Insuficienta renala: cauze, simptome si tratament
Rinichii au rolul de a filtra sangele si de a elimina toxinele din organism. Toxinele sunt trimise de rinichi in vezica urinara, care le elimina din organism prin urina.
insuficienta-renala-cauze-tratament
Rinichii joaca un rol important si in mentinerea tensiunii arteriale in parametri normali, precum si in mentinerea echilibrului electrolitic si a procesului de productie a celulelor rosii din organism.
Insuficienta renala se petrece atunci cand rinichii isi pierd capacitatea de a filtra deseurile din sange. Exista mai multi factori care pot afecta buna functionare a rinichilor, printre care si:
Expunerea la toxinele dintr-un mediu foarte poluat
Anumite afectiuni cronice sau acute
Deshidratare severa
Traumatisme ale rinichilor
In momentul in care rinichii nu functioneaza cum trebuie, toxinele nu pot fi eliminate si apare insuficienta renala, care poate cauza, in cazuri grave, si decesul.
Cauzele insuficientei renale
In cele mai multe cazuri, insuficienta renala este cauzata de alte probleme de sanatate, care au afectat rinichii si buna functionare a acestora. Pe masura ce rinichii functioneaza din ce in ce mai deficitar, se instaleaza boala renala cronica. Ultimul stagiu al acestei boli il reprezinta insuficienta renala.
Alte cauze ale aparitiei insuficientei renale sunt:
Bolile autoimune
Sindromul nefrotic
Probleme ale tractului urinar
Atunci cand rinichii isi inceteaza activitatea in mod subit, poate chiar in decursul a doua zile, este vorba despre o insuficienta renala acuta. Cauzele acestui tip de insuficienta renala sunt:
Infarctul
Consumul de droguri sau alte substante toxice
Vascularizarea insuficienta a rinichilor
Simptomele insuficientei renale
Atunci cand functionara rinichilor este defectuoasa si exista risc major de insuficienta renala apar urmatoarele simptome:
Mancarimi ale pielii
Crampe musculare
Greata si varsaturi
Lipsa apetitului
Umflarea gleznelor si a picioarelor
Urinarea continua sau lipsa urinarii
Probleme de respiratie
Tulburari ale somnului
In momentul in care apare insuficienta renala acuta, se manifesta astfel:
Durere abdominala severa
Durere de spate
Diaree
Febra
Sangerari nazale
Voma
Iritatii la nivelul pielii
Imediat ce observi simptomele enumerate mai sus, ia legatura cu un medic intrucat viata iti poate fi pusa in pericol daca neglijezi aceasta problema.
Citeste si 7 metode naturale prin care poti preveni pietrele la rinichi
Diagnosticare insuficienta renala
Insuficienta renala este identificata cu ajutorul urmatoarelor analize:
Sumarul de urina – aceasta analiza depisteaza cantitati anormale de proteine sau zahar in urina. Totodata, si sedimentele si bacteriile din urina pot contribui la diagnosticarea insuficientei renale.
Analiza de sange – creatinina si ureea nitrogen din sange in cantitati mari pot trada insuficienta renala.
RMN si CT – rezonanta magnetica nucleara si computerul tomograf ajuta la descoperirea blocajelor si anomaliilor de la nivelul rinichilor.
Biopsia renala – o asemenea analiza ajuta la identificarea problemelor renale, printre care si insuficienta renala.
Tratamentul pentru insuficienta renala
Exista mai multe tipuri de tratament pentru insuficienta renala, care sunt stabilite de medici in functie de cauzele care au declansat insuficienta renala.
Dializa este una dintre metodele care se folosesc pentru a prelungi viata persoanelor care sufera de insuficienta renala.
Transplantul de rinichi este, de asemenea, o varianta de tratament pentru insuficienta renala, insa este extrem de greu sa se gaseasca un donator compatibil asa ca nu este o varianta la indemana oricui. Avantajul acestei metode de tratament este ca rinichii vor functiona perfect si nu va mai fi nevoie de dializa sau alte tratamente.
Extrem de informal, insuficienta renala este incapacitatea rinichiului de a functiona normal si de a epura (curata) organismul de diverse substante.