Buna!
1. Daca nu ai facut-o inca, treci pe la medic si cere-i un sfat.
Spui ca ai deja dureri, arsuri. Inseamna ca stomacul iti da semne ca are nevoie urgenta de ajutor. Poate ca ai nevoie de tratament medicamentos, sau cel putin, un element ajutator care sa il protejeze pana reusesti sa renunti de tot la alimentele nesanatoase. Nu poti risca sa se instaleze vreo afectiune in toata aceasta perioada in care te obisnuiesti cu noul stil de viata. De asemenea, fiind sensibila, e posibil chiar sa nu ai voie sa consumi anumite alimente pe care in general le consideri sanatoase. Iti dau un exemplu: am fost racit o lunga perioada de timp, in care am fost nevoit sa iau multe antibiotice. Acestea din urma mi-au atacat stomacul si acum mi-a fost recomandat sa nu consum anumite alimente- cum ar fi mazarea sau fasolea. Daca cineva mai breaz imi spunea inainte sa incep antibioticele ca exista un pansament gastric (omez) pentru a nu intampina probleme, poate ca acum mi-era mai usor sa ma refac. Intreaba medicul daca poti lua ceva protectie pentru stomac, nu strica sa incerci.
2. Tine un jurnal.
Chiar si o singura saptamana daca iti notezi toate alimentele si bauturile pe care le consumi (cantitate si perioada zilei), vei reusi sa-ti faci un profil mai clar al obiceiurilor. Vei observa ca in anumite perioade nevoia de a consuma alimente bogate in zahar creste. Identifica momentele cheie in care organismul cere mancare nesanatoasa si fa-ti un plan in functie de perioadele de stress specifice ritmului tau de viata. Multi dintre noi avem probleme cu alimentatia, dar avem limite diferite de rezistenta la stress. Eu spre ex, nu pot manca dimineata, nu am timp sa mananc 3 mese pe zi, simt nevoia sa mananc ceva dulce doar seara, etc. - trebuie sa-mi fac un plan de actiune specific acestor probleme. Poate ca te confrunti cu altceva, orice detaliu e important. Toti avem aceeasi problema, dar solutiile, de cele mai multe ori, sunt diferite. Ca sa poti actiona CORECT, trebuie sa incepi sa te cunosti mai bine.
3. Studiaza (cel mai important aspect, dupa parerea mea).
Citeste cat mai multe lucruri despre felul in care alimentatia iti influenteaza corpul. Citeste despre efectele nocive ale zaharului si alte substante care iti fac rau. O data ce vei intelege cu adevarat cat de periculoase sunt, vei gasi si motivatia necesara sa renunti la ele. E ca si cum ai afla ca iubitul te inseala . Sau ca cea mai buna prietena a ta te-a tradat. Credeai ca sunt viata ta, dar ei te tocau incet si sigur . Imagineaza-ti ca la fiecare punga de chipsuri cumparata, undeva in lumea asta, buzunarele unui grasan lacom se umplu de bani. Scoate din viata ta nenorocirile astea, si vei face sa planga un magnat din industria junk-food! Razbunarea e dulce...
Zaharurile din sucuri si junk-food face ca parul sa creasca mai repede si mai gros in parti nedorite ale corpului (maini, picioare, axile, fata). Esti fata, probabil ca epilatul reprezinta interes pentru tine. Cum ar fi sa te poti epila pe picioare la 2 saptamani, si nu la 3-4 zile? Ehh? Suna a motivatie buna?
Tot zaharurile sunt cele care scot intr-un ritm accelerat vitaminele si nutrientii din celulele corpului nostru. De aceea, dupa scurt timp de la consumul dulciurilor te simti obosita, cel mai probabil. Daca spui ca esti obisnuita sa bei foarte rar apa si nu mananci sanatos, e foarte posibil sa te confrunti cu o senzatie de oboseala acuta. Corpul "plange" dupa nutrienti, vitamine, etc. Daca tu nu ii oferi toate cele necesare din alimentatie, el cauta sa se refaca prin alte metode, cum ar fi somnul. Somnul este metoda naturala prin care organismul se reface. In timpul somnului, celulele intra "in service", pentru a putea fi gata pentru urmatoarea zi. Daca celulele sunt prea afectate si pe timpul noptii organismul nu reuseste sa se refaca macar in proportie de 80%, te vei trezi obosita.
Citeste! Intelege-ti corpul si afla cum il poti ajuta!
4. Grup de suport.
Daca faci acest pas, ai grija ca cei din jurul tau sa-ti fie aproape. In special familia. Degeaba incerci sa-ti iei gandul de la ciocolata daca cei cu care traiesti sub acelasi acoperis consuma din belsug toate chestiile pe care vrei sa le tai de pe lista. Schimbarea va fi mult mai usoara daca toti membrii familiei decid sa-si schimbe obiceiurile alimentare. In felul acesta, cel putin in casa, nu vor exista tentatii cat timp toti respecta aceleasi reguli. Iar prietenii, daca tin la tine, te vor incuraja sa mananci sanatos, ba chiar ocazional ar fi frumos sa te invite in oras la o masa sanatoasa.
5. Sport.
Exercitiile fizice, sau chiar simplele plimbari prin parc, la aer curat, cresc nivelul serotoninei (hormonul fericirii). Cand esti bine dispusa esti mai optimista. Ai mai multa incredere ca ceea ce faci e bine, iar acest lucru te va ajuta sa-ti respecti planul de actiune pana la capat. Oamenii descurajati renunta cel mai usor. Foloseste-te de acest mic truc pentru a avea o sansa in plus in a-ti atinge scopul.
6. Trucuri alimentare
Prepara-ti singura sucurile, asa cum iti povestea cineva inaintea mea. Cand te pui la masa, ia doua pahare -unul pentru suc si unul pentru apa. La fiecare inghititura de suc ia o inghititura de apa. Stomacul se va umple si nu vei mai simti nevoia sa bei lichide. Cu timpul, vei inlocui sucul cu apa. Inlocuieste zaharul cu mierea, si apoi renunta treptat la miere. Gaseste inlocuitor pentru ciocolata - stiu o persoana care isi face singura o reteta geniala simpla, cu roscova, scortisoara si miere - are gust de 10 ori mai bun ca Nutella si are un parfum nemaipomenit! Cauta pe net o lista de alimente care sa-ti taie senzatia de nevoie de dulce (uite cate de necesar e punctul nr.3).
7. Distreaza-te!
Transforma aceasta experienta intr-un proiect amuzant. Noteaza totul, impartaseste totul cu prietenii. Trateaza totul cu seriozitate, dar invata sa faci si haz de necaz la nevoie.
Succes!
Iti multumesc mult pentru timpul acordat si sa stii ca rspunsul tau chiar mi-a fost de folos, ba la faza cu epilatul am si ras.Ai mare dreptate, si la faza cu suportul, eu locuiesc doar cu mama dar ea e mai mereu la serviciu sau plecata si nu mancam niciodata impreuna.Voi tine cont de ceea ce imi zici.Totusi,un lucru bun fac si eu(atat:mananc dimineata, chiar trebuie.Un sfat in legatura cu tigarile daca esti fumator?
Ma bucur ca raspunsul meu ti-a fost de folos.
La partea cu tigarile n-ar trebui sa fie bataie mai mare de cap, asta pentru ca efectele nocive ale fumatului sunt atat de cunoscute incat simpla constientizare ca poate aduce atatea nenorociri devine cea mai buna motivatie. Ori le lasi treptat, ori dintr-un foc. Iti spuneam ca am avut o perioada destul de lunga in care am stat pe antibiotice. Anul trecut am facut pneumonie. Dupa 3 zile in care febra nu mi-a scazut sub 39, am ajuns la urgente. E drept ca nu facusem pneumonie din cauza fumatului, dar si el a contribuit la inrautatirea situatiei mele. Doctorul de garda mi-a spus atunci ca nu mai apuc 30 de ani (aveam 27) daca nu ma las de fumat si nu incep sa mananc sanatos. Mi-a zis ca oricand as putea face o complicatie si acea complicatie sa duca la moarte (fie ca era vorba de diabet, stop cardiac, anevrism, blocaj renal sau afectiuni ale plamanilor si gatului - aveam constant dureri puternice in gat). I-am zis ca am tot incercat sa ma las si nu am reusit. Atunci mi-a zis: "Imagineaza-ti parintii ducandu-te la groapa. Asta le doresti tu? Atat de mult ii iubesti? Daca tu nu ai grija de tine, cine vrei s-o faca?" Nu mi-a trebuit mai mult. M-a convins instant . Cateodata e bun un soc de genul acesta care sa te aduca la realitate. Numai ca tu nu trebuie sa treci prin acelasi soc sau exercitiu de imaginatie dramatic. Gandeste-te ca tu, prin decizia de a renunta la fumat, indepartezi unele "sanse" de a trai momente groaznice (pe patul de spital), sau ca inveti si mai mult cum sa-ti iubesti familia, ferind-o de momente triste.
Greseala noastra cea mai mare este ca il luam intotdeauna in brate pe vesnicul "mie n-o sa mie se intample". Ne tot spunem ca nu ne doare nimic, ca suntem bine, dar intr-o "buna" zi, ajungem pe patul de spital. Atunci ne vom fi dorit sa schimbam ceva, dar nu se va mai fi putut.
E mai usor sa eviti decat sa tratezi. Si cum la noi in tara spitalele sunt mai jegoase ca toaletele publice, sper din toata inima sa nu fie nevoie sa jungi vreodata pe-acolo.
Mai sunt alte trucuri pe care le poti folosi pentru a te lasa de fumat, dar constientizarea...trezirea la realitate, cred ca sunt cele mai eficiente metode. Frica de boala de scapa de multe .
Poti sa bei cate o gura de apa de cate ori simti nevoia sa fumezi. Sau inlocuiesti fumatul cu un alt "viciu mai putin periculos" (unii sparg seminte, altii mesteca guma). Exista plasturi la farmacii (sa citesti cu atentie instructiunile!), daca nu ma insel, chiar si plante care taie pofta de fumat. Gandeste-te de ce te-ai apucat de fumat, sau in ce perioada a zile fumezi mai mult. Afla daca faci asta din stress sau din plictiseala. Fie ca e prima varianta sau cea de-a doua, gaseste-ti o activitate care sa te tina cu gandul departe de tigara.
Mircea Badea stiu ca incerca sa isi convinga o colega sa nu mai fumeze si ii zicea "Imagineaza-ti ca lingi o scrumiera. Cam aceeasi senzatie o are si iubitul tau cand te saruta!" E scarbos, dar are dreptate. Daca nu ling cu placere o scrumiera, de ce "indes" tot continutul ei in gat?
Ai dreptate.e groaznic cand esti fumator cu respiratia mirosul hainelor, a parului. sper sa reusesc cat de curand.Iti multumesc!
Eu n-am fumat niciodata, si nici nu cred ca o sa fumez pe viitor, dar ca si alimentatie nesanatoasa... cartofi prajiti si peste 6 oua ochi aproape in fiecare zi, tot felul de alte mancaruri prajite sau mancaruri negatite, gen pure sau piure sau cum s-o numii, praf, care doar se pune in apa si astepti (nesanatos), cate o ciocolata pe zi, si asta minim, uneori mancam si 2-3 pe zi, si tot asa.
Principala idee este sa incepi sa te opresti din a manca atat de multe prostii. Cafea poti bea, dar nu des. Si eu beau cafea, desii lumea in general spune ca-ti face rau, iti face si bine, daca este consumata regulat, si nu in cantitati excesive, gen odata la 2 zile, sau chiar odata pe zi, dar nu mai mult.
Ca alimentatie, incearca sa nu mai mananci nimic ce-ti face rau. Te documentezi, si vezi ce si cum. Este greu la inceput, dar dupa, o sa te obisnuiesti, ba o sa ai parte si de niste "surprize".
De exemplu, in ultimele 2 luni am renuntat la tot ce este nesanatos din punct de vedere al alimentatiei. Am inceput sa mananc foarte multe fructe si legume, nu am mai mancat prajeli ci doar mancare gatita normal (ciorbe in general, pilaf, friptura, mancare de cartofi, etc), si am renuntat si la dulciuri.
Desi se spune ca iti trebuie dulciuri ca sa-ti pastrezi glicemia si nu stiu ce tampenii, fructele au cantitatea necesara de gluczoa cat sa nu ai probleme, deci primesti cantitatea necesara de "dulce" din doua mere si o portocala, deci nu-i mare lucru.
Acum, partea "amuzanta", este ca acum cateva zile am mancat cartofi. Mi-a fost pofta acum ceva timp, si am vrut sa vad ce se intampla daca mananc iar. Ce s-a intamplat? Nu mi-au mai placut.
Deloc. I-am facut la fel de buni, la fel cum ii faceam inainte si imi placeau, dar nu mi-au mai placut, la fel si ouale ochi, pur si simplu corpul meu nu se simtea bine, ma simteam prost, ca si cum as fi mancat prea multe grasimi, imi era oarecum rau.
Deci am reusit sa scap complet de cartofi prajiti.
Incepe si tu la fel. Redu mesele nesanatoase, mananca foarte multe fructe si legume, si cat mai multa mancare normala, gatita.
Un mic sfat - Atunci cand iti e foame si iti este pofta de cartofi, sau orice altceva nesanatos, pur si simplu mananca ceva gatit, chiar daca nu ti-e pofta de acel ceva.
O sa vezi ca odata ce ai stomacul plin, pofta pentru alte tipuri de mancare dispare.
Cu fumatul nu stiu ce sfaturi sa-ti dau, pentru ca nu am fumat, dar daca ar fi sa te iei dupa mentalitatea mea, ar fi pur si simplu "Pai... nu mai fumezi. Atat.", nu vad alte "metode magice".
Iti multumesc pentru timpul acordat si sfaturile chiar sunt utile, voi tine cont.
Trebuie sa o iei incet incet sa mananci treptat:
Mai intai mananci putin din ceea ce trebuie apoi maresti cantitatea zilnic putin cate putin si ceea ce consideri tu ca este nesanatos poti sa reduci daca nu chiar sa elimini din alimentatia ta zilnica.Kisses
Poti incepe prin a inlocui sucurile din comert cu sucuri facute in casa.eu imi fac la blender din orice frunce am in casa, cu apa rece si cu putin zahar(foarte putin). incearca sa mananci mancare gatita, salate cu carne facuta la gratar sau orice, dar sa fie gatit in casa si cat de cat sanatos, astfel nu vei mai putea manca atatea dulciuri si treptat le poti elimina sau sa mananci mult mai putine.nu te gandi ca ti un regim sau ca iti va fi greu sau alte lucruri, gandeste-te ca asa vrei sa papi de acum inainte, ca face parte din rutina ta zilnica.stiu ca e greu sa te lasi de dulciuri, am trecut si eu prin asta, pot spune ca eram dependenta de cipsuri, mancam si 2-3 pungi dinalea mari pe zi, eu am renuntat dintr-o data la ele si ma feream sa iau mai multi bani la mine decat cat imi trebuiau tocmai sa nu ma tenteze sa intru in magazin sa cumpar(nu aveam cu ce) si am incercat sa imi ocut timpul cu altceva, sa nu ma gandesc la cipsuri, acum mai mananc rar, o punga la o luna..sti cum e, fiecare organism e altfel, tu stii cel mai bine de ce are nevoie corpul tau.sincera ma mir ca nu ai ameteli, sper sa reusesti ce ti-ai propus
Uite niste sit-uri care te vor ajuta:http://diete.kudika.ro/,https://www.slabsaugras.ro/diete-de-slabit-cat-19/ si http://www.infoslabire.ro/articole/diete/diete-de-slabit
Din ceea ce spui tu imi dau seama ca aceasta este stilul de viata al familiei, dar este f bine ca tu ti-ai dat seama cat de nesanatos traiti. Alimentele pe care le consumi sunt acide si acest lucru a facut sa ai aciditate in organism si de aici arsurile si durerile de stomac.Sucurile ar trebui sa lipseasca cu desavarsire; in locul lor bea apa alcalina, apa cu ph peste 7. Cauta in magazine si cu siguranta vei gasi, eu stiu de Calipso ca este alcalina. Nu doar fast-food-ul, ci si mare parte din alimentele procesate din comert sunt acide si provoaca neplaceri. Mananca mai putina carne si mai multe legume si cereala. Apa alcalina, impreuna cu alimentatia preponderent alcalina vor ajuta la reglarea organismului, vor crea acolo un mediu alcalin in care foarte multe boli, chiar si unele foarte grave, nu se mai pot dezvolata. Multa vointa iti doresc si felicitari pentru ca ai alegi un stil de viata sanatos.