| Georgiiiiiii a întrebat:

Am o mica problema....Se implinesc in iunie 4 ani de la prima mea menstruatie si aproape niciodata nu am avut o data fixa...iar luna asta mi-a venit cu 10 zile mai devreme, iar la 8 zile dupa incheierea menstruatie,astazi mi-a venit din nou, ar trebui sa ma ingrijorez? Vreau raspunsuri cat mai serioase!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

În primul rând, NU se poate discuta despre o "dată fixă" la care să-ţi vină menstruaţia în fiecare lună!

Deci, NU poţi zice că menstra vine pe data de 12 ( spre exemplu ) a lunii.

Apoi, NU este importantă raportarea faţă de data la care s-a terminat menstruaţia, ci faţă de data la care a ÎNCEPUT menstruaţia!

Data la care ar trebui să vină menstra se SCHIMBĂ în fiecare lună!

Cel mult, poate rămâne ( aproximativ ) constantă durata unui CM!

Dacă îţi cunoşti datele ciclului pe ultimele 6 luni ( cel puţin ) poţi să-ţi calculezi : când are loc ovulaţia, perioada cu fertilitate „ridicată" şi data următoarei menstruaţii – folosind „metoda calendarului"!

Un ciclu menstrual este perioada care ÎNCEPE cu PRIMA zi de ciclu ( inclusiv acele zile de menstruaţie ) şi PÂNĂ în prima zi de menstruaţie din ciclul următor - dar fără acea zi, deoarece ea intră la calculul lunii următoare.

Vorbim despre ciclu menstrual REGULAT dacă timp de cel puţin 6 luni consecutive îţi vine menstruaţia la acelaşi interval/număr de zile ).

Cea mai fertilă zi este în ziua ovulaţiei, iar perioada cu fertilitate RIDICATĂ ( şi cu risc MAXIM de sarcină ) ESTE cu 5 zile înainte de ovulaţie şi până după ovulaţie cu 2 zile ( după ).

În primul rând, e foarte IMPORTANT să ţi un CALENDAR SPECIAL ( doar pentru ciclul menstrual, pe care să nu notezi altceva ) : în acel calendar să-ţi notezi, ÎN FIECARE LUNĂ, prima zi de ciclu ( cu pix roşu ) şi apoi ultima zi de ciclu ( cu pix albastru ) – eventual cu verde zilele în care ai făcut dragoste ( când este cazul ).

Nu se ştie când ai nevoie de el...

Metoda calendarului se bazeaza pe cunoasterea zilelor in care femeia este fertila, zile in care daca au loc contacte sexuale neprotejate, se poate produce o sarcina. In aceasta perioada fertila, daca nu se doreste o sarcina se evita contactele sexuale, sau se poate recurge la alte mijloace contraceptive.

Pentru a se putea folosi cu succes metoda calendarului este necesar ca femeia sa tina o evidenta precisa a ciclurilor ei menstruale pe o perioada de minimum 6 luni.

Prima zi a fiecarui ciclu menstrual este ziua in care incepe menstruatia ( numita si ziua 1).
Apoi zilele se numeroteaza in continuare (ziua a 2-a, ziua a 3-a etc) pana la ultima zi inainte de menstruatia urmatoare.
Un ciclu menstrual complet este intervalul de timp cuprins intre prima zi de menstruatie / Ziua 1 a ciclului menstrual si prima zi a urmatorului ciclu.
Durata ciclului menstrual in general variaza intre 25 si 35 de zile, si bineinteles exista si exceptii.

Daca pe toata aceasta perioada durata ciclului menstrual este constanta, adica variata maxima este de 1 zi, inseamna ca ai un ciclu menstrual constant.
Daca in fiecare luna durata ciclului tau este diferita se considera ca ai un ciclu menstrual neregulat.
Daca ciclul tau menstrual are o variatie mai mare de 7 zile este bine ca urmarirea ciclului sa se intinda pe o perioada mai mare de timp.

Folosind „metoda calendarului" ( prezentată cu exemple pe site-ul SURSĂ http://www.mamicamea.ro/......eptie.html ), POŢI să-ţi calculezi CORECT data venirii menstruaţiei şi perioadele cu fertilitate ridicată sau scăzută!

Apoi, o întârziere ( a menstruaţiei ) de până la 7-10 zile ( faţă de data calculată CORECT cu metoda calendarului ) este acceptabilă - dacă întârzie mai mult, atunci pot fi alte „probleme".
Dacă întârzierea este mai mare de 7-10 zile, atunci NEAPĂRAT trebuie să faci test de sarcină ( atunci când ai făcut sex neprotejat sau s-a rupt prezervativul ) şi un control ginecologic.

Revenind la întrebarea ta, apare următoarea "discuţie" :

NU ai dat detalii : vârsta, datele ciclului menstrual pe cel puţin ultimele 6 luni, dacă au mai fost dereglări/scurgeri anormale ( în trecut ), dacă ai fost la ginecolog pentru astfel de dereglări, un eventual diagnostic, eventuale tratamente, dacă ţi-ai început recent viaţa sexuală, dacă ai făcut sex neprotejat, etc.

Având în vedere că eşti în al 3-lea an de CM, NU sunt normale astfel de scurgeri.

În cazul acesta sunt posibile mai multe afecţiuni/situaţii :
* posibil să fi foarte aproape de perioada menstruală - la unele fete/femei apare o sângerare redusă/maronie 1-2 zile ( la începutul menstruaţiei ) şi/sau 1-2 zile la sfârşitul menstrei; menstra poate veni şi mai devreme ( uneori )
* o dereglare hormonală
* o rană pe peretele vaginal
* o anexită ( răceală la ovare )
* simptome posibile în perioada ovulaţiei ( apar la unele fete/femei, uneori )
* diverse infecţii vaginale/vaginite, sau unele afecţiuni patologice ( ale organelor reproductive ) - vezi linkul http://www.contraboli.ro/......e-anormale
* sângerare de nidaţie ( la implantarea ovulului fecundat, în peretele uterului ), în caz de sarcină - vezi linkul http://www.copilul.ro/......a8154.html

Cel mai indicat este un control la medicul ginecolog şi o ecografie!

La ginecolog poţi merge şi SINGURĂ ( FĂRĂ mama, chiar dacă eşti minoră; n-ai indicat vârsta ), TREBUIE doar să ai la tine : actul de identitate + Trimitere ( de la medicul de familie sau de la Cabinetul şcolar ) + Programare ( pe care o poţi face telefonic sau personal ).

Vezi alte detalii referitoare la secreţiile vaginale ANORMALE la linkul :
http://www.sitemedical.md/......l%C4%83cut

Toate cele bune.

9 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Da, ar trebui sa te ingrijorezi si sa mergi la o consultatie endocrinologica. Probabil ai niste probleme hormonale care trebuie rezolvate

Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Serios ar fi tot din partea ta să faci dozările hormonale, ecograf pelvian și o vizită la ginecologie!
Pa, pa.

| Georgiiiiiii explică:

Bursuc001 : Da, am un calendar si dupa cum scria in calendarul meu menstruatia trebuia sa-mi vina luna asta pe data de 23, dar mi-a venit pe 13 si s-a terminat pe data de 17 iar astazi pe 23 cum trebuia sa vina normal a venit din nou, iar varsta mea este de 15 ani happy

| bursuc001 a răspuns (pentru Georgiiiiiii):

Noroc că "am trecut" ( iar ) pe aici, întâmplător happy

Atunci când vrei să răspunzi unui user, TREBUIE să apeşi pe "Raspunde" aflat SUB răspunsul dat de userul respectiv, acolo ţi se va deschide o "casetă" ( de dialog ) în care-i scrii mesajul/răspunsul!

În acest mod, userul respectiv va primi o NOTIFICARE şi va ŞTI că i-ai trimis un răspuns.

Tu ai postat "răspunsul" în caseta de sus şi NU am ştiut că mi-ai răspuns ( deoarece NU am primit "notificare" în acest caz )...

REVENIND la "problema" ta :

Să nu-mi spui că ai "un calendar" gen aplicaţiile care "circulă" pe net, căăă NU sunt bune sad

Data la care ar trebui să-ţi vină menstruaţia se calculează folosind "metoda calendarului" ( explicată mai sus )...

Oricum, având în vedere că eşti în al 3-lea an de CM, NU sunt normale astfel de dereglări!

Deci, fuguţa la medic!

O seară/noapte frumoasă.

| Georgiiiiiii explică (pentru bursuc001):

Scuze nu mi-am dat seama ca am raspuns acolo laughing)) Dar mersi pentru raspuns :* :*

| bursuc001 a răspuns (pentru Georgiiiiiii):

Cu plăcere!

Nici o problemăwinking

O seară frumoasă.

| Georgiiiiiii explică:

Si nu, nu mi-am inceput viata sexuala happy

| Ela2014 a răspuns:

Nu.ti face griji se mai intampla asa pentru ca asa este organismu tot ce trebuie sa facie sa te duci cu mama ta la un doctor ginecolog si ii zici tot adica ce ti se intampla apoi o sa.ti faca o programare si in ziua programarii trebuie sa bei 2L de apa fara sa te duci la WC te consulta pe burta sa vada daca ai cv grav apoi iti va da niste pastile care trebuie sa le ei timp de 10 zile incepad de cand ti.a venit sper ca te.am ajutatt

| deeaDDD a răspuns:

Mi s-a întâmplat, iar ceea ce mi-a zis doctora a fost că probabil de la o răceală. Totuși depinde de la caz la caz zic totuși să consulți un medic, est ecel mai bine, ar putea fi o problemp gravă sau una minoră.