| pikaღ a întrebat:

am o prietena care are rana pe col, stiu ca este grav si se poate ajunge la cancer dar ea nu a mai fost la medic de aproximativ 2 ani pentru ca ii este frica sa nu o cicatrizeze.intrebarea mea este:in acesti doi ani in care nu a mai mers la medic se poate sa fi facut cancer sad

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
8 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Sigur ca da. Cam atat este evlutia de la celula normala la celula canceroasa: 2 ani. Nu toate ranile pe col evolueaza spre cancer, unele se vindeca spontan (majoritatea), altele stau o vreme pe loc si la un moment dat se hotarasc sa evolueze spre cancer. ERAD (cicatrizarea cum ii zici tu) este o interventie foarte simpla si practic nedureroasa. daca a ajuns la cancer, e prea tarziu, orice interventie fiind doar menita sa-i prelungeasca un pic viata si atat. Probabil prietena ta si-a terminat socotelile cu viata si este impacata cu orice urmeaza sa i se intample. Am intalnit oameni pentru care moartea nu este o amenintare si care se impaca cu ea in clipa in care vine, nefiind dispusi sa lupte pentru viata.

| pikaღ explică (pentru Brigaela):

Ea este o persoana puternica si fizic si psiic, in orice caz organismul ei este puternic

| Brigaela a răspuns (pentru pikaღ):

Asta este foarte rau, fiindca in general acesti oameni "duc boala pe picioare" si nu au multe simptome in stadii tratabile, curabile, se duc rar la medic si ajung deseori tarziu. O persoana frafila si sensibila se ingrijeste si traieste mult.
Daca zici ca e puternica psihic, inseamna ca nu se poate teme de ceva minor cum este ERAD (pe care o suporta si cele mai fricoase persoane). Inseamna ca a decis ca a facut inviata tot ce si-a dorit si gata. Poate are si vreo credinta religioasa sau superstitie care o impiedica sa beneficieze de tratament medical si traieste ca in Evul Mediu.

evenso
| evenso a răspuns:

Rana pe col poate avea multe cauze, dar daca nu a fost la consultatie si nu a luat nici un fel de tratament se poate agrava.
Trebuie sa mearga cat mai repede la o consultatie ginecologica.

| pikaღ explică (pentru evenso):

Da dar ea in urma cu 5 luni a avut niste dureri grave si in loc de urina se picura sange a fost la medic si i-a zis ca are infectie ajunsa pana la sani, i-a dat un tratament si a eliminato dar vreau sa stiu aceasta infectia a fost din cauza rani de pe col? funda oricum tie ti-o dau.mersilaughing

| evenso a răspuns (pentru pikaღ):

A facut testul Papanicolau?
Acel test va evidentia ce fel de infectie a avut.
Nu-mi pot da seama ce infectie este care de la col ajunge pana la sani, doar daca este deja generalizata.
Daca este asa cum spui este ceva grav.
Nu pot spune nimic altceva decat sa se duca de urgenta pentru investigatii si tratament.

| MeConstantine a răspuns:

Nu este obligatoriu si depinde de imunitatea ei. Cel mai bine ca sa afle este sa se duca la un ginecolog care sa-i faca verificarile si analizele necesare. Se poate totodata face cancer din multe cauze, dar nu putem stii pana nu ne facem analizele.

| AlbaAura a răspuns:

Trebuie ca rana sa fie cauterizata. si facut un test citovaginal.Nu se pune problema unui diagnostic de neo(cancer).E tanara si trebuie sa se gandeasca la viitor.Riscul e foarte mare sa mai amane tratamentul(cauterizarea ranii de pe col). Este o interventie chirurgicala care nu implica nici durere nici tratament indelungat.Doar igiena vaginala speciala(spalaturi cu irigatorul)dupa. Abstineta din punct de vedere sexual o scurta perioada de timp.Imi face impresia ca esti interesata de sanatatea ei mai mult decat ea si ca esti cu advarat o prietena de nadejde.Atunci fa cat iti este in putinta si convinge-o ca trebuie sa se trateze.Sigur,o vei convinge.Te apreciez si-ti doresc reusita iar prietenei tale multa sanatate.