1. anemia– stevia este una dintre cele mai recomandate plante in tratarea anemiei. In afara de continutul bogat in fier, radacina si frunzele de stevie contin substante benefice organismului, precum taninuri, rasini, glicozi de antrachinonice si oxalate, fosfor, vitaminele A si C si calciu.
2. diabet de tip I si II deoarece are capacitatea de a regla nivelul zaharului din sange- tempereaza senzația de foame, combate pofta de dulciuri. : Un studiu din 2007 pe oameni a descoperit ca stevia are proprietati anti-diabet, inclusiv revitalizarea celulelor beta afectate, si este comparabila cu glibenclamida, dar fara efectele secundare ale acestui medicament
3. combate obezitatea– prin scadera apetitului si a poftei de dulciuri, stevia regleaza greutatea corporala ajutand la pierderea kilogramelor in plus.
4. reduce tensiunea arteriala – se consuma 2-3 cesti de infuzie pe zi
5. este detoxifianta – prin faptul ca accelereaza tranzitul intestinal, usureaza digestia, elimina deranjamentele stomacale ajuta la eliminarea toxinelor din organism- bea o ceasca de ceai de stevie dupa fiecare masa.
Sau fa o cura cu stevie dupa cum urmeaza (cura recomandata de terapiinatursiste.ro)
Cura cu salata din frunze proaspete: dimineata: la 5-6 minute dupa trezire, consuma 60-70 g de frunze crude de stevie, intr-o salata cu putin ulei si bine acrita cu zeama de lamaie. Este important sa nu consumati niciun fel de lichid inainte de salata. Lipsa fluidelor in stomac favorizeaza digestia specifica a unor pigmenti din stevie, cu rol indirect in slabire. Dupa micul dejun, care trebuie sa aiba un volum mic, sarac in calorii, consumati 150-200 g mancare calda de stevie, adica frunze bine maruntite si fierte, in care se adauga numai sare, ulei si putin bulion.
Pranz: dejunul trebuie sa fie mai sarac in fluide (supe, ciorbe) si total lipsit de proteine si grasimi de porc. Stevia trebuie servita ca salata cruda, nesarata si acrita cu zeama de lamaie. Dupa masa se mananca o feliuta subtire de lamaie. Este important ca in urmatoarea ora dupa dejun sa nu se consume mai mult de 100 ml apa, de preferat deloc.
Seara: cu 20-25 de minute inainte de cina se consuma 150-200 g salata de stevie in amestec cu 70 g urzici crude. La masa de seara se consuma mancare de stevie fierbinte, alaturi de o friptura slaba de vita sau pui. Dupa cina se bea o limonada naturala, indulcita cu maximum o lingurita rasa de zahar.
6. are un efect laxative moderat datorita prezentei glicozidelor, fiind de ajutor in tratarea constipatiei;
7. este diuretica – continutul de flavonoide ajuta organismul sa elimine excesul de lichide;
8. ajuta la combaterea tusei, a pneumoniei, a tuberculozei, datorita proprietatilor antibacteriene caz in care poti folosi sucul din radacina de stevie;
9. combate bacteriile care provoaca cariile dentare
10. depresie – s-a dovedit ca ceaiul de stevie poate imbunatati starile sufletesti, poate creste nivelurile de energie si agerimea mentala.
11. cresterea imunitatii– stevia contine foarte multi antioxidanti polifenolici (kampferol, quercetin, acid clorogenic, acid cafeic, isoquercitin, isosteviol), care ajuta la intarirea imunitatii si la cresterea rezistentei organismului fata de radicalii liberi.
12. extern se poate pentru rani minore (pulberea are efecte anti-bacteriene si previne infectarea leziunilor la nivelul pielii).
13. inlatura matreata, este benefica pentru sanatatea scalpului si a parului, mai ales a parului uscat cu firul subtire – adauga extract de stevie in samponul tau obisnuit.
Contraindicatii
Nu are efecte adverse majore. Singura atentionare se adreseaza mamicilor care alapteaza, pentru ca din cauza continutului de antrachinonici din stevie care ajung in sange si in lapte, poate cauza diaree sugarului.
Stevia la romani
In bucataria romaneasca stevia este consumata mai ales in ciorbe, in placinte, omlete, ca foi pentru sarmale sau inabusita asemeni spanacului.
Frunzele pot fi conservate prin uscare, congelare, sau puse la borcan cu sare și adaugate ulterior la diferite mancaruri.
Radacina plantei era folosita in traditia populara la vopsitul in culori naturale (galben, verde, indigo). Tot din radacina pisata-uscata sau zdrobita-cruda si amestecata cu untura sau alte grasimi se obtinea o alifie cu care se tratau unele boli de piele.
Este bogata in vitamine, reduce anemia, diabetul de tip 1 si 2, te poate ajuta sa slabesti si are un gust minunat
Tourniquet întreabă:
hedol întreabă: