| Vivilica a întrebat:

Bună seara! Cine mai ia sau a mai luat arcoxia? Ace reacții ați avut de la el? Mi l a dat dr pentru durere de coloana cu compresie pe nerv, care se lasă pe picior. Îmi este frica sa iau, nu am luat niciodată. Înainte de a-mi da dr arcoxia, am avut zaldiar care mi-a făcut tare rău și dureri mari de stomac. Acum am teama de orice pastila. Voi ce părere aveți de arcoxia? Mulțumesc.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
1 răspuns:
| nely999 a răspuns:

Eu am luat, n-am avut nimic dupa, dar fiecare organism reactioneaza diferit. daca ai probleme cu gastrita/ulcer, ia protectie pentru stomac inainte cu o ora, doua si mananca ceva..sau incearca supozitoare antiinflamatoare..trebuia sa-i spui medicului ca ai probleme cu stomacul/dureri.
Reactii adverse:
Mai putin frecvente: gastroenterita. infectii respiratorii superioare. infectii ale tractului urinar.
Tulburari ale sistemului imunitar:
Foarte rare: reactii de hipersensibilitate. inclusiv edem angioneurotic. reactii anafilactice/anafilactoide. inclusiv soc.
Tulburari metabolice si de nutritie:
Frecvente: edeme/retentie lichidiana.
Mai putin frecvente: crestere sau scadere a apetitului alimentar. crestere n greutate.
Tulburari psihice:
Mai putin frecvente: anxietate. depresie. scaderea performantelor intelectuale.
Foarte rare: confuzie. halucinatii.
Tulburari ale sistemului nervos:
Frecvente: ameteli. cefalee.
Mai putin frecvente: disgeuzie.insomnie.parestezii/hiperestezie. somnolenta.
Tulburari oculare:
Mai putin frecvente: vedere neclara. conjunctivita.
Tulburari acustice si vestibulare:
Mai putin frecvente: tinitus. vertij.
Tulburari cardiace:
Frecvente: palpitatii.
Mai putin frecvente: fibrilatie atriala. insuficienta cardiaca congestiva. modificari nespecifice ale ECG. infarct miocardic.
Tulburari vasculare:
Frecvente: hipertensiune arteriala.
Mai putin frecvente: eritem facial tranzitor. accident vascular cerebral. atac ischemic tranzitor.
Foarte rare: crize hipertensive.
Tulburari respiratorii. toracice si mediastinale:
Mai putin frecvente: tuse. dispnee. epistaxis.
Foarte rare: bronhospasm.
Tulburari gastro-intestinale:
Frecvente: tulburari gastro-intestinale (de exemplu. dureri abdominale. flatulenta. pirozis). diaree. dispepsie. disconfort epigastric. greata.
Mai putin frecvente: distensie abdominala. reflux acid. tulburari ale peristaltismului intestinal. constipatie. uscaciunea gurii. ulcer gastroduodenal. sindrom de colon iritabil. esofagita. ulcere bucale. varsaturi. gastrita.
Foarte rare: perforatie si sngerare gastro-intestinala. inclusiv ulcer gastro-intestinal (n special la vrstnici).
Tulburari hepatobiliare:
Foarte rare: hepatita.
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat:
Frecvente: echimoze
Mai putin frecvente: edem facial. prurit. eruptie cutanata tranzitorie.
Foarte rare: urticarie. sindrom Stevens-Johnson. necroliza epidermica toxica.
Tulburari musculo-scheletice. ale tesutului conjunctiv si osos:
Mai putin frecvente: crampe/spasme musculare. durere/redoare musculoscheletica.
Tulburari renale si ale csilor urinare:
Mai putin frecvente: proteinurie.
Foarte rare: disfunctie renala inclusiv insuficienta renala de obicei reversibila; dupa ntreruperea tratamentului
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare:
Frecvente: astenie/fatigabilitate. stare de curbatura
Mai putin frecvente: dureri toracice.
Investigatii diagnostice:
Frecvente: cresteri ale ALAT. ASAT.
Mai putin frecvente: cresterea azotemiei. creatininfosfokinazei plasmatice. scaderea hematocritului. hemoglobinei. hiperkaliemie. leucopenie. trombocitopenie. cresterea creatininemiei si a acidului uric.
Rare: scaderea natremiei.
Urmatoarele reactii adverse grave au fost raportate n legatura cu administrarea de AINS si nu pot fi excluse pentru etoricoxib: nefrotoxicitate inclusiv nefrita interstiala. sindrom nefrotic si insuficienta renala. hepatotoxicitate. inclusiv insuficiena hepatica. icter si pancreatita

