| Girly97 a întrebat:

Dupa sarbatori o sa incep fizioterapia la genunchi (am facut artroza pentru ca am alunecat anul trecut la intrarea unui supermarket ptr ca aveam ghetele pline de gheata) si voi face la fiecare 6 luni. A mai facut cineva pentru artroza? Cam ce va fac acolo?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| AnaMtpu a răspuns:

In functie de recomandarea facuta de medicul ortoped, fizioterapeutul va alege un program terapeutic ce poate include: cure termale, balneoterapie, namolul (fangoterapie), unele uleiuri minerale ca parafina (parafinoterapie), climatul (soarele, altitudinea), caldura si electricitatea (curenti continui sau discontinui de joasa sau inalta frecventa, diatermie, ionizare, ultrasunete).

Fizioterapia este o tehnica de reeducare, indicata in toate afectiunile degenerative ale scheletului (indeosebi in artroza) si in bolile articulare inflamatorii (guta, poliartrita reumatoida etc.), in general intre doua crize. Ea permite atenuarea durerilor, prevenirea sau diminuarea unei redori articulare, restaurarea fortei musculare in jurul unei articulatii.
Sanatate maxima!

| Girly97 explică (pentru AnaMtpu):

Ai putea te rog sa-mi spui cate ceva despre fiecare? Sunt unele care suna cam infricosator, in special ionizarile si parafinele... happy

| AnaMtpu a răspuns (pentru Girly97):

Fizioterapia are mai multe ramuri: hidroterapia, electroterapia, kinetoterapia, climatoterapia, termoterapia, fototerapia, laserterapia, masajul terapeutic, balneoterapia.
Hidroterapie-tratament prin apa. Imbraca forme foarte diverse:
- dusuri (entorse, tendinite, hidrartroze articulare sau tendinoase);
- impachetari umede reci (boli inflamatorii) sau calde (abcese);
- bai sedative (nevralgii, reumatism), antiseptice (plagi infectate), emoliente (psoriazis), antipruriginoase etc.
Electroterapie-tratament care utilizeaza energia electrica.
Diferite tipuri de tehnica:
- Ionizarea are o afectiune locala destinata tratarii durerilor de cap, nevralgiilor, durerilor tendinoase sau articulare, contracturilor; ea permite, de asemenea, reeducarea anumitor paralizii.
- Excitoneuromotoarele, a caror actiune are loc asupra fibrelor nervoase sau musculare, au aceleasi indicatii ca si ionizarea.
- Vibratiile mecanice sunt indicate pentru tratarea durerilor articulare vertebrale si ligamentare si pentru reducerea cicatricelor. Ele sunt aplicate cu ajutorul unei sonde in contact cu pielea prin intermediul apei sau al unei pomezi analgezice. Ele exercita un efect de micromasaj rapid si un efect termic.
- Undele scurte electromagnetice sunt utilizate datorita actiunii lor antiintlamatorii si de ameliorare a circulatiei, precum si pentru a activa procesul de cicatrizare si de regenerare nervoasa.
Desfasurare si efecte secundare - electroterapia se practica in cabinet, la un medic neurolog sau reeducator functional, sau chiar la spital, intr-un serviciu de reeducare sau intr-un centru impotriva durerilor. Ea se desfasoara intr-o serie de 5 pana la 15 sedinte de 10 pana la 30 minute fiecare. Aceasta serie poate fi reinnoita de 3 ori. electroterapia poate antrena cateva rare arsuri, mai ales in cazul metodelor care utilizeaza direct curentii electrici (ionizare, curenti excitomotori) si radiatiile lusinoase.
Kinetoterapie-terapeutica prin miscare.
Climatoterapia - expunerea rationala la soare si apa de mare.
Termoterapie-proces ce consta in utilizarea caldurii in scopuri terapeutice, de exemplu pentru ameliorarea durerii si redorii articulare si musculare si pentru a imbunatati circulatia sangvina.
Fototerapie-metoda de tratament utilizand actiunea luminii asupra pielii. Sursa de lumina utilizata poate fi lumina solara (helioterapia) sau lumina artificiala. Helioterapia este utilizata pentru a trata leziunile acneice si favorizeaza, in majoritatea cazurilor, tratamentul psoriazisului.
Balneoterapie-ingrijire prin bai a corpului intreg sau a uneia din partile sale. Balneoterapia este utilizata in cura afectiunilor reumatismale, dermatologice si otorinolaringologice. Se utilizeaza diferite tipuri de ape carora li se adauga sau nu solutii medicamentoase.
- Baile medicamentoase se fac in cada; aici pot fi introduse numeroase substante medicamentoase. Baile antiseptice (triclocarban, clorhexidina, permanganat de potasiu) se impun in dermatozele infectate. Baile emoliente (amidon, ovaz, ulei de soia, ulei de arahide etc.) permit o inmuiere a excesului de keratina epidermica (psoriazis, keratodermii, uscare cutanata/xeroza). Baile antipruriginoase (produse vegetale, ulei mineral, lipoproteine) sunt prescrise mai ales pentru pruritele alergice.
- Baile termale utilizeaza apele de izvor termal la temperatura de iesire la suprafata, racite sau incalzite. Izvoarele sunt indicate pentru diferite afectiuni dupa compozitia apei (bogata in calciu, in sulf, in fier, on cupru, in sulfati, in bicarbonati, in bioxid de carbon etc.)
- Baile de namol sunt obtinute prin amestecarea apei termale cu un noroi. Ele sunt indicate in special in tratamentul reumatismului.

Pentru a scapa de teama parafinoterapiei.:)
https://www.youtube.com/watch?v=Mw0h8Vo07n0

Sper sa-ti fie de folos!

| Girly97 explică (pentru AnaMtpu):

Mersi mult! O sa te tin la curent! Ti-am dat funda.

| AnaMtpu a răspuns (pentru Girly97):

Multumesc frumos, astept vesti bune! Chiar nu stiu ce inseamna acea funda dar apreciez happy

| Girly97 explică (pentru AnaMtpu):

Esti noua pe TPU, nu? happy Ei bine, funda este data de cel care a postat intrebarea celui mai bun raspuns. happy Sper sa nu doara nimic acolo. happy

| AnaMtpu a răspuns (pentru Girly97):

Am inteles acum semnificatia, multumesc! Si fii sigur, doar iti va fi ameliorata durerea actuala, in cazul in care exista happy

| Girly97 explică (pentru AnaMtpu):

Am facut in mai anul asta prima oara in viata mea fizioterapie cu TENS, laser si ultrasunet. Sper sa nu mai trebuiasca sa mi se faca ultrasunete... Piciorul cu care am cazut este cam sensibil la atingere uneori si desi pare greu de crezut si nici nu cred ca o sa ma creada cineva de aceea nu spun este ca simt discomfort uneori chiar si cand pantalonii imi ating piciorul... Iti dai seama ca la ultrasunete ma cam durea putin chiar daca ma dadea si cu diclofenac atunci. Ar trebui sa spun ce gandesc? Exista o rezolvare in cazul in care trebuie sa fac iar ultrasunete? sad

| AnaMtpu a răspuns (pentru Girly97):

Normal este sa spui tot ceea ce simti, atat in timpul procedurilor cat si in afara lor. In functie de ceea ce simti tu, de ceea ce vad medicii si de interpretarea analizelor, se stabileste atat progresul cat si regresul. Discuta fara jena sau frica de a fi considerat "plangacios". La ultima intrebare, numai medicul tau iti poate raspunde, fii sincer cu el.

| Girly97 explică (pentru AnaMtpu):

Deci ar trebui sa fiu sincera si sa spun ceea ce gandesc chiar daca mi se pare cam ireal de crezut. happy Crezi ca ma poate ajuta totusi? Procedurile nu mi le face medicul care ma consulta ci o maseuza foarte amabila (deja ne intelegem bine si tinem legatura) care intotdeauna face tot posibilul sa fiu comfortabila in timpul tratamentelor si imi da orice doresc eu. Ba chiar imi da voie sa imi iau telefonul sa ma joc in timpul tratamentelor. happy Crezi ca pot sa fiu ajutata cu problema cu ultrasunetele? Daca le spun poate vor decide sa nu o mai fac desi nu ar fi prea bine...

| AnaMtpu a răspuns (pentru Girly97):

Indiferent despre ce medic vorbim, sinceritatea este importanta. Stiu ca sunt facute de maseoza dar la recomandarea medicului ortoped. In timpul in care iti sunt facute, ceea ce simti, atat stare de bine cat si disconfort, le comunici maseozei. In privinta ultrasunetelor daca durerile sunt insuportabile, in mod sigur vor lua singuri hotararea de a le intrerupe. Daca doar este o senzatie neplacuta probabil este normala. Comunica sincer fara sa exagerezi doar pentru a scapa de ele.

| Girly97 explică (pentru AnaMtpu):

Asa voi face, dar eu am suflet bun si nu as face niciodata ceva ca sa scap de ceva, oricat de incomfortabil ar fi.winking Sper ca daca ii spun ce simt ma va ajuta...

11 răspunsuri: