| dany179 a întrebat:

Am 16 ani si de curand mi-am facut o radiografie la mana sa vad daca o sa mai cresc, fiindca am numai 1, 72m inaltime...
La radiografie, doctorul mi-a zis ca structura mea osoasa e de 19 ani si ca cartilajele mele sunt epuizate si ca n-o sa mai cresc deloc, doar daca o sa am noroc 1, poate max 2 cm.
explicati-mi cum e posibil asta. Adica eu am 16 si structura mea e de 19, oi fi bolnav? Se mai poate face ceva sa-mi,, reincarc cartilajele cu energie" sa mai cresc macar 3, 4 cm? Sau trebuie` sa caut un psiholog? Ca ma simt naspa rau. La sc sunt cel mai mic din clasa, iar fratemiu care mereu a fost mai mic ca mine la 14 ani are 1, 65 cm la picioare si maini deja m-o intrecut, urmand in urmatorii ani sa ma intreaca de tot, dupa ce i se dezvolta si coloana. Help me please!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| rocket1204 a răspuns:

Buna Dany! Cresterea si dezvoltarea osoasa este dependenta hormonal. Trebuie sa intelegi ca fiecare organism se dezolvta in ritmul sau. La tine cresterea s-a infaptuit un pic mai devreme, insa ca baiat, cu siguranta vei mai creste cativa cm. La varsta ta cartilajele de crestere nu s-au osificat si daca vei incepe sa faci un sport care sa nu le afecteze, atunci te vei putea bucura de sansele de a mai creste. Cand am spus sporturi care sa nu afecteze cartilajele si ligamentele ma refer la cele precum bascket, volei. Iti recomand sporturi care necesita miscari rotunde ale articulatiilor precum inotul. Poti chiar tu acasa sa iti faci un program de sport insiprat din fizioterapie. Inaltimea ta pentru un barbat este una normala si nu trebuie sa te ingrijoreze acest aspect. Cu siguranta nu esti bolnav. Multa sanatate!

7 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

In locul tau as mai creste pe la gramatica limbii romane.In inaltime cresti de la natura.

| Anonima6 a răspuns:

Wow! Frate, stai linistit! Nu te speria din cauza inaltimii! Eu am o prietena care e pe a V| si arata de a |-a - a ||-a. Are un frate mai mic ca el si o intrecut-o, iar ea nu e suparata in legatura cu asta!

| dany179 explică:

Buna rocket1204! Ce sporturi si exercitii afecteaza cartilajele si ligamentele? Eu fac saptamanal flotari si abdomene si alte exercitii pe care le faceam la scoala( rotiri de cap, de trunchi, aplecari, fandari etc) afecteaza cu ceva?

| PanaceuUniversal a răspuns:

Avand numai 16 ani, mi se pare ciudat ca sa ai deja cartilajele de crestere epuizate... avand in vedere ca hormonii de crestere se secreta in mod normal pana la varsta de 21/23 ani, asta te-ar duce la acromegalie... ceea ce mi s-ar parea aiurea sa fie detectat si sa nu se inceapa nici un fel de terapie. Ori ai inteles tu gresit, ori medicul la care ai fost are ochelarii aburiti!

| alessia5158 a răspuns:

Radiografia de pumn a evidentiat inchiderea cartilajelor de crestere ( ai o varsta osoasa mai mare decat cea cronologica).In acest caz, cresterea in inaltime va fi nesemnificativa( de cativa milimetrii!).

Introdu datele pesonale in calculatorul din link-ul de mai jos pentru a vedea daca te incadrezi in MEDIA de dezvoltare a celor de varsta ta.
http://www.parinti.com/modules.php?name=Grafice

p.s. Un link spre un articol al carui autor este un medic, te poate ajuta in a-ti tempera ingrijorarile --- evident, daca ai capacitatea de a intelege ceea ce se spune in articol!
http://www.nutritionistcluj.ro/......ercentila/

| dany179 explică:

Panaceu, am cautat pe google despre acromegalie si nu am cum sa am asta, acromegalia presupune secretia in exces a hormonului de crestere, ceea ce duce la gigantism, eu cum am si zis, sunt michappy.

| dany179 explică:

Alessia, nu pot sa vad daca ma incadrez in inaltime, findca primul site nu are ani mai jos de 2000, eu sunt in 98, iar pe al doilea site nu zice nimic despre problema mea, eu vreau sa aflu din ce cauza cresterea mea in inaltime s-a terminat mai devreme.