Nu, C2 nu este OK. Arata ca ai niste leziuni acolo, posibil precanceroase, dificil de interpretat. Inseamna ac exista celule cu modificari de atipie, dar pot avea si alta cauza, nu numai modificarile precanceroase (de obicei inseamna ca exista si o alta infectie). Trebuie sa mergi urgent la ginecolog, sa primesti un tratament si sa repeti obligatoriu testul peste 6 luni. Daca ramane C2, vei avea nevoie de colposcopie si biopsie, fiindca este foarte probabil ca leziunile sa fie precanceroase. Daca se corecteaza, vei face cate un test Papanicolaou la 6 luni pentru urmatorii 2 ani (minim) si vei intra in supraveghere normala (un test pe an) doar dupa ce obtii doua trei teste consecutive B. Da, ai risc important de a dezvolta cancer de col uterin in viitorul apropiat, asta iti indica ASCUS (echivalent de C2). Si pentru a-l evita trebuie sa iei masurile de mai sus, fara ezitare (tratament inceput imediat, in ziua in acre ai primit rezultatul sau in primele 48 de ore dupa aceea, test peste 6 luni si decizie in urma lui)
Va multumesc ca eu sangerez la contact asta e cea mai mare problema si din cauza asta numai pot avea contact niciodată!
Deocamdata fa tratamentul recomandat, fara a avea contact sexual pe perioada lui (nu ar trebui sa depaseasca 6 saptamani). Apoi, contact sexual protejat pana la urmatorul papanicolaou (care ar trebui sa fie peste minim 4 luni, maxim 7 luni). Daca problemele vor continua, vei suferi o operatie, de indepartare a leziunii precanceroase din col (cea care sangereaza) si vei putea dupa vindecare sa ai o viata sexuala normala. Ar trebui sa iti faci si fenotipare HPV (este posibil sa fii infectata, mai ales daca nu ai respectat totdeauna igiena intima si ai avut contacte sexuale cu persoane despre care nu stii daca au fost infectate HPV)
Doamna brigaela vreau sa va spun ca când mi-am făcut colposcopia s-a vazut pe monitor ca colul meu are o picătură de sange! Aceea picătură de la ce poate fi?
Ai o rana pe col, care sangereaza la contact sexual si la atingere (inclusiv cu colposcopul). Netratate corect, mai devreme sau mai tarziu, toate ranile pe col se transforma in cancer de col uterin. De aceea e important sa faci tratamentul corect si apoi sa repeti analizele, sa vezi daca rana s-a vindecat. daca s-a vindecat, ramai doar in supraveghere foarte atenta. Daca nu, rana poate fi biopsiata (pentru a vedea daca nu este daja cancer) sau rezecata (cu ansa electrica, asa zis-ul laser sau cu bisturiul). E importanta si fenotiparea HPV, deoarece 98% din femeile cu cancer de col uterin sunt infectate cu acest virus. Daca esti infectata, supravegherea va fi mai atenta si tratamentul mai precoce. daca nu esti infectata, tratamentul poate fi mai bland si operatia poate interveni mai tarziu.