1) Dermatofitia piciorului
Este o micoză produsă de o ciupercă microscopică care se poate transmite atunci când se merge desculţ pe marginea piscinei, la saună, sau la duşurile comune. Infecţia afectează cel mai frecvent pielea din spaţiile dintre degetele piciorului, talpa şi unghii. Boala este favorizată de transpiraţia abundentă şi se extinde în condiţiile în care încălţămintea nu lasă piciorul să respire. Nediagnosticată şi netratată la timp, micoza evoluează prin apariţia de vezicule care produc prurit (mancarime), înroşirea şi descuamarea pielii însoţite de emanarea unui miros neplăcut.
2) Otita de piscină
Este o afecţiune care poate să apară pe toată perioada verii şi este provocată de o ciurpercă microscopică prezentă în apa pişcinelor. Se manifestă prin durere, senzaţie de ureche înfundată şi mâncărime în conductul auditiv extern.
3) Pitiriazisul
Este o micoză a pielii produsă de o ciuperca microscopică (Pitiriazis versicolor). Boala este caracterizată prin apariţia unor pete mici de culoare cafeniu închis, localizate cu predilecţie la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscină, dar şi prin utiliazarea unui sezlong fără folosirea prosopului personal.
Infecţii bacteriene
1) Furunculul
Este o afecţiune a foliculilor piloşi generată de bacterii cum sunt Stafilococii prezenţi în apa piscinelor. Boala se caracterizează prin apariţia unor supradenivelări ale pielii, roşii, dureroase, care prezintă central o zonă purulentă. Leziunile sunt localizate mai ales pe gambe şi coapse, dar pot fi identificate şi pe braţe, fese şi regiunea genito-anală.
2) Conjunctivita de bazin
Este produsă de o bacterie numită Chlamidia trachomatis; după 2-19 zile de la contactul cu apa infectată apare secreţia conjunctivală purulentă şi înroşirea ochilor.
În afară de conjunctivita bacteriană apa bazinelor poate să producă şi o formă chimică de conjuctivită datorată substanţelor cu care apa a fost dezinfectantă. Această conjunctivită se caracterizează prin scăderea până la dispariţie a secreţiei lacrimale, urmată în situaţiile grave de uscarea corneei.
3) Boli digestive
Dizenteria bacilară care apare în urma ingestiei de apa contaminată cu bacterii din materiile fecale ale persoaneleor purtatoare ale bacteriei Shygella dizenteriae.
În cazul în care apa este infectată, boala se transmite foarte usor pentru ca numărul de bacterii care o pot declanşa este foarte mic (între 10 şi 100 bacterii); boala se manifestă prin febră, greţuri, vărsături şi diaree cu scaune muco-purulente.