Bronsita reprezinta inflamatia cailor aeriene ce duc aerul la plamani (bronhiile terminale).
Inflamatia la acest nivel produce edem (cresterea volumului) si se produce mucus (sputa). Edemul si sputa favorizeaza tusea si astfel respiratia devine dificila.
Sunt doua tipuri de bronsita:
-bronsita acuta, care se instaleaza rapid si se vindeca in 2-3 saptamani; apare la persoanele fara alte boli; majoritatea persoanelor care fac bronsita acuta nu necesita tratament
-bronsita cronica, cu recurente frecvente, cu manifestari de lunga durata; apare de obicei la persoanele fumatoare.
Se indica tratamentul medicamentos in cazul in care:
-tusea este productiva, iar mucusul este de culoare galbena sau verde si are consistenta crescuta
-respiratia este dificila
-durere la nivelul pieptului
-febra persistenta.
Terapia bronsitei acute la persoanele fara alte boli asociate include mijloace de a scadea frecventa tusei, scaderea febrei si a durerii. Antibioticele nu sunt de obicei indicate.
In cazul pacientilor cu alte boli asociate ca: astm, boala pulmonara obstructiva cronica, insuficienta cardiaca, tratamentul este mai elaborat.
Majoritatea cazurilor de bronsita acuta se vindeca in 2-3 saptamani si tratamentul la domiciliu este singurul indicat.
Da, bronsita este ceva grav, care netratata sau tratata superficial duce la boli foarte grabe de plamani, astm, insuficienta respiratorie TBC samd.
Bronşita e o inflamaţie a plămânilor, popular i se zice si „răceală la plămâni". Apare după o răceală mai puternica sau mai apare la fumatori (bronsita tabacica) si se manifesta ca o tuse cronică. Nu e o boala foarte grava, se poate trata naturist cu ceai de cimbrisor si tinctura de usturoi.
NszjNjJnJzknzyynK întreabă: