| AndreeaBt a întrebat:

Tatal meu are hernie de disc multipla; am inteles ca se poate face o operatie ce consta in punerea unor tije metalice cu suruburi, e adevarat?
As vrea sa stiu ce alternative de operatie mai poate avea? daca aveti alte idei as fi recunoscatoare...
Dau funda celui mai amanuntit si concret raspuns~

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Andreea625 a răspuns:

Sint doua categorii de hernii de disc: hernia de disc acuta si cronica. Sau hernia de disc considerata ca si traumatica - corespunzatoare celei acute si hernia considerata ca si boala - corespunzatoare celei cronice. Prima apare in situatia unui efort deosebit de intens la o persoana tinara, fie in urma unui traumatism de coloana. Moment in care discul intervertebral pleaca de la locul lui si gaseste un loc unde poate comprima un nerv sau mai multi nervi sau maduva spinarii.
Ca exemplu pentru hernia acuta (urgenta): un tinar mecanic ridica un motor si in clipa aceea simte o durere violenta in spate care poate sa iradieze pe un picior sau pe ambele si banuiala este de hernie de disc. Se fac explorarile clasice - radiografii, examene electrice - sau moderne - tomografii computerizate, RMN - explorari care sa arate daca este vorba de o hernie de disc.
Urgenta: ce trebuie facut?
Pacientul poate fi adus imediat cu salvarea. Asta nu inseamna ca ajunge imediat pe masa de operatie. Ci trebuie efectuata o pregatire necesara pentru orice fel de operatie de hernie acuta. Trebuie controlat pacientul de sus pina jos in special in privinta organelor vitale - inima, plamini - trebuie verificata tensiuna etc.
De obicei, fiind vorba de persoane tinere, nu sint probleme deosebite si pacientul poate fi rezolvat mai rar in aceeasi zi - de obicei, operatia se face a doua, a treia zi de la internare. In principiu, aceste pregatiri sint valabile si la persoanele mai in virsta care se opereaza in urgenta de hernie de disc. Dar, acestea, avind si boli associate, trebuiesc supuse unui control preoperator mai minutios si echilibrate pe cit posibil respectivele boli asociate.
Dupa operatie, pacientul trebuie imobilizat la pat 6-7 zile. Apoi isi reia miscarile treptat, cu indicatia stricta de a nu ridica greutati timp de o luna - o luna si jumatate. Si cu o restrictie la eforturi mari pentru urmatoarele 6 luni. In aceasta perioada de o luna - o luna si jumatate, bolnavul va face un tratament fizioterapic si mai putin unul balnear si medicamentos.
Pregatirile pentru o interventie programata
A doua categorie este hernia de disc boala - hernia cronica - caracteristica persoanelor mai in virsta. La acestea, discul intervertebral degenereaza prin procese de tip reumatologic. Acesti bolnavi de obicei mai au si alte afectiuni - pulmonare, cardiace, diabet etc.
Din cauza acestor boli asociate, ei trebuie investigati foarte bine inainte de interventia chirurgicala. Este ceea ce este cunoscut ca terminologie „studiul terenului in chirurgie". Poate mai importanta decit boala in sine - hernia de disc - este patologia care insoteste aceasta afectiune. Toate aceste boli ascoiate trebuie bine echilibrate inainte de operatie. Acest lucru este realizat la indicatia chirurgului dupa un examen clinic si paraclinic.
Practic, pregatirile preoperatorii pentru un bolnav cronic presupun aceleasi explorari clasice - radiografii, examene electrice - sau moderne - tomografii computerizate, RMN. Medicul hotaraste, in functie de caz, care dintre acestea sint necesare. Si in acest caz trebuie controlat pacientul de sus pina jos in privinta in special a organelor vitale - inima, plamini - trebuie verificata tensiuna etc.
