1. Spune la mama ta sa faca EA prajituri, sa NU le cumpere! Fiecare a 2-a prajitura sa fie cu continut de SCORTISOARE!
2. Daca mama ta iti mai cumpara prajituri sau alte dulciuri, atunci REFUZA-le, fiindca sunt facute cu ingrediente foarte daunatoare organismului (E-uri si alte chimicale care maresc pofta de dulce si de alte mancaruri nesanatoase)
3. Daca simti nevoie de dulce, atunci consuma dulciuri NATURALE si putine: 1 lingurita de miere de albine SAU 100-200 grame de fructe /ZI
4. La o mancare consuma maxim 100 grame de paine
5. Totusi, pentru placere, poti manca saptamanal cate o bucata de prajitura sau tort, facut de mama sau bunica. Cu ocazie de sarbatoare sunt permise chiar si doua bucati, daca sunt prajituri sau torturi DIFERITE, facute on casa (nu cumparate! ).
De acesta dependenta de dulce se scapă usor. Iti spun din experienta mea. În 3 zile am scapat dar trebuie să ai vointa, eu as fi mâncat numai dulce zilnic si mi-am pus in cap ca de astăzi gata si asa a fost. Cică este dovedit științific ca poti scapa de această dependenta cel mai usor, eu nu stiu nu am citit dar am scapat. Ocupați timpul cu altceva ce iti place tie, mănâncă fructe, fa sport, plimbare multă. Succes!
Mănânci fructe, iar zahăr mai rar până se obișnuiește organismu, gen un baton de ciocolată la 2 zile în prima fază, după 1 la 3 și tot așa, dacă le scoți de tot normal să fie șoc pentru creier și știind că n-ai voie să-ți dorești mai mult
Zaharul este un drog. Din ce mănânci ai tot manca. Dar daca vrei sa renunți se poate. Îți trebuie doar voința. Verifica-ti glicemia. Se poate si la medicul de familie. Nevoia de dulce este unul din simptomele diabetului. Dar pe lângă diabet, zaharul afectează si creierul.
Crezi ca intamplator barza te dus la o familie de dependenti de zahar?
Trebuie sa te eliberezi singura de dependenta pe care o ai la zahar.
Chestia cu plansul si raul sunt doar fite.
Aceasta dependenta este doar in capul tau, ea este de fapt o rutina pe care ti-ai creat-o singura: aceea de a manca dulciuri zilnic si mult. Faza cu,, mi se face rau" si,, incep sa plang" sunt doar manifestari exagerate, in niciun caz consecinte ale lipsei de dulciuri. Insa orice invat are si dezvat. Uite cateva sfaturi ca sa poti limita consumul de zahar:
1. Dulciurile au zahar, iar zaharul reprezinta glucidele. Aceste glucide reprezinta hrana preferata a celulelor tale nervoase din corp, adica neuronii. Glucidele sunt principala sursa de hrana pentru organism, ele iti dau energie si ajuta la concentrare. Dar nu uita ca aceasta energie pe care tu ti-o procurezi prin glucide ar trebui sa vina din mai multe parti: somnul, mancarea etc. Dormi suficient? Mananci suficient mancare adevarata? Dormi macar 8 ore pe noapte? Iti bagi in organism vitamine? Faci sport? Melatonina este hormonul tineretii, al vietii, al odihnirii. El se produce noaptea, bineinteles dormind. Acestea ar trebui sa fie intrebarile pe care sa ti le pui, nu:,, Cum sa scap de depemdenta de dulciuri?" Repet, nu e dependenta, ci doar o rutina sau chiar nevoia organismului de a-si procura energia pe care tu nu i-o oferi suficient prin somn si hrana.
2. Inlocuieste zaharul din ciocolata cu cel din fructe, miere etc. La inceput poti sa-ti pui niste miere pe paine dau biscuiti, sau biscuiti cu lapte, sau biscuiti sfarmitati cu mar razalit (nu-ti ia mai mult de 15 minute sa faci), salata de fructe. Ai sa vezi ca in timp organismul tau nu o sa-ti mai ceara zahar din prajituri si alte dulciuri. Dar asta trebuie sa se intample treptat, nu o sa faci nimic in cateva zile, e totusi o schimbare majora pentru corpul tau.
3. Fa miscare. Fa jogging, plimba-te, inoata, joaca baschet, leapsa cu prietenii, da-te cu coarda, danseaza, da-te cu bicicleta / trotinrta / rolele. Stiu ca e frig afara, dar orice plimbare ajuta. Daca mama ta merge la supermarket: du-te cu ea! Nu mai folosi liftul, foloseste scarile! Sunt atatea posturi tv cu fitness si aerobic dimineata. Trezeste-te mai devreme si fa dupa femeile alea din fata televizorului. Fa ce poti, cat poti, dar da-ti silinta.
4. Nu impietri in fata telefonului, tablrtei, calculatorului dau televizorului. Gaseste-ti o activitate care sa nu implice asta. Gaseste-ti un hobby, ceva care sa-ti faca placere si sa te si dezvolte pe un anumit plan, daca ai un animal, joaca-te cu el, dreseaza-l, plimba-l afara (asta are mare legatura cu 3).
5. Nu mai tine dulciuri in casa! Arunca-le la gunoi, ascunde-le, daca mama ta tot cumpara! Prezinta-i consecintele, ai o discutie serioasa cu ea. Iar daca totusi ia, nu inseamna ca trebuie sa le si mananci. Ai putina ambitie.
6. Nu te lasa! Daca esti puternica si iti doresti cu adevarat sa-ti schimbi stilul de viata n-o sa te lasi. Daca nu, o sa te lasi. Mult succes! Funda?