| Tiger7777 a întrebat:

Am o mare problema cu nasul. De vreo 6 ani folosesc picaturi nazale, dintr-o prostie, eram in a treia, racit, cu nasul infundat, iar mama s-a gandit sa-mi cumpere o sticla de picaturi nazale.Asa a auzit de la o farmacista, si s-a decis sa-mi cumpere si mie ca sigur s-a gandit la binele meu. La inceput foloseam maxim o sticla la doua-trei saptamani dar dupa s-a tot agravat situatia. Acum folosesc o sticla de picaturi nazale pe zi si simt ca se agraveaza. Cand umblu imediat incep sa gafai si trebuie sa imi pun repede picaturile in nas.Mi-e frica, am doua rugaminti: 1. Imi puteti zice si mie ce reactii adverse ar putea avea aceste picaturi nazale? 2. Cum as putea scapa de dependenta asta? Ca nu mai vreau sa dau banii pe nimic, am facut in mare un scurt calcul si pana acum am cheltuit undeva la 14.000 de lei in acesti 6 ani...

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
9 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

A fost o decizie corecta sa folosesti picaturi nazale atunci, problema este ca nu ai citit corect prospectul si nu ti le-ai administrat corect. In prospect scrie ca nu ai voie sa le administrezi mai mult de cateva zile. Vinovat este cel care nu a repsectat aceasta prevedere.
Daca pana acum nu ai avut mari efecte adverse la picaturile nazale, nici nu vei avea. Cel mult, in timp, o sa ti se diminueze mirosul.
E foarte greu sa scapi de ele, dar nu imposibil;. Eu am reusit astfel: intr-o vacanta, am decis ca nu le mai folosesc. Am spalat o sticluta de picaturi si am pus in ea apa fiarta si racita cu sare (o lingurita la 500 ml). Apoi am inceput sa suport gafaiala si infundarea. Imi puneam in nas numai apa ccu sare si numai cand simteam cu adevarat ca mor, adica maxim de doua ori pe zi. Primele 3 zile au fost cumplite, nu am facut absolut nimic, am zacut pur si simplu, nu am dormit decat in reprize scurte fiindca ma inecam si nu puteam respira. Urmatoarele 5-6 zile au fost grele, in sensul ca dormeam in reprize de 45-50 de minute, faceam orice cu multa dificultate, dar am reusit sa nu mai imi pun deloc in nas apa cu sare. Incet-incet am inceput sa nu mai am nevoie, cam dupa 3 saptamani de chin descrescator totul a revenit la normal.

| Tiger7777 explică (pentru Brigaela):

Mersi! In vacanta de iarna ma apuc si eu, nu acum pentru ca am teze si teste multe si trebuie sa dorm ca sa ma pot concentra

| Brigaela a răspuns (pentru Tiger7777):

Da, eu am facut-o in vacanta de vara, exact din aceleasi motive

floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Nu ai fost la un ORL-ist? Haide, prinde curaj și du-te. Doar două minute durează consultul (se va uita în nasul tău), apoi veți sta de vorbă despre rezolvarea situației. Și sunt soluții!
S-ar putea să nu poți respira corect din cauza deviației de sept. Poate suferi de această afecțiune. Nu te-ai uitat în oglindă să observi forma nărilor tale?
O să îți spun definiția ei:
"Deviația de sept este o afecțiune în care septul nazal (osul si cartilajul care împart cavitatea nazală în jumatate) este deplasat spre stânga sau spre dreapta, îngreunând respirația."
http://imgur.com/a/wxGYL
Farmaciștii nu ți-au spus că picăturile de nas creează dependenţă? Sunt periculoase, pot distruge mucoasa nazală, duc la pierderea mirosului (în timp, nu imediat) etc.
Decât să le folosești o viață, du-te la un consult medical. Deci, fă-ți programare la un ORL-ist bun. Sănătate!

| BuLaNNNeL a răspuns:

Te duci la un specialist ORL. Ce fel de picaturi, de alea cu apa de mare? Sunt foarte proaste si nu-si fac efectul. Foloseam si eu cand eram mai mic, imi dadeam pana simteam o amăreală in gat. rolling on the floor

| ShamelessQboy a răspuns:

Ai facut rinita alergica din cauza picaturilor, pentru că majoritatea picaturilor conțin substanțe care dau dependenta!
Picăturile de nas periculoase, indiferent de forma de prezentare, pot conţine efedrină sau pseudoefedrină, clorhidrat de xilometazolină sau oxymetazolin. Aceste substanțe provoacă vasoconstricția temporară, nasul fiind eliberat timp de câteva ore. Folosirea repetată, pe durate lungi de timp și de multe ori pe zi, modifică echilibrul de la nivelul căilor aeriene.

Principala problemă este că persoanele care folosesc picături de nas dezvoltă o dependență la nivel local pentru aceste substanțe. În timp, ei ajung să folosească din ce în ce mai des picăturile și au senzația că nu pot respira deloc pe parcursul zilei fără ajutorul lor. Din această cauză, tratamentul trebuie să dureze maxim o săptămână, și se recomandă doar în cazuri de obstrucție mare a căilor aeriene, în sinuzită, răceli sau gripe.

A doua problemă majoră este că pacienții pot ignora timp îndelungat afecțiuni ale nasului și căilor aeriene, fiindcă simptomele sunt atenuate sau ascunse de picăturile de nas. Exemplele sunt nenumărate, de la rinita alergică și până la tumori benigne sau cancer. În aceste cazuri doar alte simptome ne trimit la medic: roșeată la nivelul nasului și ochilor, mâncărimi, durere la nivelul nărilor sau la baza nasului, dureri de cap etc.
În consecință te sfătuiesc să consulți un medic bun!

| RebelulDan a răspuns:

Picaturile pentru decongestionarea nasului pot da dependenta. E un lucru dovedit stiintific si sunt destul de multi in situatia ta. Am citit undeva ca poti sa te lasi daca iti pui intr-o singura nara, si dupa ce cealalta revine la normal dupa mai mult timp, nu iti mai pui deloc.

| RuskiAlex a răspuns:

Eu zic mai intai sa te duci la medicul de familie cu sticla de picaturi nazale, probabil te va consulta si cel mai probabil iti va da un bilet de trimitere la un medic specialist. Dupa problema ta cred ca medicul specialist te va "opera" scotanduti mucusul din caile nazale

| Delia888654468 a răspuns:

Du-te la medicul de familie spune-i care e problema și cere-i sa-ti de-a o trimitere la spital pentru medicul care se ocupă de nas (ORL-cred)