| blablablab a întrebat:

Buna TPU, s-a confruntat cineva cu masele de minte incluse(asa am auzit ca sunt denumite din pdv medical)? Pentru cine nu stie e maseaua de minte crescuta in interiorul gingiei, asa si eu, mi-a "iesit" maseaua de minte, perfect crescuta, e orizontala, am avut gingia crapata, nu a iesit, am fost la dentist si mi-a zis ca daca nu ma doare/deranjeaza n-am de ce sa o scot doar ca din familie am fost tachinata sa rezolv orice problema medicala si acum ma streseaza orice pana rezolv big grin si de un an, de cand a iesit, aproape 2 de acum, ma tot gandesc sa o scot sa-mi iau de o grija, daca pe viitor imi va face probleme? Nu mai bine o scot? Clar trebuie operatie acolo si sunt curioasa daca s-a intamplat cuiva si ce a facut, a scos-o, n-a scos-o, cum e acum etc etc.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
8 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Eu am o blestemată de măsea https://imgur.com/cZOY2uU nu sta si du-te la stomatolog

| Violleta2022 a răspuns:

Eu le-am scos pe toate 4, din cauza unui maxilar mic si ingust, fiindca ma deranjau.
Nu te speria, ca-i doar o extractie de masea, ca orice alt dinte sau masea si nu doare, fiind facuta sub anestezie.

| Frank51 a răspuns:

Le scoți când începe să te doară sau când se mișcă ceilalți dinți.

| ywar a răspuns:

Maselele de minte se cariaza foarte usor si pot crea probleme in ceea ce priveste alinierea corecta a dintilor/maselelor.
Se face extractie si gata.

| Zuzu1991 a răspuns:

Ignora pe astia de pe aici care HABAR NU AU, inclusiv doctorul care nu are chef sa se chinuie sa scoata o masea de minte (cel mai greu de scos, pentru ca e foarte greu sa ajungi la ele), mai ales una care nu e iesita (cred ca iti trebuie si chirurg), chiar eu am o masea de minte cu, carie si doctorul mi-a spus ca poate sa stea asa ca nu are nici o problema vreun an...

maselele de minte TREBUIE scoase, pentru ca nu sunt "normale" si din cauza asta sunt predispuse sa faca chisturi, care pot duce la dureri atroce si la alte complicatii... GRAVE

| Ava1231 a răspuns:

Stomatologul la care ai fost are perfecta dreptate: cat timp nu te deranjeaza nu ai de ce sa o scoti!
E o moda ciudata si prosteasca sa scoți maselele de minte cand uneori nici n au crescut si etc iar dentistii fac bani pe seama asta. Si mie acum 4 ani mi s-a spus ca 2 masele de minte trebuie scoase iar intre timp au crescut si nu mi -au creeat niciun fel de problema, deci nu le-am scos.
Daca de doi ani nu ti-a făcut probleme, ce probleme sa iti mai faca de acum inainte o masea ieșită din gingie? Si chiar de ar fi sa o scoti, nu trebuie operatie. E ieșită, nu inclusa in gingie.
Evident ca tu alegi ce faci pana la urma. Dar gândește-te de bine daca merita sa scoti un dinte sanatos din gura. Eu as zice ca nu. Pierzi un dinte bun, cateva sute de lei si chinul prin care treci.

| blablablab explică (pentru Ava1231):

La un control tot am sa ma duc sa vad ce se mai intampla acolo, explicatia pe care mi-a dat o medicul a fost ca fiind IN gingie nu are cum sa se carieze si nici sa deranjeze maseaua de langa fiindca e crescuta orizontal si nu depinde in niciun fel de cea de langa ea, e in interiorul gingiei, nu e iesita, pe radiografie arata exact ca o masea normala, crescuta doar ca in interior...eu pana acum nu mai auzisem de modalitatea asta a maselelor de minte big grin

| gabriellaa23 a răspuns:

Daca nu te deranjeaza cu nimic o poti lasa acolo, asa zisa operatie este o incizie mica, unde o sa coasa locul dupa extractie. Nu este nimic dureros.