anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

HELP! In legatura cu fobia sociala, anxietatea, Cum se poate vindeca, in cat timp mai ales, si in timpul tratamentului trebuie sa mergi la scoala/servici sau pacientul va fi internat pe o perioada de timp? iar boala daca nu este tratata la timp de catre un specialist se poate agrava?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Depinde de gravitatea situatiei. rareori aceasta afectiune se vindeca, de obicei, cu tratament, psihoterapie si vointa, pacientul invata sa o tina sub control suficient incat as poata duce o viata normala. Internarea se face rar, fiindca rar boala ajunge la nivel de psihoza. netratata poate duce la izolarea completa a pacientului, care este adesea ireversibila (am avut cel putin o pacienta care a murit de peritonita, fiindca fobia sa sociala era atat de severa, incat nu a iesit din casa nici sa mearga la medic, decat cand a fost mult prea tarziu)

5 răspunsuri:
| thegeaba a răspuns:

Se pot vindeca prin medicatie specifica combinata cu psihoterapie.
Medicatia consta in administrarea unui antidepresiv din clasa SSRI (cum ar fi escitalopram sau sertralina) sau, mai rar din clasa SNRI (venlafaxina) in combinatie cu o benzodiazepina (alprazolam, lorazepam, clonazepam) pe o perioada limitata de timp. De regula tratamentul dureaza de la 6 luni la un an pentru formele usoare si medii de anxietate cu sau fara agorafobie si mai multi ani de zile pentru formele severe. Dozele trebuiesc reglate in permanenta de medicul curant in functie de raspunsul pacientului la medicatie precum si la efectele adverse ale acesteia.
Psihoterapia consta in terapie de grup sau monoterapie si se bazeaza pe exercitii speciale de relaxare si obiective (misiuni) care trebuiesc atinse, exercitiu care incearca sa schimbe gandirea pacientului ce a condus spre morbiditate (pentru a mentine efectele tratamentului medicamentos si a preveni recidiva).
Tratamentul se face ambulator, fara internare in spital (decat acolo unde cazul o cere neaparat, atunci cand pacientul sufera o stare avansata de anxietate si nu se mai poate hrani si ingriji singur).
Daca boala nu este tratata la timp apar mai intai manifestari somatice urmate de atacuri de panica din ce in ce mai dese si culminand cu noi fobii aparute, ce vor avea nevoie de tratament special si ele (numai ca de durata mult mai lunga, ani de zile).
In anxietatea cu agorafobie pacientul se izoleaza iar in anxietatea generalizata (care de regula este combinata cu depresie) pacientul se poate sinucide.

Nu toate tipurile de anxietate au nevoie de tratament medicamentos combinat cu psihoterapie. Unele au nevoie doar de psihoterapie, altele doar de tratament medicamentos.

| anonim_4396 explică (pentru thegeaba):

Dar pacientul in timp ce face tratamentul merge la servici / scoala?

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Buna!
Da,poate merge linistit.
Te pup!

| thegeaba a răspuns (pentru anonim_4396):

Da, in 99% din cazuri da. Poate nu in prima saptamana de tratament (cand simptomele nu incep sa se remita) dar in 2-3 saptamani de la inceperea tratamentului pacientul ar trebui sa fie cat de cat pus pe roate si sa-si poata desfasura linistit activitatile.

| Chrystopher_Julyan_1998 a răspuns:

Daca iti trebuie un prieten cu care sa discuti uite id-ul meu: chrystopherjulyan2014

Întrebări similare