| Flllaaa a întrebat:

Cum aleg ce anticonceptionale sa iau? Ma gandeam sa iau yasmin. Voi ce imi recomandati? Va intreb pe voi pentru ca am 15 ani si pana acum nu am folosit decat prezervativul ca metoda contraceptiva.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
28 răspunsuri:
Legiuitoarea
| Legiuitoarea a răspuns:

Bună.
Felicitări, la 15 ani ești femeie!
Contraceptivele le iei STRICT după un control ginecologic, sunt bombe hormonale care cu trecerea timpului îți "pune jos" ficatul.
Mai gândește-te ce vrei să faci cu sănătatea ta!
Pa, pa.

| whatevernvm a răspuns:

Nu crezi ca e cam devreme sa te gandesti la asta? Si nu e bine sa iei de capul tau..trebuie sa te consulti cu un doctor sau macar la farmacie sa iti recomande. Eu zic sa continui metoda contraceptiva cu preservativul, la varsta asta nici nu prea e bine pentru ca inca te dezvolti si s-ar putea sa iti creeze probleme hormonale.

greece12
| greece12 a răspuns:

Te vei prezenta la medicul ginecolog,vei face un set de analize si,in functie de rezultatul lor,iti va recomanda anticonceptionalele care se potrivesc doar organismului tau.
Anticonceptionalele nu sunt caramele,sa le iei pentru ca sunt mici,dragute si roz.
Nu le lua dupa capul tau, sunt medicamente pe baza de hormoni si risti, in afara parului in plus si a kilogramelor(tot in plus), sa ramai inclusiv insarcinata.
Citeste si asta, ca tot povestim noi aici:

http://sanatate.bzi.ro/dezavantajele-anticonceptionalelor-24261

Si mie imi place cum suna "yasmin", imi aduce aminte de un parfum foarte vechi, dar asta nu inseamna ca as accepta vreodata sa-mi fac rau cu mana mea.
Mergi la medic, daca vrei anticonceptionale si nu uita ca nu apara de bolile cu transmisie sexuala.

| Flllaaa explică (pentru greece12):

Cum adica par in plus? Nu am mai auzit de par in plus de la anticonceptionale. Pe unde mai poate creste si ala?

| greece12 a răspuns (pentru Flllaaa):

Medicamentele pe baza de hormoni duc la cresterea pilozitatii, printre altele.
Informeaza-te.

Ma informez. Noroc cu tine ca esti foarte informata si mi-ai amintit si mie sa ma informez!

Mare noroc, nu?

Stim amadoua destul de bine ca se putea un noroc si mai mare, cum ar fi sa nu existe nici cel mai mic risc in folosirea anticonceptionalelor. Oricum e un noroc mic acesta, dar il putem lauda in continuare ca poate sporeste.

Ah,draga mea...ce bine era sa fi fost toate exact asa cum le-am fi dorit noi...
happy

Nu toate, macar marea majoritate si ar fi putin mai bine. Dar lumea noastra nu-i chiar asa si nu avem decat sa o acceptam pentru a o putea schimba in bine.

| nutsa a răspuns:

Este bine ca o femeie atunci cand incepe un tratament cu anticonceptionale sa faca niste analize pentru ficat, sa faca o hemograma, transaminaze si sa afle daca sufera de o anumita boala a sangelui care se numeste trombofilie. Este o afectiune genetica si duce la coagularea sangelui. Anticonceptionalele o pot agrava. Pot aparea complicatii grave.Nu exista anticonceptionale cele mai bune! Exista doar anticonceptionale care se potrivesc unei femei si anticonceptionale care nu se potrivesc.Consulta-te mai bine cu medicul ginecolog.

| Fatamuntilor a răspuns:

Maria,am citit postarea ta si comentariile userilor! Nu are rost sa reiau tot ce s-a spus pana acum.
Oricum sfaturile care ti-au fost date sunt date de oameni cu experienta, cu mult mai mari in varsta sau/si experinta ca tine! Si ar trebui sa tii seama de ele.Sau sa-ti dea gandit!
Personal mie imi da gandit ORICE relatie intre minora si major! Oricand parintii tai il pot reclama pe asazisul tau iubit! Gandeste-te la asta!
In alta ordine de idei sexul la varsta asta impune si riscuri, nu numai placeri.

| ywar a răspuns:

Ai 15 ani si cu asta ai spus totul. La 15 ani tu vrei sa te sui pe cal si sa-l calaresti. Nicio problema dar atunci cand la 40 de ani vei avea probleme sa nu te intrebi de ce. In marea voastra majoritate sunteti teribilisti si foarte prosti. Daca voi auziti ca o prietena s-a urcat pe calut si l-a calarit vreti si voi sa va catarati. Eu m-as mai gandi.

| Flllaaa explică (pentru ywar):

Nu suntem toti foarte prosti, eu cel putin nu-s deloc proasta. Si nu calaresc calutul, cum ai spus tu, pentru ca ma iau dupa prietenele mele, ci pentru ca e foarte frumos "calutul" si ma face sa ma simt bine pe el.

