| Elena_Iustyna_1995 a întrebat:

in septembrie am fost la medic ORL pentru ca ma durea foarte tare urechea dreapta si aveam amigdalitele umflate.Acesta a spus ca am asta de la acidul si refluxul din stomac care îmi irita gatul si a zis ca va trebui sa imi scot amigdalitele in o vacanta sau cand sunt mai libera, pe moment am luat niste pastile recomandate de el si eram mai bine.De acum 2 saptamani am inceput iar cu arsuri la stomac si gat, amigdalitele sunt umflate, azi am facut febra si am greturi.Ce ziceti sa fac? Sa merg iar la ORL?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
3 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Nu sunt de specialitate sa dau sfaturi ca si adevaruri perfecte medical, DAR :
Ai gresit medicul, acesta nu se pricepe, iar medicul ORL nu are atribute in domeniul INTERNELOR cum este medicul gastroenterolog, e clar ca acest orl-ist vrea sa iti ia bani mai multi, o operatie de scoatere a amigdalelor dureaza circa 10 minute si te costa sa zicem 1200 de lei (am zis asa un pret ca exemplu)! De ce s-a bagat sa iti zica sa scoti amigdalele daca ti-a zis de reflux nu stiu! Boala de reflux gastric este ceva total diferit de amigdalita, nu au nicio legatura decat pe aceea ca sucul gastric in termeni nemedicali urca si iti atinge amigdalele, dar de cand face asta motivul scoaterii amigdalelor? oamenii acestia sunt medici DEGEABA.
-ceva nu se pupa aici, refluxul gastroesofaringian este una si amigdalita alta, daca datorita acestui reflux care iti atinge si "arde" amigdalele ele se inflameaza, atunci nu ar trebui sa ai febra si nici puroi pe amigdale ci doar ar fi ele inflamate (atentie caci de cele mai multe ori si medicii incurca iritarea datorata sucului gastric a amigdalelor, cu rosul in gat care se trateaza cu antibiotic ) dar nu ti-ar da o stare de rau ci doar o jena.
De ce acel medic ti-a recomandat scoaterea lor? Sa fie banii la baza?
- pe de alta parte faptul ca faci febra si ai amigdalele inflamate poate arata ca ai o infectie a lor si necesita tratament!
Cred din simptomologia prezentata de tine ca suferi de 2 chestii diferite, atata timp cat faci si febra! Daca nu faceai febra era posibil sa fie doar de la acel reflux de la stomac de care ai spus.
Asta ma duce cu gandul ca ai acel reflux de care trebuie sa te tratezi cu sa zicem Nexium 1/zi pe stomacul gol, sau Controloc daca se mai gaseste (cel mai bine iti recomanda medicul de familie ce medicament sa iei pentru reflux!), acestea sunt inhibatoare de pompe de protoni si scad aciditatea gastrica! Pentru aciditate ai nevoie sa tii si un regim, sau mai bine zis sa elimini alimentele care cresc aciditatea, ai aici informatii bune despre ce sa mananci si ce stil de viata sa adopti : https://totuldespreslabit.ro/reflux-gastroesofagian/
2. Ai amigdalita si ea trebuie tratata cu antibiotic in momentul acesta, dar dupa ce se fac o serie de analize precum un exudat faringian si o antibiograma ca sa stii daca cumva ai un microb si la ce antibiotic este el slab, adica cum poti scapa de acel microb. Daca este un virus nu este nevoie sa se ia antibiotic ci tratament specific pentru raceala, la fel nu se ia dupa ureche sau la recomandarea farmacistului ci la recomandarea medicului!
Daca te simti rau poti lua desi nu este recomandat un antibiotic cu spectru larg de actiune, dar nu mai mult de 7 zile! Si nu fara sa iei o protectie pentru stomac cat si una pentru flora intestinala, pentru stomac se recomanda tot unul dintre acei scazatori de aciditate de care iti spuneam mai sus, tot ei au si rol de protectie a stomacului contra ulcerelor sau problemelor cauzate de luarea antibioticelor in general.

Dupa ce ai tratat pe cele 2 cauze separat, mergi iarasi la medic iti faci un set de analize printre care proteina C reactiva, ASLO, mai sunt si altele etc si numai daca prezinti in organism streptococ beta hemolitic merita sa scoti amigdalele SAU daca faci mai mult de 3-4 pusee de amigdalita pe an, si amigdalele tale prezinta din punct de vedere ORL un pericol, adica o sursa de imbolnavire.
Medicul ORL ar fi trebuit sa stie toate acestea, mai ales ca eu nici nu-s medic happy
Poti lua legatura cu medicul tau de familie si cere-i acesta sprijinul si indrumarea.
Poti de asemenea sa ii dai sa citeasca mesajul meu medicului de familie!

| Elena_Iustyna_1995 explică (pentru Simpatic):

Problema este ca nu am voie de antibiotice pentru ca sunt alergica, orl-istul mi-a zis ca acidul din stomac imi urca pana la gat si imi irita amigdalitele

| Simpatic a răspuns (pentru Elena_Iustyna_1995):

Depinde la ce esti alergica, nu poti avea alergie la toate antibioticele din lume!
Esti sigura ca ai alergie la orice antibiotic fie el injectabil sau pastila?
Pe de alta parte nici nu ti-as recomanda sa iei antibiotic dupa ureche.
Fa ceva pentru aciditatea stomacului, mergi ori la medicul de familie ori la farmacie, nu este un tratament complicat ai nevoie de o pastila timp de 4-8 saptamani (sa zicem) pe care o iei dimineata pe stomacul gol, alaturi de acel regim pe care ti l-am indicat in acel link, genul de regim pe care il vei tine toata viata pentru a tine aciditatea sub control.
De asemeni uneori si este de investigat si acest lucru, bacteria helicobacter poate fi raspunzatoare de dureri ale stomacului, crestrea aciditatii cat si de ulcere etc
Cel mai bine cum am zis te poate lamuri medicul de familie.
Ce am scris eu mai sus are logica, si anume daca aciditatea mare iti inflameaza amigdalele, atunci de ce acel medic ti-a pomenit de scoaterea amigdalelor? NU ARE LOGICA.