Bună!
"Cauzele tumorilor cerebrale :
Nu se stie inca exact de ce apar tumorile cerebrale primare, dar in ultima vreme, se crede tot mai mult ca anumite modificari genetice, asociate cu anumiti factori de mediu, sunt implicate in producerea acestora:
* Radiatiile. Studiile pe pacienti, care din diverse motive au fost supusi la iradierea craniana, dar si unele observatii facute pe angajati ai industriei aerospatiale au aratat ca razele X sunt un factor de risc cert pentru dezvoltarea tumorilor cerebrale.
* Traumatismele cerebrale, loviturile la cap produc leziuni, uneori ireversibile, si hematoame care pot degenera, ducand in timp la formarea unor tumori cerebrale.
* Expunerea sistematica la substante chimice volatile din industria petrochimiei (clorura de vinil, formaldehida).
* Folosirea bauturilor nealcoolice, care contin coloranti sintetici: tartrazina, galben portocaliu S, galben de chinoleina, indigo, carmin etc. Sunt in studiu si alti coloranti incriminati, care se folosesc in prajituri, jeleuri, dulciuri, biscuiti, mai ales prin asocierea cu grasimile artificiale - margarina.
* Telefoanele mobile sunt incriminate, si ele, in cresterea incidentei tumorilor cerebrale. Au avut loc numeroase dezbateri internationale, fara a se ajunge la o concluzie unitara. Totusi, nu s-a demonstrat inca nici ca telefonul mobil este complet inofensiv. Doctorul Ahlbom, de la Institutul Karolinska, din Stockholm (Institut care nominalizeaza Premiile Nobel pentru medicina), apreciaza ca mai ales telefoanele de tip analogic si cele de putere mare pot produce neurinom de acustic si glioame pe partea de creier pe care telefonul se foloseste mai mult. Diferentele intre astfel de cercetari sunt date de durata in ani a folosirii mobilului si durata convorbirii in ore. OMS avertizeaza ca in pericol se afla persoanele care vorbesc la mobil de mai bine de zece ani si copiii (dupa un studiu realizat in 13 tari, pe mii de utilizatori).
* Stresul emotional intens si prelungit.
Simptomele
* Cefalee (dureri de cap) prelungita neobisnuit de mult. Localizata la inceput, se generalizeaza cu vremea, pastrand prioritara zona in dreptul tumorii, care se poate observa la percutia craniului cu degetul in locul respectiv. Durerea evolueaza in timp, creste in intensitate si se extinde pe o durata mai mare a zilei, putand deveni continua, si nu mai cedeaza la analgezicele obisnuite. Cefaleea se accentueaza la tuse, stranut, la schimbarea brusca a pozitiei capului si la orice alt efort care mareste tensiunea intracraniana. Din aceasta cauza, este mai intensa in a doua parte a noptii, spre dimineata.
* Greata persistenta care nu are legatura cu alimentatia.
* Varsaturi in jet - de tip cerebral. Apar mai frecvent dimineata si calmeaza cefaleea si greata. La copii, ele pot orienta eronat spre un diagnostic de apendicita, mai ales daca se asociaza si cu unele dureri abdominale.
* Vedere dubla.
* Somnolenta.
* Tulburari psihice care se caracterizeaza printr-o stare de astenie psihica, lentoare a gandirii, diminuarea atentiei (bolnavul nu mai este acelasi ca inainte) si se poate ajunge la pierderea cunostintei, la confuzie, agitatie psihomotorie si chiar la diverse grade de coma. Exista tumori cerebrale in care apar tulburari de comportament depresive, schizoide sau hipomaniacale, dar prezenta celui mai discret semn neurologic le face suspecte in fata psihiatrilor, care sunt nevoiti sa exploreze suplimentar astfel de "bolnavi psihici".
* Semnele neurologice: furnicaturi, amorteli, senzatie de rece, parestezii, pareze, tulburari de vedere si de vorbire, tulburari de echilibru.
* Convulsii - apar mai frecvent la tineri (30% din cazuri)." - SURSA :
http://www.formula-as.ro/......rale-13780
Vezi alte detalii la linkul anterior, precum şi la linkul :
http://www.sfatulmedicului.ro/......acient_803
http://www.sfatulmedicului.ro/......litati_312
Toate cele bune.
Hey.
Simptome:
- cefalee (dureri de cap) frecventa
- senzatie de voma
- inapetenta (lipsa poftei de mancare)
- modificari de dispozitie si de personalitate
- modificari in abilitatea de a gandi si invata
- convulsii.
Ca si cauza...de obicei tumorile cerebrale au ca punct de plecare alta regiune a corpului si se raspandesc in creier.
Sanatate...
anoooonimm77 întreabă: