| phonoma a întrebat:

Stiu ca probabil ar trebui sa merg la un medic sau sa vorbesc cu parintii despre chestia asta, dar vreau sa ma documentez intai si cu cateva chestii de pe internet. De preferat v-as ruga sa lasati raspunsuri, fara glume sau alte chestii. Multumesc.
De cateva luni (aproximativ 2-3), inainte sa ma ridic dimineata din pat mai stau 20-30 de minute. Si cum ma ridic in picioare ma ia o ameteala ingrozitoare si o durere de cap la fel, care dureaza in jur de 10-15 secunde, apoi revine totul la normal. Nu cred ca are vreo legatura cu faptul ca nu ma ridic imediat ce m-am trezit, pentru ca am facut si asta si mi s-a intamplat la fel.
Si daca stau aplecata, adica cu capul in jos cateva secunde, patesc la fel. Revine ameteala si durerea de cap, care nu dureaza mult.

Daca aveti cateva sfaturi in legatura cu ce as putea face legat de chestia asta, spuneti-mi.
Si ma repet, fara comentarii la misto sau mai stiu eu ce.
Multumesc mult, o zi buna!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
5 răspunsuri:
| Donsavas a răspuns:

Un control neurologic la mai mulți ani nu ar fi o pierdere de timp și nu trebuie sa mergi acolo doar dacă ți s-a pus un diagnostic sau prezinți niște simptome. Amețeala e normala atunci când te ridici brusc din pat sau îți obosești creierul. Durerea apare deseori de la lipsa vitaminelor din complexul B, nu întotdeauna e ceva serios. Dacă ar fi fost, durerile persistau și în timp durau mai mult pentru ca bolile neurologice sunt su progresive. Pana sa mergi la neurolog sau sa discuți cu părinții tai și sa I îngrijorezi degeaba, discuta telefonic sau chiar la cabinet cu al tău medic de familie! Apoi le spui părinților ca e cazul sa ti faci macat un EEG sau chiar un RMN. Dacă nu sunt cazuri speciale, aceste analize se fac odată la 10 ani cel puțin, obligatoriu, deci e cazul și la tine dacă nu ai mers la control pana acum. Neurologul îți va face un control de rutina. Nu e mare lucru, chiar o sa ti placa pentru ca, deși e complicat, este și interesant. Cred ca mai bine vorbești cu generalistul tău decât sa aștepți păreri de pe internet. Ești mare și te poți descurca la început și fără părinții tăi.

| Caro34 a răspuns:

Ar trebui sa mergi la medic. Poate fi o problema a urechii, anemie, probleme neurologice, la ochi, dinti etc. Ametelile sunt specifice pentru peste 30 boli, deci iti dai seama ca nu am de unde sa stiu ce ai tu fara analize de sange. Acolo sigur va mai fi ceva care va diferentia treaba. Numai bine!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ameteala, indeosebi dimineata, atunci cand te ridici brusc din pat, este specifica femeilor. Uneori nu constituie un motiv de ingrijorare, alteori este semnalul unei boli, care poate fi chiar si grava.

Starea de virtej, specifica momentului cand se schimba pozitia corpului de la culcat la pozitia "in picioare", provine, in general, de la o situatie denumita hipotensiune arteriala ortostatica.

Un studiu elaborat de cercetatorii Universitatii din Carolina de Sud, SUA, a aratat ca hipotensiunea arteriala ortostatica poate fi uneori asociata cu o insuficienta cardiaca, a carei evolutie trebuie evaluata la medic.

Care sunt cauzele ametelii?

In general, hipotensiunea arteriala ortostatica se instaleaza atunci cand scade tensiunea arteriala. La trecerea din pozitia culcat la pozitia ortostatica (in picioare), inima accelereaza pulsul, de obicei cu 10 batai pe minut. Accelerarea pulsului se asociaza cu o ingustare a vaselor care duc sangele la creier.

In mod obisnuit o persoana tanara si sanatoasa nu sesizeaza modificarea starii de sanatate. Persoanele in varsata insa, precum si altele suferind de hipotensiune arteriala ortostatica, pot simti o ameteala mai pronuntata sau mai putin pronuntata, care se amelioreaza, reluand usor pozitia culcat.

Fenomenul nu se va repeta daca, ulterior, ridicarea se face lent si chiar in etape: intai sezand, apoi in picioare. Daca totusi fenomenul se repeta, inseama ca suferi de o afectiue care trebuie evaluata de medic.

Pericole ascunse

Pericolele sunt legate de cauzele care produc aceasta stare. Cel mai frecvent, ea provine de la o deshidratare. Acesta este unul din motivele pentru care medicii ne recomanda sa consumam 2 litri de apa plata pe zi.



Dar starea se poate instala si ca urmare tratamentului cu unele medicamente, deshidratante si ele, ca: diureticile de orice fel (incusiv ceaiuri), inhibatori ai ECA, beta-blocante, hipotensive.

Poate limbajul de mai sus nu spune mare lucru cititorului neavizat, dar, citind prospectul, acolo vei gasi cu siguranta, daca este cazul, specificarea respectiva.

Cercetari specifice facute in ultimii ani au constatat insa ca hipotensiunea arteriala ortostatica, un fenomen care nu pare sa constituie pericole directe, avertizeaza asupra unui risc major indirect, insuficienta cardiaca aflata in curs de dzvoltare.

Mai mult decat atat, cercetatorii au tras concluzia ca aceasta stare de hipotensiune, care pare trecatoare si usor de stapanit poate reprezenta acelasi factor de risc asupra bolilor cardiace ca si diabetul zaharat, bolile coronariene si chiar hipertensiunea arteriala.

Te paste un pericol?

Hipotensiune arteriala ortostatica poate fi un semn precoce pentru o viitoare aterosceroza, care ingreuneaza functionarea inimii si chiar poate duce la un stop cardiac. Ca urmare, ea este semnalul unui posibil pericol, dar asta in situatia cand fenomenul se repeta sistematic si, mai ales, cand este asociat si cu o stare generala de rau.

Daca stii ca esti deshidratat (nu bei lichide), ca iei unul din medicamentele aratate mai sus sau alte diuretice, si in plus esti tanar, n-ai motive de ingrijorare. Este suficient sa bei mai multe lichide.

In situatia cand, insa, stii ca bei lichide, nu consumi diuretice si totusi, la ridicarea din pat iti vine ameteala, merita sa te duci la medicul de familie, pentru o prima evaluare. El va spune daca mai trebuie si altele...
Sănătate!

| SilviaPunct a răspuns:

Ceea ce descrii tu se numeste hipotensiune ortostatica. happy Cel mai bine si mai corect este sa iei o trimitere de la MF si sa invegtighezi, iar intre timp incearca sa stai 5 minute in sezut la marginea patului inainte de a te ridica in picioare ca sa nu ametesti si sa te lovesti. Sanatate multa!