Iti recomand sa te mai consulti cu 2-3 medici dermatologi, pentru a stabili undiagnostic sigur (cele descrise de tine indica si posibilitatea unei alte boli de piele - doar analizele pot da diagnostic mai sigur).
Psoreazisul nu are tratament definitiv.
Sunt multi factori care fac sa apara mai puternic sau mai putin.
De exemplu, vara soarele poate sa-l faca mai vizibila.
De asemenea, si ceea ce mananci poate sa faca mai intens sau mai putin.
Sunt perioade cand este mai vizibil si sunt in care dispare aproape complet, ramane invizibil.
Fiecare persoana trebuie sa urmareasca cum se comporta psoreazisul si sa se adapteze.
Sunt persoane la care dispare "din senin", chiar dupa multi ani, dar, de obicei, ramane pana la sfarsitul vietii.
Psoriazisul nu este boala autoimuna.
"Apart from genetic predisposition, the evidence for considering psoriasis as an autoimmune disease also includes overlap of several biochemical pathways with those altered in other autoimmune diseases such as Crohn's disease, type-I diabetes, and rheumatoid arthritis. In addition, psoriasis is found frequently associated with some major autoimmune disorders including systemic lupus erythematosus, autoimmune thyroid disease, celiac disease, inflammatory bowel disease (IBD), especially Crohn's disease, multiple sclerosis, Sjögren's syndrome, vitiligo, and alopecia areata.[17, 18]" - motive pentru care psoriazis e considerata o boala auto-imuna si auto-inflamatorie.
Teorii sunt multe, dar in practica - se pare - nu se poate vindeca.
Prietenul este spre 50 ani si are boala inca din copilarie. A fost si in strainatate, dar n-a reisit sa scape.
Toti medicii i-au recomandat doar dieta si sa fereasca de la stat mai indelungat la soare.
Dupa manifestari, la prietenul nu sunt simptome sau analize care ar indica autoimunitate.
Si in citatul tau este formulat ambiguu.
La aceasta boala inca nu se cunoaste mecanismul, cauza si tratamentul pentru vindecare (adica aproape nimic).
Doar observatiile in legatura cu soarele si alimentatia (care difera de la om la om) sunt baza indicatiilor date de medici.
Tu nu ai psoriazis, ai dermatita seboreica.
Trebuie sa ingrijesti mereu zonele afectate cu produse potrivite si cam aia e...
Nimic grav.
Psoriazisul este o afecțiune cutanată cronică care se caracterizează prin apariția de plăci eritematoase, acoperite de scuame albe sau argintii. Plăcile se pot dezvolta pe orice parte a corpului, dar cele mai frecvente zone sunt scalpul, coatele, genunchii și zona lombară.
Cauza exactă a psoriazisului nu este cunoscută, dar se crede că este legată de o combinație de factori genetici și imunologici. Persoanele cu istoric familial de psoriazis sunt mai predispuse la aceasta afecțiune.
Simptomele psoriazisului pot varia de la caz la caz, dar cele mai comune sunt:
Plăci de piele roșiată și acoperită de scuame
Prurit (mâncărime)
Unghii fragile sau ondulate
Durere sau disconfort la nivelul plăcilor
Psoriazisul poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții.
In general, psoriazisul nu este periculos pentru viața unei persoane, dar poate duce la complicații precum infectii ale pielii sau dureri articulare în cazul psoriazisului artropatic.
Ar putea fi o forma de psoriazis,posibil sa fie declanșată de la stres cronic și sistem imunitar compromis. Nu se poate vindeca dar se poate trata sa nu se împrăștie peste tot,cu tratament bun ar trebui sa scapi într-un procent destul de mari de acele coji și semne fiindcă pielea se regenerezea,dar fiind vorba de o boala autoimuna este mai complicat dar nu imposibil. Ai dat de medici nepricepuți, sunt tratamente eficiente pentru psoriazis, de altfel trebuie să fii foarte atent la alimentație, ar trebui să mănânci foarte sănătos, o dieta vegana și să te expui cat mai mult la soare daca ți-o ieșit și pe mâini.
In cazuri extreme, fara un tratament pentru psoriazis, leziunile capata o structura de piele groasa si solzoasa. In timp acestea se pot colora in nuante de alb, argintiu sau rosu aprins. Aceste placi se pot dezvolta oriunde pe piele, insa cele mai frecvente zone sunt pe coate, genunchi, zona lombara si pe scalp. Psoriazisul poate afecta, de asemenea, unghiile. Aproximativ 50% dintre persoanele care dezvolta psoriazis observa transformari si la nivelul unghiilor de la maini si/sau de la picioare. Daca unghiile incep sa se indeparteze de patul unghial sau dezvolta coroziuni, ori daca isi transforma culoarea intr-o nuanta galbena-portocalie, poate fi semn de artrita psoriazica. De la psoriazis nu se moare dar deranjează foarte mult estetic ceea ce poate afecta psihicul foarte tare ducând la depresie,anxietate,stima de sine scăzută,izolare de societate.
In primul rand trebuie sa afli de la un medic dermatolog in urma unei investigații daca e psoriazis sau alt tip de boala de piele și apoi să iei în consecință tratament,nu așa după ureche că îți poate dăuna foarte mult dacă iei un tratament eronat. Mergi la un alt dermatolog și urmează tratament altfel se poate extinde și să arate estetic foarte rău. Renunța la dulciuri, sucuri carbogazoase, mâncare grasa, fast food, junkfood și la stres, cred că te-ar putea ajuta niste antidepresive și ședințe la psiholog să îți gestionezi mai bine stilul vieții, stresul cotidian și agitația.
Psoriazisul este o afecțiune cronică de piele caracterizată prin apariția de plăci roșii, solzoase, acoperite de cojițe albe. Poate afecta diferite zone ale pielii, inclusiv scalpul, fața, coatele și genunchii. Există mai multe tipuri de psoriazis, și simptomele variază în funcție de tipul de psoriazis.
Psoriazisul este considerat o boală autoimună, dar cauza exactă a bolii nu este cunoscută. Se cunoaște că anumite factori, cum ar fi stresul, infecțiile, traumatismele și anumite medicamente, pot declanșa sau agrava simptomele.
Există tratamente disponibile pentru psoriazis, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Tratamentele variază în funcție de severitatea bolii și de simptomele individuale. Unele opțiuni de tratament pot include creme și unguente topic, fototerapie, medicamente sistemice și terapii biologice. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla care este tratamentul potrivit pentru dumneavoastră.
Este important să nu vă panicați, ci să vă adresați unui medic specialist, care poate stabili un diagnostic precis si poate recomanda un plan de tratament adecvat.