Lupusul nu se vindeca niciodata, cel mult il poti tine sub control si evolutia lui sa se opreasca. Analizele sunt complexe, sunt analize de sange, investigatii imagistice, dar si eventual o biopsie de piele. Tratamentul este si el destul de complex, difera in functie de forma de boala, de stadiul bolii, de varsta pacientului si de multi alti factori.
Am auzit lucruri bune despre competenta medicala a Doctorului Trifu de la SMC, dar medici dermatologi buni sunt si la Spitalul Elias.
Http://www.lupus.ro/lupusul-eritematos-diseminat-led-40.html
Lupusul (lupusul eritematos sistemic sau LES) este o boala cronica ce se manifesta prin inflamatie, durere si leziuni ale tesuturilor din intregul organism. Lupusul este o boala autoimuna, in care sistemul imunitar al bolnavului nu reuseste sa faca diferenta intre tesuturile proprii si intrusi, atacandu-le. Lupusul eritematos sistemic afecteaza rinichii, inima, plamanii si celulele sanguine. Desi o parte dintre bolnavii cu lupus prezinta simptome usoare, boala se poate agrava. In cazul majoritatii bolnavilor, monitorizarea bolii si administrarea unui tratament de intretinere controleaza simptomatologia si previne aparitia leziunilor severe ale organelor.
http://www.sfatulmedicului.ro/arhiva_medicala/lupusul+eritematos+diseminat
Simptome si semne - Lupusul formeaza leziuni cutanate rosii care cuprind cruste ce nu provoaca mancarimi. Aceste leziuni debuteaza prin simple placi, de extindere limitata, uneori parcurse de mici vase dilatate. Ca urmare, ele sunt sediul unei hiperkeratoze (cresterea excesiva a stratului carnos al pielii) de importanta variabila. Leziunile se dezvolta in mod relativ simetric pe nas, obraji, urechi, frunte si barbie.
Evolutia se face prin pusee succesive, adesea declansate de o noua expunere la soare. In anumite forme, lupusul se poate extinde mult, antrenand leziuni destul de inestetice.
Tratament si prevenire - Tratamentul face apel la dermocorticosteroizi cu actiune locala, prescrisi in simple masaje sau in pansamente. Leziunile puternic keratinizate pot fi suprimate prin criochirurgie sau prin laser cu dioxid de carbon. Totusi, adesea este necesar un tratament general: administrarea orala de antipaludice sau, atunci cand acestea sunt ineficace, sulfone, retinoide sau talidomida. Prevenirea lupusului eritematos cronic consta in evitarea soarelui si in protejarea pielii cu ajutorul cremelor solare ecran total.
Sinonim: lupus eritematos cronic. Insanatosire grabnica
ÎN ATENȚIA PERSOANEI ANONIME
Bună.
A urmat un tratament la Spitalul Colentina și doresc să consult și un alt medic pentru a vedea diferența de tratament și evoluție.
Am primit recomandări bune despre cadrele medicale care lucrează pe secția dermatologie din cadrul Spitalului Militar Central.
Dacă poți să-mi dai niște informații, îndrumări, te rog să revi.
Mulțumesc frumos.
Pa, pa.
serbanescu întreabă:
Carmen133 întreabă: