Http://www.sfatulmedicului.ro/......itomul_781
Testul pentru metanefrinele urinare este folosit, în primul rând, pentru depistarea prezenţei feocromocitomului la pacienţii care prezintă simptoamele respective sau pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului pe care îl urmează un pacient căruia i-a fost descoperită şi înlăturata tumoarea. Testul este recomandat de medic împreună cu alte examinări, precum sunt cele pentru metanefrinele plasmatice sau catecolaminele plasmatice şi urinare. Întrucat fluxul secreţiei de catecolmine tinde să varieze în timp, testul de urină 24h pentru metanefrine sau catecolamine depistează producţia hormonală în exces care nu a putut fi identificată de testul din sânge.
Deoarece acest test este influenţat de medicamente, alimentaţie şi stres, rezultatele pot fi eronate; din acest motiv, testul de metanefrine nu este recomandat sub formă de screening general la orice pacient, iar medicul va evalua întotdeauna factorul de stres în cazul în care rezultatul este pozitiv.
Când se efectuează:
Testul de metanefrine este efectuat atunci când medicul suspectează prezenţa unui feocromocitom, atunci când pacientul prezintă pusee de hipertensiune împreună cu alte simptome (migrene, transpiraţie, palpitaţii) sau când tratamentul pentru hipertensiune nu este eficient.
Medicul mai poate recomanda testul atunci când există un caz de feocromocitom în familia pacientului sau pentru monitorizarea tratamentului după întervenţia chirurgicală.