"trebuie sa consume o cantitate recomandata de calciu, zinc, fier, magneziu, proteine, b12..."
Dacă s-ar apuca omul să numere din câte foi este făcută plăcinta, nu ar mai ajunge să o mănânce niciodată.
... dacă înţelegi ce vreau să spun
Te pierzi prea mult în detalii în loc sa privești totul în ansamblu. Nu e o tragedie dacă azi mănânci foarte puțin fier și mâine mănânci mai mult, astfel se echilibrează. Nu gândi totul raportat la 24 de ore. De exemplu vitaminele liposolubile A D E K, stau stocate în corp în grăsime, dacă azi ai mâncat multă vitamina A ea se depozitează acolo și mâine nu mănânci destulă dar corpul are de unde.
Asigură-te ca nu ai deficiențe prelungite, zile la rand/săptămâni la rand, nu te concentra doar pe zile.
iar la fier foarte important de luat în considerare e ca biodisponibilitatea/absorbția e cel puțin la fel de importanta ca și cantitatea teoretica de fier. Un exemplu concret e ca atunci când mănânci o sursa de fier vegetala (sa zicem urzica, cătină, linte) sa ai și o sursa de vitamina C care favorizează absorbția cât mai corecta și mai multa a fierului (pui zeama de lămâie de exemplu). Dar repet, nu e nevoie sa dai în obsesie cu micronutrienții, trebuie sa îți observi aportul în timp, pentru ca anemie feripriva nu faci de la o zi la alta. Dacă te concentrezi pe o alimentație sănătoasa, echilibrata și mai ales diversa, micromineralele se echilibrează mult mai ușor de la sine
Ia vitaminele alea de la. A la. Z asa se numesc. In dreptul Fiecarei vitamine trebuie sa arate 100% cantitatea zilnica necesara.
Informeaza-te cam cat la % din fierul care se poate gasi in alimente se poate absorbi nu, nu e vorba de 50%, nici macar 25%, nici macar 15%