Mai devreme sau mai tarziu, cu totii vor avea boli de plamani si cancere. Asta este deja stiu si dovedit stiintific, indiferent ca fumezi 5-6 tigari pe zi sau un pachet, plamanii tai sunt omorati in fiecare zi cate un pic.
Reusesti sa te lasi de tutun simplu: cu vointa, strict fara sa mai pui tigara in gura si fara sa mai stai sau sa mergi in locurile unde se fumeaza.
Eu fumam uneori și aproape 2 pachete de țigări pentru o scurta perioada când aveam probleme severe de la anxietate; într-o zi mi-am impus ca e ultimul pachet, ultima țigară pe care eu în aceasta viata trebuie sa o fumez, și din ziua următoare nici măcar nu mai ma gândisem sa tabac, s-a mirat și maica-mea cum am putut, i-am spus: eu când spun un cuvânt este litera de lege! De atunci nici prin cap nu mai îmi trece sa fumez vreo țigară, și am toate motivele din lume sa fumez, având în vedere ca mi am pierdut mama. Când fumam observasem ca fumatul nu ma liniștește, ci neliniștește, efectiv ma agitau mai mult în loc sa ma calmeze, am realizat ca anxietatea trebuie combătută într-un alt mod, nu unul autodistructiv.
Deci, ambiția, vointa și cu multa disciplina se poate, eu sunt singurul din familie care s-a putut lasă de țigări.
Fumatul ca orice dependenta prima oara este de placere, apoi devine un viciu de care nu te mai poti lasa, pentru ca a "intrat in sangele tau". La fel ca si mancatul de bomboane, la inceput e placerea, e gustul acela dulce, care te face sa te gandesti mereu la ele, si salivezi doar cand te gandesti la ele, iar cu timpul o sa zici ca nu o sa te mai lasi de dulce. Asa si fumatul, iti creeaza o placere care mai tarziu se transforma in nevoie. Creierul este maleabil, ca un muschi tu il formezi, si cu fiecare placere a tigarii, devine un tic, adica sa duci tigara la gura, sau sa simti fumul, sau inspiri fumul si sa il dai afara, si prin efectul acela placebo, creierul fiind excitat cand fumezi, el se deprinde cu emotia asta a placerii, a ticului pentru fumat. Nu stiu daca m-am exprimat bine, nu prea le am eu cu notiunile astea, nu stiu sa ma exprim, dar sper ca ai prins ideea. Asta ca sa intelegi cam cum lucreaza creierul cu dependenta, este vorba de concentrarea gandului placerii asupra fumatului. Iar ca sa scapi de fumat, trebuie ca atunci cand iti vine in minte gandul acela de tigara si de fum, sa te linistesti, fara frica, fara nervi sau agitatie, respiri adanc, si te gandesti la respiratie, NUMAI LA RESPIRATIE, acolo 1-2 minute...sau sa iti schimbi concentrarea pe altceva, numai la tigara sa nu te gandesti....si o sa vezi ca o sa iti dispara sentimentul acela de a mai fuma. La inceput o sa fie greu, dar cu cat o sa rezisti mai mult cu atat o sa se indeparteze si sentimentul acela de la creier care zice: "trebuie sa fumez, nu pot sa ma las, imi trebuie tigara, etc. "
Mergi mai intai la medicul de familie ca sa-ti faca trimiterela medicul pneumolog sa te consulte si sa te ajutesi poate prescrie medicamentul DEFUMOXAN un tratament complet ce dureaza 25 de zile dar trebuie sa cereti permisiunea si daca va recomanda medicul pneumolog! Sanatate multa!
Gandurile alea cu o tigare pe saptamana sunt gandurile partii dependente, asa lucreaza creierul unui dependent, cauta scuze si negocieri doar sa nu te lasi.
Nu exista fumator ocazional ci doar viitor dependent. Cel mai bine e sa lasi tigarile de tot ca nu-ti aduc absolut nici-un beneficiu spre deosebire de alte droguri mai interesante si mai putin daunatoare.
Soluția este simpla, cum am renunțat eu la dulciuri, ignoranta, adică nu ma uitam la ele si pur si simplu nu îmi pasa de ele, e confirmat științific ca asta e ceea mai buna soluție, nu sa ai stres, sa vrei sa nu fumezi, nu pur simplu ignori, poți sa ignori, sa fii indiferent e ok
Cum sa mă las de fumat?
Păi nu te lăsa, că nu poți să te lași chiar dacă vrei! Eu zic așa. Să grupezi 10 țigări de o dată, să le legi cu o sfoară, să le aprinzi pe toate de o dată, și să tragi de o dată din ele. Să vezi cum se lasă țigările din tine.