Tinctura de propolis se obtine prin introducerea propolisului fin maruntit(se rade pe razatoarea fina) in alcool de 85-95* Cel mai recomandat este alcoolul de secara. Ca sa puteti faramita bine propolisul, mai intai bagati-l in congelator.
Din 200ml alcool de 90*si 60gr propolis, se face o solutie alcoolica de 30 %. Se tine la intuneric 7-8 zile, in care timp se agita din cand in cand.
Dupa care se filtreaza prin doua tifoane cu vata la mijloc.
Dar este bun si cel din farmacii. Daca il cumparati brut de pe piata, e posibil sa fie amestecat cu ceara.Ca apicultor mai cunosc unele lucruri.Eu il consum in stare bruta, dar e mai eficient sub forma de tinctura.
Bună!
"Tinctura de propolis :
La 100 ml alcool de peste 80° se adaugă 20 g propolis.
Alcoolul amestecat cu propolis se introduce într‑un vas, se încălzeşte la 30‑35°C şi se amestecă bine.
Această procedură se repetă zilnic, timp de o săptămână, apoi se lasă preparatul la decantat şi se alege lichidul curat.
Folosind acelaşi dozaj, procedeul poate fi simplificat.
Singura diferenţă este că, fără încălzire, propolisul se pisează şi se lasă la macerat timp de 14 zile." - SURSA :
http://www.pravaliata.ro/propolis.htm
Toate cele bune.
Buna!
Cel care ti-a dat reteta de mai jos, a uitat sa specifice SURSA:
http://www.curademiere.ro/tinctura-de-propolis-preparare-si-folosire/
Gasesti aici intreaga reteta.
Te pup!
Iata cum se prepara tinctura de propolis:
La 100 de grame de alcool de 80°-86°, se adauga 20 de grame de propolis intarit, tinut in frigider. Alcoolul amestecat cu propolis se introduce intr-un vas, se incalzeste la 30°C-40°C si se amesteca bine. Procedura se repeta intr-o saptamana de 6-7 ori, dupa care se lasa sa se aseze si se toarna lichidul curat.
nicky întreabă: