| adrianadragutza a întrebat:

Sunt la inceput de ciclu si as vrea sa stiu ce simptome are, ce trebuie sa faci, ...etc, Va rog frumos!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
| Lioana a răspuns:

Vorbeste cu mama ta despre asta! Te poate ajuta mai bine decat oricine de pe TPU. Simptomele difera de la o persoana la alta dar tu semeni cu mama ta si ea iti poate spune cum e la ea. Ce trebuie sa faci? Sa porti tampon si sa speli zona de fiecare data cand mergi la WC.

| spiridus25 a răspuns:

Fetele incep sa aiba menstruatie in jurul varstei de 13 ani, dar este doar o statistica, varsta numita "medie". Daca ar fi sa ne gandim la numarul "mediu" de picioare pe care le au un cal si un om, am obtine 3, ceea ce este fals. Aceeasi regula se aplica si in cazul primei menstruatii.


Prima menstruatie este considerate normala daca apare intre 11 si 16 ani. Daca nu ai inca 16 ani, nu ai niciun motiv de ingrijorare. Daca ai deja 16 ani, cu siguranta totul va fi ok.


Este foarte important daca ai deja celelate semne ale pubertatii: cresterea sanilor, cresterea parului publian si al celui axial. Nu uita ca secretia vaginala apare la momente diferite inainte de prima menstruatie si nimeni nu poate spune cu siguranta daca vei avea menstruatie in luna urmatoare sau in cativa ani dupa secretie. Experienta cu secretia vaginala este doar inca o etapa a pubertatii. Momentul exact al primei menstruatii nu poate fi anticipat. Va veni atunci cand corpul tau ajunge la o anumita maturitate hormonala, iar aceasta nu poate fi prevazuta cu precizie.


Dupa prima mestruatie, ciclul tau va fi neregulat. Nu uita ca si un ciclu normal poate dura intre 21 si 35 de zile! O menstruatie dureaza intre 3 si 7 zile, 10 zile maxim. Daca fluxul tau menstrual este abundent si dureaza mai mult de 10 zile, poate provoca anemie si ar trebui sa mergi la un ginecolog. Tine minte ca un exercitiu fizic prea intens sau sauna iti poate intensifica fluxul. Pe de alta parte, daca slabesti foarte mult poti avea iregularitati ale ciclului sau, in cazuri extreme, menstruatia poate lipsi de tot.


Daca iti e teama ca prima ta menstruatie te va lua prin surprindere, ia un absorbant ambalat individual in geanta. In caz ca apare, il folosesti pur si simplu. Daca sangerarea incepe in timpul noptii, vei observa pe lenjerie abia a doua zi dimineata. La inceput, prima zi de menstruatie va avea un flux mic, asa ca nu te speria! Daca esti pregatita (ai un absorbant la tine), nu vei avea nicio problema! In timpul mestruatiei trebuie sa ai grija in special la igiena; schimba-ti absorbantul la aproximativ 3 ore si spala-te in zona intima de cateva ori pe zi. Daca esti alergica, foloseste absorbante sensitive.


Tampoanele si virginitatea

Tamponul este un produs de igiena care, spre deosebire de absorbant, se poarta in interiorul corpului. Nu-ti recomandam tampoanele pana dupa pubertate, care dureaza 2-3 ani de la prima menstruatie. In aceasta perioada vei invata sa-ti cunosti corpul. Daca decizi sa folosesti tampoane, citeste mai intai toate instructiunile de folosire de pe ambalaj. Vei gasi indicatii despre cum sa folosesti un tampon. Cand folosesti pentru prima data un tampon, alege ziua cu fluxul cel mai abundent, ia cel mai mic tampon si daca ai vreo problema sau simti durere, renunta!


Tampoanele se schimba de fel de des ca absorbantele, la fiecare 3-4 ore; spala-ti partile intime cat mai des si nu folosi tampoane peste noapte. Daca urmezi aceste reguli, vei scapa de complicatii, dintre care cea mai serioasa este STS (sindromul toxic soc) cauzata de o bacterie care, daca nu folosesti tampoanele corect, se dezvolta in vagin si, prin sange, poate infecta tot organismul.