Contraindicatii:
Hipersensibilitate la etoricoxib sau la oricare dintre excipienti;
Ulcer peptic activ sau hemoragie gastro-intestinala (GI) activa;
Pacienti care au prezentat bronhospasm. rinita acuta. polipi nazali. edem angioneurotic. urticarie sau reactii de tip alergic n urma administrarii acidului acetilsalicilic sau a altor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). inclusiv inhibitori de COX-2 (ciclooxigenaza 2);
Sarcina si alaptarea
Pacienti cu insuficienta hepatica grava (albuminemie < 25 g/l );
Pacienti cu clearance al creatininei < 30 ml/min; Copii si adolescenti cu vrsta sub 16 ani; Pacienti cu boala intestinala inflamatorie; Pacienti cu insuficienta cardiaca congestiva (clasa III-IV NYHA); Pacienti cu hipertensiune arterială la care valorile tensionale nu sunt controlate adecvat; pacienti diagnosticati cu boala cardiaca ischemica. boala arteriala periferica si/sau cu boala cerebrovasculara >Precautii :
Perforatii. ulcere sau hemoragii). unele letale.
Efecte cardiovasculare
Studiile clinice sugereaza ca n comparatie cu placebo si unele AINS. clasa de medicamente inhibitori selectivi de COX-2 poate fi asociata cu risc de evenimente trombotice (n special infarct miocardic acut si accident vascular cerebral). Deoarece riscurile cardiovasculare ale etoricoxib pot creste cu doza si durata expunerii. acesta trebuie utilizat cea mai scurts durats posibil si n cea mai mica doza zilnica eficace. Pentru remiterea simptomelor. doza individuala si raspunsul terapeutic vor fi reevaluate periodic. n special la pacientii cu boala artrozica
Pacientii cu factori de risc semnificativi pentru evenimente cardiovasculare (de exemplu. hipertensiune arteriala. hiperlipidemie. diabet zaharat. fumat)
Inhibitorii selectivi de COX-2 nu sunt substituenti ai acidului acetilsalicilic n profilaxia bolilor tromboembolice cardiovasculare datorita lipsei de efect antiagregant plachetar. De aceea. terapia antiagreganta plachetara nu trebuie ntrerupta.
Efecte renale
Prostaglandinele renale pot juca un rol compensator n mentinerea functiei de perfuzie renala. De aceea. n cazul n care perfuzia renala este alterata. administrarea de etoricoxib poate determina scaderea formarii de prostaglandine afectnd fluxul sanguin renal. astfel putnd altera functia renala. Riscul cel mai mare pentru un asemenea raspuns clinic l prezinta pacientii care anterior tratamentului au insuficiena renala semnificativa. insuficienta cardiaca decompensata sau ciroza hepatica. La acesti pacienti trebuie luata n considerare monitorizarea functiei renale.
Retentie de lichide. edeme si hipertensiune arteriala;
Efecte hepatice
Cresteri ale alaninaminotransferazei (ALAT) si/sau aspartataminotransferazei (ASAT) (de aproximativ trei ori sau mai mult fata de limita superioara a valorilor normale).
Generale
Daca n timpul tratamentului apare o disfunctie a oricarui organ sau aparat descris mai sus. se vor lua masuri adecvate si se va lua n considerare ntreruperea terapiei cu etoricoxib.
Pacientii vrstnici. cei cu tulburari ale functiei renale. hepatice si cardiace trebuie tinuti sub observatie medicala n timpul tratamentului cu etoricoxib.
Initierea tratamentului cu etoricoxib la pacientii cu deshidratare trebuie facuta cu prudena. Se recomanda rehidratarea pacientilor nainte de nceperea tratamentului cu etoricoxib.
Etoricoxib poate masca febra şi alte semne de inflamaţie.
Se recomanda prudenta n administrarea etoricoxib concomitent cu warfarina sau cu alte anticoagulante orale.
Nu se recomanda administrarea de etoricoxib. ca de altfel a oricarui medicament care inhiba ciclooxigenaza/sinteza prostaglandinelor la femei care doresc sa devina sau sunt gravide.
Comprimatele de Arcoxia contin lactoza; pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza. deficit de lactaza (Lapp) sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizeze acest medicament