Avand in vedere ca aluatul de foietaj se face cu mult mult unt nu sunt sanatoase.
Depinde de cum le faci.
Sunt ok cele pe care le faci tu în casă. Și sincer orice preparat/fel de mâncare e ok, dacă-l gătești tu în casă și de preferat pui și ingrediente naturale (precum apă, făină, drojdie, lapte, ouă, chestii basic și de la sursă naturală ) laptele de la o văcuță, oul de la o găină și nu făcute în laborator. Azi și puiul se creează în laborator, numit "pui vegetarian" cică.
) ).
Dar cele de cumpărat sunt numai grețoșenii. Și ți-o spun eu care am mâncat cantități colosale la viața mea și nu prea am fost fană gătit ci am mâncat numai mâncare procesată și semipreparată din comerț și înainte nu simțeam gustul amar după ce consumam un saleu de cumpărat (ideea e că, atunci eram mai sănătoasă și le mai mâncam în post sau când voiam ceva rapid), azi după ce consum un saleu de cumpărat imediat rămân cu un gust amar în gât și pe cerul gurii (semn că, fierea și ficatul nu-l pot procesa, semn așadar că nu e bun) și prin urmare, la saleurile din comerț chiar am renunțat și cam multe chestii din comerț azi nu le mai pot consuma cum le consumam altă dată.
Deci doar îmbolnăvindu-mă am aflat cât de nocive sunt acele semipreparate din comerț.
P.S. cam majoritatea brutăriilor și patiseriilor astăzi, lucrează doar cu aluat congelat, nu mai pierd ei timpul să-l facă zi de zi. Până și alea intitulate "cu maia" de fapt maiaua e tot ceva congelat și ținut la "păstrat" și sincer, nimeni habar nu are de fapt din ce e obținută azi, acea maia, pe când, din ce am mai citit și eu din istoria așa numitei "maia", maiaua originală se făcea din drojdia fermentată de anumite fructe și se menținea cam timp de o săptămână/lună, dar din ea se făcea apoi pâine, foietajul. Și pe timpuri bucătarii și țăranii făceau săptămânal maiaua asta pentru pită. Pe atunci se gătea chiar natural.
Și tot din ce am mai auzit, am înțeles că pita făcută cu maia din asta din fructe, naturală, în orice caz, necesită o coacere mai profundă și o durată mai mare de timp, însă astăzi, mulți nu mai au timp de pierdut, căci timpul înseamnă bani "nu?", așa că, ia gândește-te oare cât de "naturală" mai e maiaua aia astăzi. Deși dacă o fi naturală.
E un pic complicata intrebarea daca ceva e sanatos sau nu. Corpul are nevoie de nutrienti din mai multe surse diferite.
Daca deja 90% din ce mananci tu e facut din faina, atunci nu, nu sunt sanatoase.
Daca incerci o perioada dieta carnivora, cum am facut eu, apoi consumi si tu un carbohidrat, te vei simti de parca ai intinerit 10 ani.
Dar astia care zic ca produsele fainoase sau glutenul au nu stiu ce efect asupra corpului de trebuie sa le lasi urgent ca altfel mori pana la anul sunt rupti de realitate. N-a trait un singur om in Europa in ultimii 10.000 de ani care sa nu-si fi bazat dieta predominant pe grau, secara sau alte tipuri de grane.