| MobscenexD a întrebat:

de 1 luna si ceva imi intarzie menstruatia... Ce ar insemna asta?:-s Fundita

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
11 răspunsuri:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

NU ai dat detalii : vârsta, când ai avut PRIMA menstruaţie/menarha, dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, datele ciclului menstrual pe cel puţin ultimele 6 luni, dacă au mai fost întârzieri ( în trecut ), dacă ai fost la ginecolog pentru astfel de dereglări, un eventual diagnostic, eventuale tratamente, dacă ţi-ai început recent viaţa sexuală, dacă ai făcut sex NEPROTEJAT, etc.

Dacă eşti în PRIMUL an de ciclu menstrual, atunci sunt NORMALE astfel de dereglări/întârzieri şi NU ai de ce să te îngrijorezi!

În general, primele 5 menstruaţii întârzie ( uneori chiar şi 3-6 luni, depinde de vârstă ) - dar, cu timpul, cam în decurs de 1 an, se va "regla" cât de cât şi vei avea menstră aproape lunar.

Spre exemplu a 2-a menstruaţie poate întârzia cam 4-6 luni, apoi a 3-a poate veni cam după 3-4 luni, a 4-a cam după 2-3 luni, etc.

Se poate să fie aceeaşi situaţie şi în cazul tău.

NU ai de ce să te îngrijorezi, aceste dereglări hormonale sunt foarte FRECVENTE în primul an de ciclu menstrual.


Dacă NU eşti în primul an de ciclu menstrual, atunci NU sunt normale astfel de întârzieri!

Cauze generale posibile în cazul întârzierii menstruaţiei : răceală, dereglare hormonală, stres, infecţie, probleme medicale ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ), sarcină,...

O întârziere acceptabilă, din diverse cauze : răceală abdominală ( NU răceala "comună" ) sau răceală la ovare ( anexită ), infecţie, medicamente, etc., este de MAXIM 7-10 zile; tot ce DEPĂŞEŞTE 10 zile reprezintă o "problemă medicală"!

Poate fi vorba de :
1 ) o dereglare hormonală - situaţie în care TREBUIE să consulţi un endocrinolog, care îţi va prescrie analize hormonale pentru a determina dozajul din sânge şi apoi vei primi tratament
2 ) probleme de natură ginecologică ( chist ovarian, ovar polichistic, etc. ) - dacă au mai fost astfel de întârzieri şi în trecut - situaţie în care TREBUIE să faci un control ginecologic, unde îţi va face o ecografie ovariană sau una vaginală pentru a verifica starea ovarelor/uterului şi trompelor uterine.

AMBELE controale trebuie făcute simultan - deci, mergi la medicul de familie şi ceri Trimitere atât la endocrinolog, cât şi la ginecolog!

Dacă este vorba de chist o să-ţi prescrie un tratament cu tablete anticoncepţionale pe 3-6-9-12 luni ( până se dizolvă chistul respectiv ) şi control periodic ( din 3 în 3 luni ).

Dacă NU este chist atunci îţi va prescrie tratament cu Duphaston pe 10-30 zile ( eventual chiar pe mai multe luni ), după care o să-ţi vină regulat menstruaţia.


De asemenea, dacă ai dereglări menstruale dese, poţi să bei ceai ( sau tinctură ) de creţişoară şi/sau ceai de coada şoricelului - vezi informaţii la linkul :
http://www.formula-as.ro/......ului-10059

http://tratamente.naturale.din.plante.alb.ro/......um%29.html

http://www.formula-as.ro/2010/923/medicina-naturii-44/cretisoara-12562

Aceste ceaiuri NU exclud un control ginecologic!

La ginecolog poţi merge şi SINGURĂ ( FĂRĂ mama, chiar dacă eşti minoră; n-ai precizat vârsta ), TREBUIE doar să ai la tine : actul de identitate + Trimitere ( de la medicul de familie sau de la Cabinetul şcolar ) + Programare ( pe care o poţi face telefonic sau personal ).


