Pai daca vrei sa dormi noaptea, atunci culcarea trebuie facuta la 9.30 - 10 seara, ca sa-ti ajustezi CICLUL CIRCADIAN.
Atentie: lipsa somnului de noapte pe termen indelungat, poate duce la declansarea bolilor psihice (depresie, anxietate, atacuri d epanica, paranoia, schitofrenie samd) si boli metabolice severe (diabet, tumori, cancere etc).
Buna,
Din cauza tratamentului.
Probabil trebuie sa schimbi ora la care il iei.
Vezi la cate ore te ia somnul de la el.
Oricum, durează cateva luni pana te obișnuiești cu medicamentul si nu vei mai fi asa somnoros.
Încearcă să mergi la culcare și să te trezești la aceleași ore în fiecare zi, chiar și în weekenduri. Acest lucru ajută la reglarea ceasului tău intern.
Dacă obișnuiești să dormi în timpul zilei, încearcă să eviți somnul de după-amiază sau să-l limitezi la 20-30 de minute, pentru a nu-ți afecta somnul de noapte.
Consumă băuturi care conțin cafeină (cafea, ceai verde) în a doua parte a zilei, dar evită-le cu câteva ore înainte de culcare.
Evită mesele grele și bogate în grăsimi seara.
Ține un jurnal de somn și înregistrează orele de culcare și trezire, calitatea somnului și orice factor care ar putea influența somnul tău. Acest lucru te poate ajuta să identifici pattern-uri și să faci ajustări.
Iau un tratament cu parnido
Medicamentele antipsihotice ce conțin ca și substanță activă paliperidona, pot avea efecte secundare care influențează somnul.
Ar trebui să discuți cu medicul tău despre problemele de somn. El poate ajusta doza sau momentul administrării medicamentului pentru a minimiza efectele asupra somnului.
Asta cu sculatul la aceeași oră în weekend e o idee foarte proasta, organismul are nevoie sa se refacă după 5 zile de sculat cu noaptea în cap, măcar 2 zile pe săptămână trebuie sa dormi cat ai nevoie!