Sunt trei variante: 1. analiza este eronata si ar trebui repetata. 2. era un pic deshidratata. 3. are o boala care sintetizeaza proteine, de tip mielom multiplu (cam varstnica pentru asta), dar atunci trebuie sa aiba proteine prezente si in urina.
Am citit pe net acum depre mielom multiplu si zice ca apare in general dupa 60 de ani, are ceva probleme cu oasele, adica osteoporoza si ceva insuficienta renala la niste analize trecute, voiam sa intreb ce analize as putea cere sa fie repetate pentru a fi sigura de starea de sanatate a memei mele?
Proteine urinare, prezenta proteinuriei Bence-Jones si o radiografie de calota craniana. Dar repeta si proteinele totale cu mama in stare buna de hidratare
Proteinele Totale (TP) sau proteine totale serice. Explicatii uite aici: http://www.sfatulmedicului.ro/......teino_1292
Stii ce este uimitor? Si mama mea are 81 de ani!
Multi ani inainte, sa fie sanatoasa si sa te bucuri cat mai mult de ea.
Multumesc! Asemenea.
Proteinele sunt substante organice complexe ale materiei vii, care contin azot, sulf si fosfor. Ele sunt necesare pentru cresterea organismului pentru refacerea celulelor uzate, precum si pentru producerea de energie calorica, un gram de proteine producand 4 calorii. Majoritatea proteinelor din organismul omului provin din alimente bogate in proteine, fie de origine animala (carne, lapte, branza, oua), fie de origine vegetala (fasole, mazare, soia, linte etc.). Analiza proteinelor se face din serul sanguin. Exista mai multe feluri de analize care exploreaza diferite componente ale proteinelor, astfel: proteine totale, electroforeza, fibrinogenul, teste hepatice etc.
Proteinele totale reprezinta cantitatea globala a proteinelor sanguine exprimate in grame la 100 ml ser sanguin.
Valorile normale ale proteinelor sanguine sunt:
- la adulti = 6, 6- 8, 6 g la 100ml
- la copii 1-3 ani = 6, 0 - 8, 6 g la 100ml.
Din acestea, circa 60% (3, 6-4, 8g) sunt constituite din albumina restul din globuline. Cantitatea de proteine din ser depinde si de alimentatie, cand alimentatia este foarte bogata in proteine, creste si concentratia lor in sange si invers proteinele sanguine scad din sange in subnutritia proteica.
Scaderea proteinelor sanguine se intalneste in diferite boli. Astfel, cand ficatul care este laboratorul ce fabrica proteinele, se imbolnaveste scade si concentratia proteinelor din sange. La fel se intampla cand omul pierde proteinele prin hemoragii sau prin urina (albuminurie). Varsaturile, care impiedica alimentatia normala, bolile de stomac, intestin si pancreas care perturba digerarea proteinelor, diareea sunt numai o parte din cauzele care scad concentratia sanguina de proteine. De asemenea, efortul fizic intens, stresul nervos, precum si bolile care produc febra prin consumul crescut de proteine, contribuie la scaderea proteinelor organismului. Scazand proteinele din sange, organismul cauta sa le inlocuiasca apeland la proteinele din organele sale si mai ales din muschi, fapt ce duce la slabirea si la scaderea in greutate a corpului.Deoarece proteinele sanguine au capacitatea de a retine apa in vasele sanguine, prin scaderea lor, apa din vasele sanguine trece in tesuturile corpului (maini, picioare etc.) producand edeme.
Mai rar, proteinele sanguine pot sa aiba valori crescute, ca in unele boli genetice si parazitare sau ca in hipertensiunea arteriala.
IonBadita1 întreabă: