Ficatul sufera si se imbolnaveste in urmatoarele situatii:
1. Daca in sange apar substante daunatoare introduse in organism odata cu produsele alimentare, cu apa si cu aerul.
2. Produsele alimentare de calitate inferioara sau stricate.
3. Foarte daunatoare pentru ficat sunt mesele luate la ore tarzii, precum si culcatul la ore tarzii.
4. Alimentatia abundenta si consumarea grasimilor, prajelilor, afumaturilor, painea moale, proaspata, clatitele.
5. Nicotina si alcoolul foarte activ distrug celulele ficatului.
6. Stresul, furia, provoaca eliminarea crescuta a adrenalinei, care intoxica puternic ficatul, traumatizandu-1. 7. Ficatul sufera si atunci cand omul efectueaza o munca fizica grea, fara o pregatire corespunzatoare. Efortul fizic trebuie marit treptat, pentru ca ficatul sa aiba timp pentru adaptare.
8. Daca nu puteti renunta la mancaruri din carne grasa, straduiti-va macar sa le consumati in prima jumatate a zilei, cand ficatul elimina mai multa secretie biliara si se creeaza conditiile favorabile pentru digestia grasimilor, a proteinelor, iar in a doua jumatate a zilei este indicata consumarea lactatelor si a glucidelor.
Pentru fiecare organ exista si alimente care imbunatatesc functionarea lui. Ficatul este ca un copil; ii plac foarte mult dulciurile. Pentru functionarea normala a ficatului, organismul trebuie sa consume cantitatea necesara de glucoza. Cel mai bine este daca glucoza provine din fructe si nu din dulciuri. Toamna, se recomanda consumul zilnic a 200 g de struguri. Se intareste nu numai functionarea ficatului cat si a inimii. Carnea este bine sa se consuma impreuna cu multe legume si zarzavaturi. in timpul mesei nu este de dorit sa consumati lichide. Bautura poate fi consumata la 1, 5 - 2 ore de la servirea mesei. Fructele si legumele pot fi consumate atat crude, cat si fierte, coapte, inabusite, cu acelasi efect benefic. Un aport important il are bostanul (dovleacul) care, ca si strugurii, contine mult calciu. Iarna se pot consuma cantitati mari de fructe uscate traditionale (prune, caise, mere, stafide) sau aduse din tarile calde. Se pot bea compoturi, sucuri, lapte acru, iaurt. Ficatul reactioneaza pozitiv si la consumul de nuci sau seminte de floarea soarelui, fara a fi consumate in exces. Ficatul reactioneaza negativ la consumul ciocolatei, mai ales in cazul copiilor. in functionarea normala a ficatului un rol important il au emotiile pozitive, priceperea de a te bucura de viata.
Cu scop de Tratament si profilaxie, se consuma miere de albine.
- Se toaca marunt 300 g de ceapa, se amesteca cu 2 linguri de pelin uscat, 100 g de miere de albine si 700 ml de vin alb, sec. Amestecul se macereaza 20 de zile intr-un loc racoros, la intuneric, se agita periodic, apoi se strecoara. Se beau cate 50 ml, de 3 ori pe zi, inainte de fiecare masa.
Metode de salvare in caz de dureri acute in zona ficatului:
1. Se dizolva 1 lingura cu varf de zahar intr-o jumatate de pahar de apa si se bea.
2. Se mananca 2-3 banane foarte, foarte coapte. Bananele verzi nu au acelasi efect
3. Se bea fara limite ceai fierbinte de menta. Se adauga o lingura de planta la 300 ml de apa si se infuzeaza 15 minute. 4. Orice parte a mesteacanului, frunzele, mugurii, crengutele tinere, sau un amestec din ele se foloseste sub forma de ceai. 5 linguri de planta se introduc intr-un litru de apa clocotita si se fierb 20 de minute. La inceput se bea cu inghitituri mici un pahar si jumatate de lichid foarte fierbinte, timp de 20 de minute. Pe urma, se bea cate 100 ml dupa fiecare urinare, astfel ca pe parcursul zilei sa fie consumata toata cantitatea de ceai.
5. Folositi monede sau cerculete decupate, din cupru si aplicati-le pe toata zona ficatului cu leucoplast, timp de 2 zile. Daca nu aveti nimic din cupru, puteti incerca cu bucati din staniol de la pachetele de tigari sau ciocolata. Ideal ar fi ca staniolul sa fie energizat in prealabil de o persoana care are cunostinte in domeniul bioenergiei. Staniolul poate fi folosit pentru eliminarea durerilor din diferite zone ale corpului, daca este aplicat pe locul bolnav.
Ficatul are o capacitate puternica de restabilire a functiilor lui, daca este ingrijit sau tratat la timp. O metoda de profilaxie si ingrijire o constituie curatarea ficatului.
Va propun doua metode de curatare (puteti sa le incercati pe rand o data pe luna) cu durata de 4 luni, astfel incat ficatul si bila sa fie
curatate complet.
I. 5-6 zile mancati usor, de post. Ultima zi, seara, mancati salata de sfecla cruda sau fiarta, rasa, cu varza proaspata sau murata si cu suc de lamaie. A doua zi dimineata, la ora 9:00, mancati fulgi de ovaz fierti cu 1/2 pahar de apa, astfel incat sa obtineti un terci moale, sarat sau indulcit putin. La ora 11:45 luati un purgativ. La ora 12:00 beti 1 pahar de ceai de menta si pojarnita, suc de lamaie si miere de albine. La ora 14:00 se aplica o perna electrica (sau altceva cald) pe ficat timp de 6 ore. La ora 15:00 se ia iarasi purgativ cu ceai fierbinte ca la ora 12:00. La ora 18:00 se usuca in cuptor cateva felii subtiri de paine neagra cu putina sare. Se stoarce sucul unei lamai si se dilueaza 1:1 cu apa. Se fierb 200 ml apa cu 2 lingurite de cafea si se beau. La 18:30 se bea 1 fiola de Platifilina sau se iau 1 pastila de papaverina si 1 pastila de No-spa. La ora 19:00 se beau 150 ml ulei de masline, incalzit la 50° C, dupa care se bea suc de lamaie si cafea cu paine uscata. Va culcati pe partea stanga si va relaxati. Perna electrica sa fie destul de calda. La ora 20:00 se repeta procedura cu 150 ml ulei de masline si suc de lamaie. La ora 22:00 si dimineata puteti face o clisma (cu irigatorul) dar nu e neaparat nevoie. in timpul procedurii, uneori apar diferite dureri, dar trebuie sa rabdati fara teama. Dupa curatarea ficatului, inca o saptamana mancati usor, de post.
II. Se incepe la fel cu 5-6 zile de pregatire. Apoi in prima zi de la ora 8:00 pana la 20:00 beti la fiecare 2 ore cate 1 pahar de suc de mere proaspat stors (in nici un caz din comert). Nu mancati nimic altceva, dar puteti bea si apa fiarta. A doua zi se repeta procedura pana la ora 18:00. La 18:30 luati 1 pastila de papaverina si 1 pastila de NoSpa, puneti perna electrica fierbinte pe zona ficatului. Pregatiti 1/2 litru de ulei de masline si 1/2 litru suc de lamaie. Ca sa obtineti cantitatea necesara de suc, fierbeti timp de 6-8 minute 10-12 lamai mari si apoi stoarceti-le (in felul acesta se storc mai usor). La 19:00 va culcati in pat si strict dupa ceas luati cate 3 linguri de ulei si apoi 3 linguri de suc la fiecare 15 minute. incercati sa preveniti regurgitarea, pentru ca daca pierdeti mult ulei, Tratamentul nu mai are efect. O sa va mirati foarte tare cand 0 sa vedeti rezultatul curatirii. Puteti sa spalati prin sita si sa adunati intr-un borcan tot ce se elimina din ficat in timpul procedurilor.
Daca apar dureri in zona respectiva, se ia 1 pastila de analgezic si
1 pastila NoSpa.
Sunt uluita de raspunsul lui Enecosmin. Iti dau un sfat: du-te la medicul de familie si cere trimitere pentru o ecografie abdominala, s-ar putea sa ai litiaza biliara.