Salut, George! Cunosc bine Boala Buerger, adica trombangeita obliteranta. Haide sa vedem intai daca iti usureaza cu ceva situatia un diagnostic gresit. Daca diagnosticul este gresit, atunci suferi de o ocluzie a vaselor de sange din cauze necunoscute. Fiind necunoscuta cauza, nu te-ai putea trata; iar de amputarea partilor necrozate oricum nu ai scapa, caci nu poti trai cu necroza pe corp. Dar din fericire, diagnosticul e corect, si macar stii ce boala ai. Asta e o boala declansata strict de fumat; nu exista bolnav de asa ceva, nefumator. Am o prietena de famile care a fost operata in mai multe randuri, si acum e schioapa, DAR. Nu s-a lasat de fumat la timp. Nu face greseala ei, lasa-te de fumat chiar acum, POSIBIL ca evolutia bolii sa se opreasca aici. Daca nu te lasi de fumat, esti un om terminat; insa macar ti-ai facut-o singur.
Mie cand eram mai mic, mi-au pus un diagnostic gresit de tbc.
M-au internat in spital cateva saptamani, si m-au pus cu alti bolnavi in camera. Eram mic rau, cred ca prin 90 si ceva, si a fost foarte traumatizant. Sa nu-ti vezi parintii, si sa stai in janghina aia de spital fara sa cunosti pe nimeni. Am ramas traumatizat.
Bineinteles ca aia gresisera, si n-aveam nici un tbc, era o banala raceala de plamani.
Mi-au facut la analize, radiografii, trebuia sa scuip intr-un recipient, sange. Pana intr-o zi cand a venit tata sa-mi aduca ceva, si cand s-a dus la doctorita, a zis, puteti sa-l luati acasa, nu are nimic copilul.
Niste zdrente de doctori, si asistentele alea la fel. Cand am auzit ca trebuie sa merg acasa, am fost in al 7-lea cer.
concluzia?
De-asta cred ca e f important sa cauti si o a doua opinie, la alt medic, fara sa-i spui ca altcineva te-a diagnosticat cu Boala Buerger. ca sa fii mai sigur.
Din punct de vedere teoretic, mereu exista posibilitatea sa fi diagnosticat gresit. Niciun test nu este 100% sigur. Acest lucru e confirmat de formula lui Baynes a probabilitatii subiective. Nu intru in detalii caci probabil nu te intereseaza, dar raspunsul este da - se poate gresi diagnosticul. De aceea este bine, in cazul bolilor rare sau cronice, cum este si asta, sa obtinii diagnosticul din partea mai multor medici.
Boala Buerger nu este o boala fatala. Din ce am citit, in cel mai rau caz duce la amputari ale membrelor. Pentru a evita asta, trebuie neaparat sa nu mai fumezi si sa urmezi tratamentul prescris.
In sfarsit, recomand rugaciune, spovedanie si impartasanie.
WhatheWow întreabă: