea aerului este foarte mica, comparativ cu densitatea pleurei sau a coastelor, fascicului utrasonic nu se reflecata, deci pe ecranul ecografului va apare o mare pata "neagra" acolo unde ar trebui sa fie plamanul. De aceea ecografia pulmonara nu se foloseste pentru determinarea leziunilor sau anormalitatilor la nivelul plamanului, ci numai la nivelul pleurei.
Sa mearga sa ia.o trimitere de la medicul de familie si sa mearga in spital la un medic pneumolog(poate sa mearga la un cabinet particular daca detine un buget). Medicul pneumolog o va consulta si ii va spune mai exact de investigatii trebuie urmate.