| ywar a răspuns (pentru Flllaaa):

AI 15 ani suie pe calut si poate te faci si cu n manz. Ti-ar prinde bine o sapuneala ca sa iti revii. E organismul tau in joc dar daca la 40 de ani te trezesti cancer sa nu spui -Viata a fost nedreapta cu mine. Este urmarea fireasca a faptelor noastre.

| Alcyon a răspuns:

Draga mea, anticonceptionalele nu pot fi luate decat dupa un consult medical, fiindca risti sa te imbolnavesti GRAV de la ele. Efectele lor secundare sunt destul de neplacute: dureri de cap, nervozitate, scadere a libidoului, deprimare, sangerari intermenstruale etc. In afara de asta, nu pot fi luate decat pe durata limitata de timp (cativa ani). Daca le iei de pe acum, la 20 o sa fii nevoita sa te orientezi catre alte metode contraceptive. Nu mai spun ca Yasmin, e pe lista anticonceptionalelor interzise in Canada, din cauza ca au murit mai multe femei de la ele (femei tinere, intre 20 si 40 de ani). Asa ca gandeste-te bine ce faci, ca e-n joc sanatatea si poate chiar viata ta.

| Flllaaa explică (pentru Alcyon):

Off, nu poti face nimic foarte usor. Pentru orice trebuie sa te duci la medic si de ce se tot fac anticonceptionale daunatoare si chiar fatale?! Nu stiam ca se poate muri de la anticonceptionale ca daca stiam nici nu ma mai gandeam sa le iau.

| Alcyon a răspuns (pentru Flllaaa):

Pentru ca poti face niste boli urate de la ele. Gandeste-te totusi, ca-s niste medicamente pe care le iei in fiecare zi. Din momentul in care ti-ai inceput viata sexuala, ai intrat in viata de femeie care sa stii ca nu-i deloc usoara. Ea inseamna: mers la ginecolog, riscul de a face infectii (o femeie ce are viata sexuala e mai expusa la infectii decat o virgina), luarea de diferite BTS-uri (boli cu transmite sexuala) de la partener sau de la nerespectarea regulilor de igiena, riscul de a ramane insarcinata cu tot cu prezervativ sau alte metode, avorturi (si tot ce presupun acestea). Prin urmare, da, esti obligata sa mergi la ginecolog de fiecare data cand se iveste o problema.

| anonima01 a răspuns:

Ok, deci cand am vazut ce varsta ai am ramas masca, ai aceeasi varsta cu mine insa eu nici nu ma gandesc sa o fac deja, adica totusi 15 ani.
Apropo, de curiozitate, cati ani are iubitul tau?
P.S.: Inainte sa te apuci sa iei pastile de capul tau ar trebui sa mergi la medicul ginecolog. De fapt ar fi trebuit sa mergi la medicul ginecolog dupa ce ti-ai inceput viata sexuala. Inca ceva, mai bine ramai la prezervativ pentru ca anticonceptionalele nu te feresc de boli. Oricum e viata ta si faci ce vrei, eu ti-am dat doar un sfat.

| Flllaaa explică (pentru anonima01):

Are 26 iubitul meu. Si dupa ce am vazut ca toti imi raspund la fel in privinta anticonceptionalelor m-am hotarat sa raman la prezervativ o vreme. Oricum doar pentru ca nu ai facut sex, nu inseamna ca nici nu te gandesti la asta cum ai spus tu.

| anonima01 a răspuns (pentru Flllaaa):

Poti sa ma injuri sau sa imi spui ce vrei insa sa stii ca iubitul tau mi se pare prea mare. Am crezut ca are pana in 20, dar deja relatia asta nu este prea normala, legala nici nu mai zic.(banuiesc ca esti constienta ca poate ajunge in inchisoare). Stii ca sunt sanse, foarte mari, ca tipul sa steiecu tine doar pentru sex?
Inca ceva, nu am spus ca nu ma gandesc, am spus ca nu am de gand sa o fac prea curand, macar sa am minim 17 ani.

Foarte urat din partea ta sa spui ca te astepti sa te injur. Nu cred ca m-ai vazut injurand pe cineva, mai ales pentru ca nu imi sta in fire sa fac asta, si totusi mi-ai spus ca te astepti la asta de la mine. Doar pentru ca fac unele greseli, nu inseamna ca sunt atat de josnica incat sa injur, in special pe cineva care mi-a dat un sfat. Si ai dreptate e cam mare, dar pentru mine e bine.

Scuze, m-ai inteles gresit. Uneori cand ii dai un sfat cuiva si lui nu ii convine incepe sa te faca in tot feul. Da, am patit-o. laughing
Poate ca esti mai matura decat am crezut in prima faza si scuze pentru asta. Poate e si faptul ca majoritatea fetelor cu care sunt eu prietena sunt ca mine, adica mai cuminti, bine poate ca nu sunt cea mai cuminte fata si nici normala, dar in fine... am cam deviat de la subiect. laughing Iar daca tu spui ca pentru tine e ok tu stii mai bine. Poate am si zis ce am zis mai sus fiindca cunosc eu pe cineva care e cu jumatate de an mai mica decat mine si are o relatie cu cineva mai mare, nu stiu sigur cati ani are, in fine povestea e mai lunga.

Asa e, in multe cazuri asemanatoare cu al meu nu-i deloc bine si de asta ai spus ce ai spus, generalizand ai mare dreptate. Oricum nici povestea mea nu-i roz, dar nu da spre cele mai grave. Si e mai bine sa fii mai cuminte, decat sa faci o greaseala prosteasca si apoi societatea aprecieaza cumintenia. Numai ca la mine e cam tarziu sa mai pot fii asa. Incerc macar sa nu mai fac alte prostii.

Sa stii ca niciodata nu e prea tarziu sa sa faci ceva si in plus omul din greseli invata, toata lumea face prostii. Iar la faza cu societatea, eu sunt genul de persoana care in geeral o doare undeva de ce parere au ceilalti de ea. Cel mai tare ma enerveaza fazele de genu "Vezi sa nu te faci de ras." sau "Nu mai tipa ca dupa isi fac vecinii parere proasta despre noi si nu ne mai da nimeni nicio importanta!", ultima fraza o aud mereu de la bunica, deci urasc cel mai tare fraza aia. Adica daca vreau sa urlu urlu ca doar sunt la mine aacsa si fac ce simt. De ce sa ma abtin si la mine in casa? In fine, eu nu prea ma abtin. laughing
Ma rog, ce voiam eu sa spun e ca nu conteaza ce crede societatea, important e ce crezi tu. Cum am mai spus si mai sus, in prima faza te-am crezut genul ala de tipa "piti" care nu gandeste ce face dar din comentariile tale am vazut ca nu e asa si ca esti cat de cat matura.
Cum spuneam tu stii cel mai bine ce vrei sa faci si cum e relatia ta desi parerea mea ca daca nu ai chiar o relatie prea roz sa vezi ce faci, pana la urma ai 15 ani nu 50 si nu merita sa te chinui, ai toata viata inainte. Bineinteles ca el fiind mai mare are alta gandire.

Sa stii ca nici eu nu sunt genul sa-mi pese prea mult de ce cred ceilalti, dar parerea persoanelor apropiate si care ne sunt mereu alaturi merita macar ascultata. Si din pacate in unele momente suntem afectati putin sau mai mult si de impresia pe care am lasat-o despre noi. Cum a fost in discutia noastra fara sa vreau la inceput ti-am lasat impredia ca as fi o piti, iar tu crezand asta despre mine nu te asteptai decat la injuraturi din partea mea. Niciodata nu e prea tarziu, asta e adevarat si poti corecta o greseala, dar tot greseala va ramane.

Bineinteles ca parerea persoanelor apeopiate conteaza, in general, desi tot cum vreau eu fac. happy Da stiu sentimentul, de multe ori incercam sa nu bag in seama comentariile rautacioase, am primit destule, insa nu reuseam, la un moment dat am simtit ca nu mai pot si ca voi ceda, insa mi-m revenit. Cel mai tare ma enerveaza persoanele false, care ar face orice numai sa fie ele cele mai tari si nu mai stiu cum. Eu chiar cunosc o persoana, de care nici acum la liceu nu am scapat (spre marea mea oroare) care s-a comportat super urat cu mine anul trecut si acum daca nu mai avem aceeasi colegi parca nu s-ar fi intamplat nimic. Oricum anul trecut si acum doi ani imi aflase cateva secrete, cap patrat de mine i le spuse si bineinteles ca a aflat toata lumea, dar anul asta de unde, cica suntem intr-un fel apropiate dar eu nu prea o suport, e cam a fel de falsa, insa spre deosebire de anul trecut eu am aflat cateva secrete de ale ei, cum spuneam nu prea stiu ce crede ea sau daca isi inchipuie ca am uitat. Dar spre deosebire de ea, eu nu sunt ca ea si nu le voi spune pentru ca asa sunt eu. Oricum si acum are aceleasi intenti, deci mi-a stricat o prietenie de 3 ani pentru ca cum spuneam gura mea era cam mare si ea stia, cred ca mai stie, sa traga de imba si acum mai mult ca sigur incearca sa faca acelasi lucru cu mine si colega mea, ne intelegem super bine si bineinteles ca se baga si ea doar ca de data asta am eu grija sa nu ii mai iasa.
Scuze daca te-am plictisit dar nu stiu de ce mi-a venit sa zic asta, din nou am deviat de la subiect. Probabil ti-am dat exemplul asta pentru a-ti arata ca nu cred ca ai facut ceva prea rau.

| Anndddra a răspuns:

Doamne, eu la 15 ani imi vedeam de scoala. In fine, e viata ta, dar pacat!