| Adel98 a întrebat:

Am si eu o problema...la varsta de 13 ani mi-a venit pentru prima oara menstruatia, iar de atunci imi vine odata la un an, vara cand plec la mare sau in orice alt loc. Nu am mai auzit pe nimeni sa aiba o asemenea problema. La doctor nu am fost insa o doctora de familie mi-a spus ca asa se intampla pana se regleaza, dar totusi in 3 ani sa nu se regleze?
Mentionez ca in momentul de fata am 16 ani.
Multumesc!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
4 răspunsuri:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Situaţia respectivă NU este normală!
Sunt posibile diverse dereglări şi lipsa menstrei timp de 2-3-5 luni, dar numai în primii 1-2 ani de CM.

Oricum, NU e normal să ai menstră doar o dată pe an sad

Cel mai probabil, este vorba de ovare polichistice ( sau altă afecţiune ovariană ), sau chiar unele probleme endocrine!

Poate fi vorba de :
1 ) o dereglare hormonală - situaţie în care TREBUIE să consulţi un endocrinolog, care îţi va recomanda analize hormonale pentru a determina dozajul sanguin şi apoi vei primi tratament
2 ) probleme de natură ginecologică ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ) - situaţie în care TREBUIE să faci un control ginecologic, unde îţi va face o ecografie ovariană/pelvină ( sau una transvaginală ) pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine.

AMBELE controale trebuie făcute simultan - deci, mergi la medicul de familie şi ceri Trimitere atât la endocrinolog, cât şi la ginecolog!

La ginecolog poţi merge şi SINGURĂ ( FĂRĂ mama, chiar dacă eşti minoră ), TREBUIE doar să ai la tine : actul de identitate + Trimitere ( de la medicul de familie sau de la Cabinetul şcolar ) + Programare ( pe care o poţi face telefonic sau personal ).

Toate cele bune.

| pietrean a răspuns:

Este drept,ca primele cicluri menstruale,pot fi neregulate, dar la o diferenta asa de mare, cred ca nu este normal. Poate "doctora de familie", nu a inteles prea bine, ca altfel nu imi explic raspunsul ei.In trei ani, nu se poate sa nu se fi reglat cat de cat, sa vina macar o data pe luna, la 30-40 zile.
Parerea mea,ar fi,ca trebuie sa intrebi un medic ginecolog,poate unul endocrinolog. cere un bilet de trimitere, de la medicul de familie si asa, dupa un consult, niste analize, o sa se vada ce este de facut.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mai bine discuti cu un medic online >> http://www.assb.ro/
Da click la "Chat medical"

Sau intri pe forum RoMedic >> http://forum.romedic.ro/

| sosostore a răspuns:

Mai mergi inca la un doctor, dar diferit, iti va da ceva sa se regleze, ovarele nu functioneaza corect, dar iti va da niste pastile care te va ajuta sa te maturizezi si sa iti functioneze corect organismul