Toate cele bune.

| bursuc001 a răspuns (pentru bursuc001):

Acum am observat şi precizările tale ULTERIOARE.

Având în vedere că ai CM de 3 ani, NU este normală această situaţie!

Eu SUSPECTEZ un chist ovarian sau ovar polichistic - vezi detalii la linkul :
http://www.sfatulmedicului.ro/......ional_1103

http://www.sfatulmedicului.ro/......istic_1046

Ar fi INDICAT să faci o ecografie ovariană/pelvină şi se va vedea dacă este vorba de chist ovarian/ovar polichistic!


Multă sănătate.

| positivity a răspuns:

Dacă ești la început e absolut normal să mai și întârzie, doarece menstruația nu este regulată.
Mie o o dată, mi-a întârzit aproape patru luni. M-am îngrijiorat puțin, însă nu a fost nimic în neregulă.

| Crucified a răspuns:

Dereglare hormonală şi punct.

| SimonaCristina a răspuns:

Pana la 16 ani poti avea mensruatie neregulata, nu te speria. Fa un consult endocrinologic, daca ai asfel de intervale neregulate. Fundita?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna!
Ce varsta ai? Contact sexual ai avut?
Posibil o mica dereglare hormonala, o raceala ceva.
Incearca sa bei niste ceai de cretisoara, regleaza echilibrul hormonal.
Te pup!

| MobscenexD explică (pentru anonim_4396):

Am 14 ani si nu nu am avut contact sexual... am menstruatia de la 11 ani si tot asa uneori vine la 4 luni alteori la 3. dar in ultimale 5 luni mi-a venit regulat dar acum cam aproximativ face la fel ca inainte. ..si mi-e frica sa nu fie ceva grav

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Te-ai jucat cu putica-n ultima luna?

| Enki a răspuns:

Nu te speria.mie timp de un an mi-a venit o data la 2 luni pentru ca eram la inceput.nu te speria totul e in regula

| MasterXXL a răspuns:

Menopauza este "piatra de hotar" in viata fiecarei femei ce marcheaza sfarsitul perioadei reproductive. La un an dupa ultima menstra se considera ca femeia a ajuns la menopauza. Media de varsta pentru instalarea menopauzei este de aproximativ 50 de ani dar corpul fiecarei femei are propriul ritm si timp limita. Unele femei ajung la menopauza in mijlocul decadei a patra si altele au menstruatii chiar si in decada a cincea.

Perimenopauza cuprinde perioada de instalare a menopauzei si cea care urmeaza menopauzei. Se refera la cei 2 pana la 8 ani de modificare a nivelului hormonal incluzand si simptomatologia asociata, pana la instalarea menopauzei. Cel mai frecvent semn de premenopauza este menstruatia abundenta, adesea neregulata data de dereglarile hormonale.

Majoritatea femeilor au perimenopauza intre 39 si 51 de ani. Unele femei prezinta modificari ale menstruatiei si sindrom premenstrual la sfarsitul decadei a treia cand nivelul hormonal se modifica si fertilitatea e in declin in mod fiziologic. Alte femei nu au astfel de simptome pana la sfarsitul decadei a patra.

Postmenopauza incepe la un an dupa ultima menstra. Nivelul hormonal continua sa scada si simptomele menopauzei sunt prezente, posibil accentuate de-a lungul primului an sau in anii urmatori. Estrogenul si progesteronul se stabilizeaza la niveluri joase si simptomele se atenueaza. Aceasta este perioada in care femeile se pot bucura de lipsa ciclurilor menstruale si a problemelor de contraceptie.

Sursa : http://www.sfatulmedicului.ro/menopauza

Uita-te si pe aici : https://www.google.ro/......ps?/search

| Pupiciy a răspuns:

Bună! Dacă ești la început, în primul an de când ți-a venit, e normal să mai întârzie. Stai liniștită! La inceput poate intârzia si mai mult de o luna. Bea ceai de cretisoara, si o sa se regleze menstruatia. Funda?