Trebuie realizate analize pentru a se stabili starea actuala a bolilor asociate - cind acestea exista - si neaparat realizata echilibrarea acestora inainte de operatie.
Cind apeleaza la chirurgie bolnavul cu hernie de disc cronica
Exista trei indicatii operatorii pentru o persoana cu hernie de disc cronica. Prima este caracterul hiperalgic - insuportabil - al durerii. Apoi faptul ca pacientul nu raspunde la nici un tratament antalgic, ceea ce denota ca discul intervertebral este probabil intr-un loc unde apasa un nerv si acest factor mecanic este predominant si trebuie inlaturat.
De asemenea, este indicata operatia cind apare paralizia pe un nerv, pe mai multi nervi sau pe toti nervii de la regiunea lombara care constituie coada de cal; sau mai grav la herniile lombare inalte, cind apasa maduva terminala si cind pacientul devine paraplegic - adica nu poate misca picioarele absolut deloc.
Din momentul instalarii unei paralizii, intervalul optim pentru realizarea unei interventii este de 3-4 saptamini. Asta pentru ca si recuperarea sa se poata incadra intr-o luna-doua. Pentru ca exista o regula: cu cit trece mai mult timp intre instalarea parliziei si operatie, cu atita perioada de recuperare creste.
Dupa operatie: tratament balnear pentru bolnavii cronici
In ceea ce priveste regimul de viata dupa operatie, restrictiile sint aceleasi ca si in cazul unei urgente. Dupa operatie, pacientul trebuie imobilizat la pat 6-7 zile. Apoi isi reia miscarile treptat, cu indicatia stricta de a nu ridica greutati timp de o luna - o luna si jumatate. Plus o restrictie la eforturi mari pentru urmatoarele 6 luni. Diferenta este ca in perioada post-operatorie toti acesti bolnavi care au un teren reumatologic vor trebui sa faca la o luna-doua tratament balnear.
Subliniez ca asemenea pacienti trebuie sa faca cel putin o data pe an o cura balneara intr-o statiune cu bai calde: Felix, Herculane, Lacul Sarat, Nicolina, Baltatestii de Neamt, care au bai incalzite. Si ca acest tratament balnear anual este obligatoriu".
Cit se poate amina operatia in cazul unei hernii de disc cronice
Atit timp cit nu exista paralizie sau tulburari sfincteriene, pacientul cu hernie de disc cronica poate amina „intilnirea" cu neurochirurgul. Daca durerea nu este insuportabila, marea majoritate amina operatia cit mai mult.
„Dar, aceasta atitudine nu reprezinta cea mai buna alegere. Asta pentru ca in orice moment se poate instala o paralizie deoarece acest fragment de disc intervertebral se muta din loc in loc. In plus, in timp, aceste fragmente care au migrat de la locul lor fac aderente cu radacinele, cu sacul in care se gaseste maduva. Si atunci aminarea inseamna o operatie si o evolutie post-operatorie de mai lunga durata si mai dificile.
De preferat este ca atunci cind un tratament nu se arata eficace in 7-10-20 de zile maximum, pacientul sa-si ia inima in dinti si sa aleaga operatia. Unde oricum va ajunge la un moment dat. Si cu atit mai mult cu cit durerea din perioada post-operatorie este incomparabil mai mica", explica prof.dr. Nicolai Ianovici.
Stau toata ziua la birou si totusi fac hernie de disc: de ce?
„Trebuie spus ca sint persoane care fac hernie de disc pentru ca au ligamente slabe ale coloanei. Sint pacienti care stau la birou si fac hernie. Deci, exista persoane predispuse la aceasta boala. Ele trebuie sa se pazeasca de eforturi, de miscarile de rotatie ale coloanei, care sint foarte periculoase (genul miscarilor de la tenis), de frig, de umezeala si de pozitii incomode prelungite - la calculator, la birou, miscari trepidante - mersul cu masina pe drumuri proaste.

0 răspunsuri:
Întrebări similare