Alimentele care au un continut ridicat de sare creaza probleme ale functiei renale asa ca ar fi bine sa fie evitate. Alimentele procesate (parizer, salam, sunca presata, conserve etc) au cantitati mari de sare tocmai pentru a pastra un termen de valabilitate cat mai indelungat. De asemenea, pe langa aceasta grupa de alimente, este indicat sa eviti sa adaugi cantitati mari de sare in mancarea pe care ti-o prepari in casa si sa pui doar cat este necesar pentru ca alimentul respectiv sa capete putin gust.
Alimente bogate in potasiu
Alimentele care contin prea mult potasiu sunt si ele daunatoare pentru rinichi, pentru ca se depun pe acestia sub forma de pietricele de dimensiuni reduse. Totusi, in timp acestea pot deveni mari, dureroase si va trebui sa le elimini cu ajutorul unui tratament sau chiar a unei interventii chirurgicale, in functie de dimensiunea sa.
Potasiul se regaseste in belsug in alimente precum: portocale, prune, nectarine, stafide, banane, potasiu, rosii, cartofi, spanac, sparanghel sau dovleac.
Lactate
Laprele, branza, iaurtul si produsele din lapte in general ar trebui consumate cu moderatie in cazul in care te confrunti deja cu nisip sau pietre la rinichi. Explicatia este ca aceste alimente au in compozitia lor o cantitate mare de calciu, care nu face decat sa se depuna incet si sigur la nivelul rinichilor.
In mod evident nu poti renunta in totalitate la produsele din lapte, insa cu siguranta le poti consuma in cantitati mai mici.
Alimente bogate in proteine
Limitarea consumului de carne in cazul pacientilor cu afectiuni la nivelul rinichilor este esentiala pentru a mentine sanatatea acestora. Un consum prea mare de carne de vita, porc, pui sau curcan nu va face decat sa irite si mai mult rinichii si sa duca la alte complicatii.
De asemenea, alimentele care au un nivel ridicat de oxalat sunt si ele de evitat din cauza faptului ca stimuleaza aparitia pietrelor la lnivelul rinichilor. Printre aceste alimente se numara spanacul, sfecla, germenii de grau, cartofii dulci, alunele si ciocolata.
Cum sa iti detoxifiezi rinichii
In primul rand, cel mai important lucru este sa bei cel putin 2 litri de apa sau ceai pe zi. Ceaiul de matase de porumb, frunzele de papadie sau coada calului se numara printre cele mai benefice ceaiuri pentru rinichi.
Atentie! Nu uita ca rolul rinichilor este de a filtra sangele si de a elimina sarea si toate substantele toxice sau inutile prin intermediul aparatului urinar. Asadar, cu cat consumi mai putine alimente dauntoare, cu atat rinichii tai vor fi mai relaxati si mai sanatosi. Apropo, nu cred ca ai voie sa alergi.
Depinde de probleme renale pe care le ai. Daca este vorba de o afectiune care a dus la deteriorarea functie rinichilor, atunci ar fi bine sa fie redus efortul, pentru ca in timpul acestuia scade filtrarea glomerulara...cu alte cuvinte ingreunezi si mai mult functia rinichilor. Oricum, ar fi bine sa discuti aceste lucruri cu medic tau curant nefrolog.
www.i-medic.ro