O vecina a mea in vârstă de 89 ani a căzut anul trecut de la înălțime de pe scara si a avut fracturi de sold, mana deplasata din umar si ruptura de splina. A fost operata i s-a extirpat splina, a trebuit sa stea 3 săptămâni la pat nemișcata si după 3 săptămâni a început sa învețe sa meargă din nou. După trei luni a venit acasă împreună cu băiatul ei la care a stat si arata ok. Acum are 90 de ani împliniți si băiatul zice ca este bine. Deci depinde de fiecare persoana in parte.
Mulțumesc de incurajare.
Cu placere. Multa sănătate mamei.
Va putea merge cu niște exerciții. Dacă e cardiacă și a scăpat bine de operație, e ok, mai are mult de trăit. Și demența se poate ameliora prin alimentație.
Cred ca o sa fie bine, si bunica a avut fractura si tija la glezna, iar dupa un timp si-a revenit si a putut sa mearga.
Cu soldul este mai greu, adevarat. Dar sunt cred ca o sa fie bine.
Ce vârstă a avut bunica ta?
Ah, si tija la gleznă e diferită, ca gravitate, de ruptura de șold.
Da, era o situatie diferita. Cand s-a intamplat asta... undeva la 80.
Multumesc, Bogdan.
Ok, am inteles aluzia la lipsa mea suficienta de cunostinte in aceste cazuri, raportandu-ma doar la unul, motiv pentru care recunosc... ma simt putin prost ca am spus asta si ca am dat "sperante", dar uneori chiar si cateva ganduri bune, ajuta :)
Dar depinde de fiecare persoana in parte, exista chiar si cateva studii si cazuri, in lume, unde o parte din aceste persoane s-au refacut oarecum (putina parte, ce este drept):
https://www.consumerreports.org/......r-in-life/
https://www.healthpartners.com/......other.html
Imi cer scuze!
Doamne, nici vorbă de vreo aluzie, dacă ti-am multumit frumos că mi-ai răspuns.
A fost o multumire sinceră!
A... acum ma simt si mai naspa
Am presupuns ca... oh, imi cer iar scuze, nu stiu la ce m-am gandit
Normal, nu va mai putea merge, fiindcă are totuși o vârstă, dar ți-aș recomanda să îi cumperi de acum un cadru medical, (eventual, să închiriezi unul, angajații de la ortopedie te-ar putea îndruma, dacă au bunăvoință), cu ajutorul căruia să se deplaseze pe distanțe scurte. Va putea, dacă perseverează și e ambițioasă. Acel cadru medical oferă mai multă siguranță/ stabilitate, decât o fac cârjele. După aceea, se va putea folosi și de cârje. Practic, va trebui să reînvețe să meargă (ai să vezi că așa va fi). Dar, cu ajutorul tău, va progresa.
Am avut si eu un străbunic, care si-a rupt si el piciorul, și i s-a pus tijă, nu vreau să te sperii, dar să știi că nu a mai dus-o mult, parcă, un an, fiindcă a făcut niste complicatii. Atunci, ajunsesem la concluzia că un om foarte bătrăn (+78), dacă își rupe piciorul, acela e începutul sfârșitului. Sper sa fi fost un caz singular.
Eu ii spun sănătate din toată inima, mamei tale!
PS. Foloseste Lioton Gel pentru a-i masa piciorul/șoldul bolnav (ba chiar ambele picioare, e recomandat pentru o circulatie bună a sângelui). Și cremă de gălbenele.
Era bine ca, după operatie, să fi venit un fizioterapet la domiciliu (recomandat de medic) care să se ocupe de ea. Câteva ședințe ar fi ajutat-o enorm.
Are cadru. Mama mea oricum și înainte de operație se ajuta cu cadru. - La control am mers cu mama, operația a reușit f bine asa a zis medicul, cusăturile de la operatie aproape ca nu se mai vad. Eu sper... Sa meargă.
Dacă are "experiența" cadrului, îi va fi și mai ușor. Va merge câte puțin, dar va progresa treptat, întâi în apropierea patului, pentru a se putea odihni, la nevoie Știu că cusătura se vindeca frumos la suprafață, dar interiorul contează cel mai mult (e bine, fiindcă nu are diabet).
Sincer, sfatul meu e să țină legătura cu medicul de familie, să solicite să isi facă periodic analizele de sânge, să vadă cum stă cu hemoglobina. Fiindcă, după o anumită vârstă, oamenii se anemiază ușor, iar mămica ta, in timpul operatiei, a pierdut destul de mult sânge.
Doamne fereste, să nu se ajungă la aplazie medulară, de aceea dă-i vitamine din belșug.
.
Am stat odata doua sapatamani la pat si cand m-am dat jos imi era foarte greu sa merg. Era o persoana care ma sustinea si tot greu era. Nu mai aveam putere deloc sa misc picioarele. Parca uitasem cum sa merg.
Sustineti-o dvs cat mai bine. Puteti sa ii luati carje ortopedice sau cadru ortopedic pentru mers.
Mulțumesc de răspuns. Are și cârje, are și cadru
Are nevoie de gimnastica la acel picior, altfel posibil sa ramana la pat, facetii gimnastica acasa, indoit genunchiul 10 minute de 3 ori pe zi
Ochialbastri99999999 întreabă: