Suplimentele ori alimentere nu te vor ajuta cu nimic, principalul factor care îți influențează creșterea e testosteronul. Poți citi despre el pe internet, îți voi răspunde pe scurt la întrebare.
Mai departe, înălțimea ta se datorează moștenirii și genelor părinților tăi. Totuși, până la 20-22 de ani ești încă în creștere, iar principalele sporturi ce te-ar putea ajuta (extrem de mult chiar) sunt basket-ul și înnotul.
Oricum, sfat personal. noi oamenii tindem în totdeauna să fim mult mai critici față de noi înșine, deoarece observăm calitățile celorlalți, înaintea defectelor și lipsurilor. Și ne dorim să fim mai presus, e un sentiment de superioritate ce ține de subconștient. Că vrei nu vrei, ar trebui să te accepți așa cum ești. Și nu îți face griji pentru serviciile militare. Dacă se va ajunge acolo, ei vor avea nevoie de tine, nu tu de ei.
Testosteronul ajuta cresterea? E exact pe dos. Testosteronul (ca si estrogenul) inchide inelele de crestere ale oaselor lungi dupa un timp. Vezi aici http://loredanaparlog.medlive.ro/......a-precoce/ http://www.sfatulmedicului.ro/Boli-genetice/sindromul-klinefelter_245
Salut! suplimentele sunt o minciuna a industriilor din ziua de azi! Nu te ajuta cu nimic! Vei mai creste pana la 17-18 poate chiar 20! Nu te ingrijora! vei ajunge cel putin pana la inaltimea tatalui tau. Eu iti recomand sa faci sport si sa dormi bine! Asa, vei ajuta organismul sa secrete somatotropul, hormonul principal in cresterea organismului, care impreuna cu testosteronul, va face ceea ce trebuie pentru tine! Sanatate sa ai, aia e cea mai importanta!
Eu nu am spus nicidecum ca testosteronul ar ajuta in cresterea in inaltime. Ma refeream la dezvoltare din alte puncte de vedere. Ingrosarea vocii, oaselor, cresterea muschilor, etc
Fara testosteron, toate acestea nu ar fi posibile. Stiu ce zic. O zi frumoasa!
OK atunci. Eu am avut testosteronul normal probabil dar am doar 1.70 iar cu vocea si muschii rezultatele au fost partiale. Conformatia si dispunerea grasimii a fost la mine intotdeauna de tip feminin, acum daca ramaneam cu vocea de la 14 ani ar fi fost perfect. Ma simt insa fantastic de bine cu testosteronul aproape zero, mie imi distrugea creierul de tot.
Sunt fata trans, fac tratament hormonal cu estrogen si antiandrogeni de aproape 2 ani, fac 50 de ani in curand. Dupa 2-3 saptamani de tratament m-am simtit si eu in sfarsit bine, nu m-am mai simtit asa bine de la 13 ani. Deci mie testosteronul mi-a adus doar necazuri. Si lipsa testosteronului e mult mai importanta decat prezenta estrogenului, acum iau o doza mica de estrogen.
"andreia", situația ta nu se poate compara în primul rând.
În al doilea, vi să te contrazici cu persoane mai vârstnice probabil. Tot ce ai făcut tu a fost prescris de doctor, dar explicat de internet. Dacă nu mi-am povestit "aventurile" nu înseamnă că i-am vorbit omului din neștiire. E în regulă să ai o opinie diferită, dar nu încerca să îi contrazici pe ceilalți doar pentru SF-urile prin care ai trecut tu. Nu mai răspunde cu 10 întrebări la o postare, încercând să îți faci scor și să ți-i pui pe toți în cap.
Nu am spus ca situatia mea se compara. Ti-am aratat, cu exemple, ca testosteronul nu are nicio legatura cu cresterea in inaltime ci dimpotriva testosteronul aparut prea devreme (pubertate precoce) duce la o statura MICA iar la sindromul Klinefelter (unde testosteronul este mic) cresterea in lungime a oaselor mari (membrele) continua peste datele genetice ale individului respectiv ducand la o statura inalta. Testosteronul are rol DOAR in masculinizare, efectul de crestere in inaltime este marginal, are loc doar o "umflare" a discurilor intervertebrale de unde poate aparea o crestere in inaltime de 3-4 cm si care nu apare decat la unele persoane. In general hormonii au efecte foarte diferite de la o persoana la alta, crede-ma ca am experienta cu asta. Sunt multe mituri care circula de exemplu ca o pilozitate faciala/corporala abundenta indica un nivel mare de testosteron, ei bine nu e adevarat, e alt hormon implicat aici. Pentru cresterea in inaltime singura solutie certa e hormonul de crestere dar bineinteles prescris de un endocrinolog pe baza unei examinari clinice si a unor analize hormonale. In rest sportul si alte chestii sunt fix 0 doar pot grabi procesul daca exista potential de crestere altminteri sunt persoane de 1.80 care n-au facut sport niciodata si altele super sportive care nu trec de 1.70.
Eu ti-as recomanda o consultatie la un medic endocrinolog, s-ar putea in cazul tau ca un tratament cu hormoni de crestere sa dea inca rezultate, esti foarte mic pentru varsta ta tinand cont si de inaltimea parintilor. Lasa sala deocamdata, incearca sa stai atarnat de bara si practica un sport gen inot.
Sala s-ar putea sa nu te ajute prea mult, din moment ce ridicatul de greutati taseaza inelele intervertebrale! Testosteronul nu influenteaza direct cresterea in inaltime.
Alimentatia, de asemenea, nu influenteaza direct cresterea in inaltime.
Inotul si baschetul sunt mult mai eficiente. La sala cel mai bun lucru pe care il poti face in cazul tau: intinderile la bara.
Daca tatal tau are 1, 78 nu ar trebui sa-ti faci griji. Eu la 16 ani aveam cat ai tu (cel mai mic si firav din liceu) si am crescut 20 cm intr-un an jumatate. Tine de metabolism fiecaruia. Acum am 1, 87.
Apuca-te rapid de baschet sau inot. E de departe cel mai bun lucru pe care il poti face.
Esti sigur ca aveai doar 1.56 la 16 ani? Din ce spui as zice ca mai degraba 1.65-1.66 ceea ce e OK. Dar ma mir ca ai crescut atat de mult, eu am parintii de aceeasi inaltime cu initiatorul topicului, am ajuns in final la 1.70 (1.69 la recrutare la 17 ani si 8 luni), stiu ca am crescut mai mult prin clasa a 10-11 deci la 16 ani, cand am intrat la liceu (14 ani) aveam cam 1.60.