| anastasia500 a întrebat:

Astăzi am avut prima menstruatie! Ma doare burta si sunt obosita! Este normal? As dori raspunsuri serioase! Si puteti sa imi spuneti lucruri care sunt necesare de ştiut!
Mersi

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| AliTheo18 a răspuns:

Este normal! De fiecare data este asa! Eu spun ca sa iti piara durerea de burta, spate, cap, etc, depinde de organism, rogi pe mami sa-ti dea o pastiluta sau iei un indometacin si te pui in pat. O sa-ti treaca, sa fi sigura! Hmm. Iti iei tampoane, e normal asta. Si cam asa! Nu stiu ce sa-ti mai spun! O sa-ti curga sange cateva zile, nu-i nimic rau, e normal. O sa te inveti! Succes!

5 răspunsuri:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Mda, starea ta este normală.
Nu ai de ce să te îngrijorezi, este NORMAL ca menstruaţia să-ţi vină la vârsta asta.
NU este o "regulă generală" pentru a prezice exact când ar trebui să-ţi vină menstruaţia!

În general, prima menstruaţie/menarha vine între 11-15 anişori - dar e posibil să vină şi mai târziu.
Menstra vine atunci când organismul este "pregătit" şi eşti destul de matură/dezvoltată.

"Exista cateva semne care iti pot indica faptul ca ciclul menstrual ar putea veni in curand: par pubian, par la subrat, cresterea sanilor si scurgeri vaginale. Media de varsta la care apare primul ciclu menstrual este 12 ani, dar poate aparea oricand intre 9 si 15 ani." - SURSA : http://www.copilul.ro/......a5645.html


Vezi alte detalii la linkul :
http://www.sfatulmedicului.ro/......narha_1044

http://www.ghidul-parintilor.ro/......uatie.html

http://www.copilul.ro/......a4411.html

http://www.desprecopii.com/......fetite.htm

http://www.info-ghid.com/......tie-s.html


Pentru a atenua temporar durerile pre/menstruale, poţi să foloseşti ( cu respectarea Prospectului ) unul dintre următoarele medicamente : Algocalmin/Algozon, Nurofen ( simplu sau forte ), Ibuprofen 400/Markofen, Ibuprofen 600 ( dacă durerile sunt foarte puternice ), etc.

De asemenea, ca remediu "casnic" se mai poate folosi o sticlă pe care o umpli cu apă fierbinte ( atât cât să NU te ardă, deci să fie suportabilă ) şi o pui pe burtică ( în zonele dureroase, ovare, sau pe spate ), ori dacă ai o pernă electrică, e ideală.

Preferabil să te îmbraci cu haine închise la culoare, te "verifici" mai DES ( mergi la toaletă; când simţi că îţi curge tare ) - preferabil să ai la tine un pacheţel de şerveţele umede şi un set de absorbante ( 5 buc. ), preferabil mai GROASE ( din acelea de noapte, cu 6-7 picuri pe ambalaj ), mai ales dacă menstra este mai abundentă :
http://bi.gazeta.pl/im/50/eb/f1/z15854416Q.jpg

http://www.superdrogeriakozmetika.sk/......ight_7.jpg


Toate cele bune!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Este normal, dureri vor mai fi

| spiridus25 a răspuns:

Fetele incep sa aiba menstruatie in jurul varstei de 13 ani, dar este doar o statistica, varsta numita "medie". Daca ar fi sa ne gandim la numarul "mediu" de picioare pe care le au un cal si un om, am obtine 3, ceea ce este fals. Aceeasi regula se aplica si in cazul primei menstruatii.


Prima menstruatie este considerate normala daca apare intre 11 si 16 ani. Daca nu ai inca 16 ani, nu ai niciun motiv de ingrijorare. Daca ai deja 16 ani, cu siguranta totul va fi ok.


Este foarte important daca ai deja celelate semne ale pubertatii: cresterea sanilor, cresterea parului publian si al celui axial. Nu uita ca secretia vaginala apare la momente diferite inainte de prima menstruatie si nimeni nu poate spune cu siguranta daca vei avea menstruatie in luna urmatoare sau in cativa ani dupa secretie. Experienta cu secretia vaginala este doar inca o etapa a pubertatii. Momentul exact al primei menstruatii nu poate fi anticipat. Va veni atunci cand corpul tau ajunge la o anumita maturitate hormonala, iar aceasta nu poate fi prevazuta cu precizie.


Dupa prima mestruatie, ciclul tau va fi neregulat. Nu uita ca si un ciclu normal poate dura intre 21 si 35 de zile! O menstruatie dureaza intre 3 si 7 zile, 10 zile maxim. Daca fluxul tau menstrual este abundent si dureaza mai mult de 10 zile, poate provoca anemie si ar trebui sa mergi la un ginecolog. Tine minte ca un exercitiu fizic prea intens sau sauna iti poate intensifica fluxul. Pe de alta parte, daca slabesti foarte mult poti avea iregularitati ale ciclului sau, in cazuri extreme, menstruatia poate lipsi de tot.


Daca iti e teama ca prima ta menstruatie te va lua prin surprindere, ia un absorbant ambalat individual in geanta. In caz ca apare, il folosesti pur si simplu. Daca sangerarea incepe in timpul noptii, vei observa pe lenjerie abia a doua zi dimineata. La inceput, prima zi de menstruatie va avea un flux mic, asa ca nu te speria! Daca esti pregatita (ai un absorbant la tine), nu vei avea nicio problema! In timpul mestruatiei trebuie sa ai grija in special la igiena; schimba-ti absorbantul la aproximativ 3 ore si spala-te in zona intima de cateva ori pe zi. Daca esti alergica, foloseste absorbante sensitive.


Tampoanele si virginitatea

Tamponul este un produs de igiena care, spre deosebire de absorbant, se poarta in interiorul corpului. Nu-ti recomandam tampoanele pana dupa pubertate, care dureaza 2-3 ani de la prima menstruatie. In aceasta perioada vei invata sa-ti cunosti corpul. Daca decizi sa folosesti tampoane, citeste mai intai toate instructiunile de folosire de pe ambalaj. Vei gasi indicatii despre cum sa folosesti un tampon. Cand folosesti pentru prima data un tampon, alege ziua cu fluxul cel mai abundent, ia cel mai mic tampon si daca ai vreo problema sau simti durere, renunta!


Tampoanele se schimba de fel de des ca absorbantele, la fiecare 3-4 ore; spala-ti partile intime cat mai des si nu folosi tampoane peste noapte. Daca urmezi aceste reguli, vei scapa de complicatii, dintre care cea mai serioasa este STS (sindromul toxic soc) cauzata de o bacterie care, daca nu folosesti tampoanele corect, se dezvolta in vagin si, prin sange, poate infecta tot organismul.


De obicei, himenul este destul de flexibil pentru ca un tampon sa alunece fara sa-l rupa. De asemenea, nu uita ca daca nu ai avut contact sexual inca, esti virgina. Iti vei pierde virginitatea in timpul primului contact sexual.


Sanii:
Cresterea sanilor este primul semn al pubertatii. Dezvoltarea lor depinde de multi factori. In primul rand, genetici. Daca mama ta are sani mari, e foarte probabil ca si ai tai sa fie. In orice caz, te rugam sa fii rabdatoare pentru ca, de multe ori, trebuie sa astepti sa se incheie pubertatea, pentru a avea sani complet dezvoltati.


De asemenea, marimea sanilor depinde si de cantitatea de testut gras din organism. Ai observat ca femeile mai plinute au sanii mai mari, iar modelele se plang de sanii lor prea mici. Ca de obicei, nu poti sa le ai pe toate!


Nu uita ca fiecare e diferita! E valabil si pentru sani. Pot fi mai mari sau mai mici, pot avea varfurile tuguiate, plate sau sfarcurile orientate invers. Daca ai ambele sfarcuri orientate invers si intotdeauna a fost asa, n-ai niciun motiv de ingrijorare. Dar daca observi modificari dintr-o data, mergi la medic pentru a te asigura ca totul e in regula. Nu uita sa-ti faci singura o examinare a sanilor in fiecare luna, de preferat dupa menstruatie. Cere-i mamei tale sa-ti arate cum sa faci asta!


Contraceptie, sex:
Daca ai un prieten si te gandesti sa-ti incepi viata sexuala, trebuie sa tii cont de anumite lucruri.
In primul rand: corpul tau inca se dezvolta si organele tale sexuale nu sunt inca dezvoltate complet. Asta inseamna ca in timpul actului sexual, daca esti foarte mica, e posibil sa se produca microfisuri vaginale. Aceste fisuri nu provoaca probleme serioase, insa favorizeaza bolile cu transmitere sexuala.


In al doilea rand: la ORICE contact sexual, chiar si la primul, daca nu folosesti o metoda contraceptiva, poti ramane insarcinata. Asa ca, atunci cand te gandesti sa-ti incepi viata sexuala, TREBUIE sa mergi la un medic ginecolog si sa discuti despre planurile tale pentru a decide impreuna tipul metodei contraceptive.


In al treilea rand: merita sa te gandesti bine daca esti deja destul de matura psihic pentru a-ti incepe viata sexuala, daca TU chiar iti doresti asta, sau e numai prietenul tau si daca el este baiatul potrivit. Noi nu credem ca varsta de 14-15 ani este cea mai potrivita pentru a-ti incepe viata sexuala, insa este decizia ta. Nu uita, e viata ta si nu-ti poti pierde virginitatea decat o data!


Prima vizita la ginecolog:
Atunci cand mergi pentru prima data la ginecolog, ia cu tine calendarul in care ti-ai notat toate datele ciclului tau. Spune-i medicului care este motivul pentru care te-ai dus, daca este o vizita de rutina sau ai vreo problema. Uneori nici macar nu este necesar consultul pe masa cabinetului ginecologic. Si gandeste-te ca si medicul este tot un om si ca stie ca esti emotionata la prima ta vizita. Capul sus si nu te teme!


Infectiile:
Daca secretia vaginala si-a schimbat culoarea, a devenit galbena sau verzuie, are un miros neplacut si ai simptome ca: durere, mancarime, inrosire sau umflare a zonei intime, probabil ai o infectie.
Aceasta poate aparea din diferite motive, uneori din cauza lipsei de igiena sau din cauza unor boli cornice, ca de exemplu diabetul sau sarcina. Daca banuiesti ca ai o infectie vaginala, trebuie sa mergi la un ginecolog. Medicul iti va prescrie tratamentul potrivit. Nu uita ca orice infectie lasata netratata poate avea consecinte serioase. Poate duce, printre altele, la infertilitate. Multumita tratamentului va disparea fara nicio urma.


Candidoza:
Este o infectie provocata de bacteria Candida albicans. Simptomul principal este pruritul sever (mancarime) in zona intima. Infectia este usor de vindecat insa se repeta uneori in viata unei femei.


Epilarea:
Poti sa epilezi zona pubiana, dar este recomandat sa faci asta la un solon cosmetic. Nu e o idee prea buna sa folosesti o lama pentru ca parul va creste din nou foarte repede, poate creste sub piele si, cel mai rau, te poti taia!

| Cristinaaa57 a răspuns:

Buna. da, este normal fiind prima ta menstruatie.s-ar putea sa ai astfel de simptome si pe viitor cand o si fi pe stop.simpotemele pot fi:sa ai greata, sa fi obosita, sa te doare burta, sa nu ai chef de viata, sa te doara capul

| Codreanu_Anduta_1991 a răspuns:

Din pacate, cam asa te simti cand ai menstruatie.Depinde de organism, sunt femei care nu au aproape nici o durere, decat unele usoare din cand in cand, altele au dureri de nici un pumn de pastile nu le calmeaza.Din pacate asa este. Este ceva normal, incearca, ca in aceasta perioada sa stai mai mult in pat, sa nu faci sport, asta te face sa te doara mai tare si sa iti curga mai tare. Fa bai cu apa calduta, spala-te bine acolo, zilnic, schimba tampoanele de 2/3 ori pe zi, depinde cum iti curge, din pacate, asa este sa fii femeie, dureaza cateva zile, dupa aia iti trece. Bafta! Si, sa nu te sperii, roag-o pe mama ta sa te ajute. happy