"www.google.ro" fara ghilimele> boli ale sistemului digestiv> Enter. There you go.
Data viitoare posteaza in categoria corecta!
Sistemul digestiv poate fi afectat de urmatoarele categorii de factori:
-mecanici, sub forma unor obiecte dure care pot fi inghitite(bomboane tari, fructe cu coaja tare etc.). Acestea pot afecta smaltul dintilor, pot produce rani in cavitatea bucala sau in alte segmente ale sistemului digestiv
-fizici, sub forma temperaturilor foarte ridicate sau foarte scazute ale unor alimente.Se pot produce arsuri in cavitatea bucala,in faringe,in esofag si iritatii in stomac
-chimici,sub forma unor substante sau medicamente inghitite accidental sau voluntar care pot produce distrugeri de tesuturi sau intoxicatii
-biologici,sub forma unor ciubperci parazite, licheni paraziti, microbi sau virusuri care pot afecta cavitatea bucalasau celelalte segmente ale sistemului digestiv, ficatul sau pancreasul
Sper sa te ajute P.S.:nu e copiat de pe net, este luat de la un profesor de biologie!
Aciditatea stomacului
In stomac exista aproximativ 35 de milioane de glande care secreta sucuri gastrice, bogate in acid clorhidric (HCl). Atunci cand aceasta secretie este prea abundenta, avem senzatia de greutate, aciditate si greata. Acest lucru se datoreaza excesului de HCl (hiperclohidrie de aciditate) si faptului ca alimentele raman prea mult timp in stomac. Tocmai de aceea pilorul se inchide automat, pentru a impiedica trecerea sucurilor in intestin deoarece, fiind prea acide, acestea l-ar deteriora. Pentru tratarea acestei tulburari se pot folosi medicamente speciale, numite antiacizi.
Senzatia de greata
Uneori, senzatia de greata nu este altceva decat reactia la o canticatate excesiva de mancare, careia stomacul nu poate sa-i faca fata. De fapt, la nivelul creierului exista un "centru al vomei", care primeste semnale provenite de la ochi, nas, limba, centrul echilibrului si de la stomac. De aceea ni se poate intampla sa vomitam daca vedem ceva care ne dezgusta, daca gustam sau mirosim ceva neplacut sau cand simtul echilibrului este amenintat de o miscare excesiva.
(Corpul Uman - Digestia (nr. 13) Editura DeAGOSTINI)
O leziune a peretilor stomacului
Ulcerul gastric, o afectiune foarte raspandita, care apare in jurul varstei de 30-40 de ani, reprezinta o leziune a pretilor stomacului, provocata de diminuarea factorilor de protectia ai mucoasei, aceasta perforandu-se astfel mai usor sub actiune aciditatii gastrice. Cand aceasta mucoase se subtiaza, pretii stomacului devin mai fragili si au de suferit din cauza agresiunii sucurilor gastrice. Daca leziua este grava si ulcerul roade peretii stomacului, pot aprea hemoragii, deoarece stomacul este irigat de vase sanguine foarte importante. In acest moment, devine indispensabila interventia medicului chirurg, care va opri hemoragia. Starea de nervozitate si stresul favorizeaza secretia excesiva de suc gastric, care poate provoca ulcer.
Inflamarea apendicelui
Cu siguranta ai auzit vorbindu-se despre persoane operate de apendicita. Apendicele se gaseste in primul segment al intestinului gros si are forma unui mic tub inchis la una din cele 2 extremitati. Ca urmare a pozitiei sale, apendicele vina in contact cu toti microbii sin intestin, iar atunci cand este blocat de reziduri sau invadat de paraziti intestinali, se inflameaza si se infecteaza. Problema este ca, din cauza infectiei, se poate forma un abces care, daca s-ar sparge, ar duce la raspandirea puroiului in toata cavitatea abdominala, provocand o infectie foarte grava denumita peritonita. Pentru a evita aceasta complicatie, este nevoie de o interventie chirurgicala, care consta in extirparea apendicelui infectat. Simptomele unei crize de apendicita sunt foarte similare cu cele ale indigestiei. Principala diferenta este aceast: in cazul unei apendice, durerile sunt foarte puternice, se intensifica la miscare si sunt localizate in partea dreapta jos a abdomenului. De asemea, spre deosebire de indigestie, se poate intampla mai des ca apendicita sa provoace febra. Daca crezi ca ai o criza de apendicita, nu lua laxative si nu consuma ceaiuri din plante medicinale etc. Uneori, aceste remedii traditionale pot chiar sa inrautateasca starea bolnavului.
Blocarea sistemului digestiv
In timpul digestiei alimentelor, toate organele implicate in procesul de digestie lucreaza din plin, de aceea este necesar ca circulatia sanguina sa "participe" la operatiune, ajutand stomacul sa efectueze toate miscarile necesare, favorizand secretia de suc gastric etc. De aceea, daca in timpul digestiei efectuam activitati care presupun un aflux mare de sange spre alte parti ale corpului, este posibil ca procesul de sigestie sa se blocheze.
Pentru ca acest lucru sa nu se intample, trebuie sa evitam efortul excesiv dupa mese. De asemenea, este bine sa nu consumam bauturi reci in timpul digestiei, deoarece procesul de digestie se poate bloca din cauza temperaturii scazute a acestora. Din acelasi motiv, este periculos sa facem baie imediat dupa ce mancam. Congestia poate fi provocata insa si de expunerea la temperaturi prea ridicate imediat dupa masa.
(Corpul uman - Aparatul digestiv (nr. 14) Editura DeAGOSTINI)
anonim_4396 întreabă:
IonBadita1 întreabă: