Boala are tendinta de a evolua in pusee (un puseu este o faza in care boala se agraveaza, bolnavul prezentand o simptomatologie severa) cu ameliorare ulterioara sau chiar cu disparitia simptomatologiei pentru o perioada in unele cazuri, studiile aratand chiar o remisiune a bolii (cu o durata medie de 5 ani) la 20% dintre pacienti, indiferent de severitatea bolii in momentul diagnosticului, aproximativ 50% dintre acestia ramanand in remisiune pentru decade, iar probabilitatea remisiunii creste cu fiecare decada de la stabilirea diagnosticului.
Prognosticul acestei boli era destul de sumbru in trecut, insa in prezent metodele si diagnostic si de tratament s-au imbunatatit considerabil (desi un tratament care sa vindece boala nu exista), iar cu o monitorizare atenta si cu un tratament adecvat majoritatea celor afectati de lupus se pot bucura de o viata relativ normala.
Daca medicamentul pe care nu il mai gaseste in farmaciile de la noi se numeste Methotrexat, ar fi bine sa incerci sa il procuri de pe net (exista multe anunturi de vanzare) sau intr-o tara vecina (Bulgaria de exemplu, unde inca se mai gaseste). Multa sanatate!
http://www.i-medic.ro/articole/ce-este-lupusul
Ba se poate scapa de Lupus dar este o operatie un pic cam grea si posibil si costisitoare.
Cel mai bine o buceti la un medic specialist https://www.medlife.ro/programare
Uite ce zicea pe site la tratament:
Tratament chirurgicalSus
Tratamentul chirurgical nu este folosit in lupusul usor sau moderat. Se recomanda numai acelor bolnavi care au functia renala grav afectata. Transplantul renal (sau dializa renala) este preferat in locul administrarii unui tratament medicamentos de lunga durata si cu doze mari si efecte secundare serioase.
Daca afectarea renala din lupus nu raspunde la tratamentul cu doze mari de corticosteroizi sau medicamente imunosupresive, transplantul renal sau dializa reprezinta optiunea cea mai buna.
Din motive necunoscute, evolutia lupusului pe perioada dializei sau dupa transplantul renal este mai putin severa.
Alte tratamenteSus
Desi unii bolnavi cu lupus incearca si tratamente alternative (ca diverse diete, uleiuri de peste, tratament chiropractic) acestea nu s-au dovedit eficiente pentru aceasta boala.
Alte terapii care se axeaza pe relaxare, pot ajuta pacientul sa faca fata unei boli cronice si imbunatatesc calitatea vietii. Aceste terapii de relaxare includ:
- masajul
- yoga
- imaginatia stimulata.
Tratamente experimentale pentru lupus
Metodele terapeutice aflate in prezent in studiu sunt menite sa altereze functionarea sistemului imunitar, prevenind astfel progresia bolii. Aceste noi tratamente includ transplantul de celule stem si terapiile biologice.
Transplantul de celule stem consta in inlocuirea celulelor maduvei osoase afectate de boala, cu celule noi, sanatoase, denumite celule stem. Aceste celule sunt imature si sunt produse de maduva osoasa. Ele se pot divide si da nastere astfel la noi celule stem, sau se pot matura rezultand globule rosii, globule albe si trombocite. Acest tratament si eficienta lui in tratarea lupusului este inca in cercetare.
Tratamentul biologic blocheaza anumite faze ale procesului autoimun din lupus, fara sa suprime intregul sistem imunitar. Cercetatorii experimenteaza in prezent anumite substante, precum anticorpi si nucleotide, care blocheaza fazele initiale ale procesului autoimun. Au fost publicate studii asupra a 13 agenti biologici in ultimii ani. Dintre acestea amintim CTLA-4, anti-C5B si CD154. Alte substante biologice, precum LJP-395, aflate inca in studiu, s-au aratat eficiente in reducerea activitatii bolii.
DHEA este un supliment nutritiv androgenic extras din ignamul slbatic; este eficient numai produsul farmaceutic nu si planta in forma sa naturala. Rezultatele cercetarilor sunt neconcordante, dar sugereaza ca DHEA poate reduce simptomatologia lupusului. Cele mai des intalnite efecte secundare ale DHEA sunt acneea si hirsutismul (cresterea parului facial) la femei si pierderea parului la barbati. Deoarece acest supliment nutritiv este un hormon, este necesara recomandarea unui medic si evaluarea nivelurilor sanguine de DHEA la fiecare 6 luni.
Plasmafereza, indepartarea unei parti a sangelui, este rar folosita in tratamentul lupusului, exceptie facand cazurile grave in care nici un alt tratament nu s-a dovedit eficient. Aceasta metoda terapeutica se afla inca in studiu.
Administrarea intravenoasa de imunoglobuline poate fi folosita in lupusul care se asociaza cu distrugerea trombocitelor.
Si uite si situl: http://www.sfatulmedicului.ro/......oimuna_925
Depinde si de corpul ei. daca tratamentul are eferect! nu cred ca este o boala fatala deoarece sunt multe tratament care o pot face bine. stai chill!:*. nu te ingrijora o sa se faca bine. funda?
Buna,imi pare rau de mama ta, dar sa iti spun sincer si eu am avut o ruda care a avut lupus si inca mai traieste binemersi
Oricum ideea e ca mai intai incepe sa isi piarda pofta de mancare>>slabeste considerabil, de dureri eram prea mic si parintii mei nu vroiau ca eu sa stiu ca pe aceea ruda o chinuie ceva si nu mi-au spus dar am un link care o sa te ajute>>>http://www.sfatulmedicului.ro/......oimuna_925
Cat despre tratament ai acolo pe acel site tot ce iti trebuie sa stii dar ideea e ca boala Lupus poate fi controlata dar nu se va vindeca de ea niciodata.
Bafta si mut noroc si sanatate iti urez tie si mamei tale;)