| Claudia45 a întrebat:

Tatăl meu a căzut cu ATV ul pe o parte.
El are 45 de ani.
Și are o vanataie foarte mare pe toată pulpa dreapta.
Când zic foarte mare zic de vreo 30/10 cm.
Nu știu dacă înțelegeți.
Prima zi a fost galbena dar acum după 3 zile e roșie ca sângele si se extinde.
Nu știe dacă sa meargă la doctor pentru nu ii tine ocupați cu,, mică" lui problema când sunt oameni bolnavi cu covid sau nu știu.
Sper ca ați înțeles ce am spus.
Ce ii de făcut oare?
Sfaturi?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
4 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Un telefon la doctor? Eu cred că-i mai importantă chestia asta decât covid pentru el.

| AlinMrs a răspuns:

E greu de preconizat, depinde de traumatismul care s-a produs in interior. Poate fi vorba de o fractura, micro fisuri ale osului, lezarea muschiului/ruptura, lezarea terminatilor nervoase, vase de sange, capilare etc. Adevarul e ca fara o consultatie/radiografie nu prea ai de unde sa stii, acum poate sa arate mai rau decat e de fapt. Depinde cum se mobilizeaza, poate sa paseasca? Durerea cum se manifesta, ce fel de discomfort prezinta si altele. In functie de asta se cantaresc si iti dai seama daca e bine sau nu sa mearga la spital. Ps nu sunt doctor, imi dau cu parerea deci nu lua sfatul meu 100% ca fiind cel mai bun. Eventual daca mai aveti persoane cu, cunostinte medicale e bine de intrebat. Sfatul meu e daca situatia se imbunatateste progresiv sa continuie sa monitorizeze si eventual sa se duca sa verifice la un spital dupa ce se mai linistesc lucrurile cu astest virus (am putea vorbi de luni de zile). Insa, daca conditia lui se inrautateste ar fi oky sa verifice sau cel putin sa dea un telefon sa intrebe la spital sau medicul de familie.

| iulian1302 a răspuns:

Buna! In urma oricarui traumatism sever este "normal" sa apara hematoame (vanataile respective). Este foarte important de stiut daca poate sa calce pe acel picior. In caz de impotenta functionala (adica daca nu isi poate folosi membrul afectat) va recomand sa il duceti intr-o unitate de primiri urgente unde are posibilitatea de a face o radiografie si daca este cazul sa se intervina pentru mobilizarea membrului afectat sau adoptarea altor interventii de urgenta. In schimb, daca poate calca pe piciorul respectiv (deci poate umbla) si prezinta doar acel hematom, poti cumpara din farmacie un gel care sa contina heparina. Heparina are rolul de a dizolva chegurile de sange de la nivel local si implicit are rolul de a favoriza retragerea hematomului. In farmacii gasesti mai multe tipuri de geluri care contin heparina insa iti recomand sa cumperi un gel care contine o cantitate mai mare de heparina (spre exemplu Lioton gel). Se poate unge zona respectiva de mai multe ori pe zi cu acest tip de gel. De asemenea, este foarte important sa evite pe cat posibil statul in picioare mult timp si aparitia unor noi traumatisme (deci sa aiba grija sa nu se mai loveasca in zona respectiva). Mare atentie, daca piciorul incepe sa se raceasca, sa devina palid (alb) sau cianotic (albastru) la distanta fata de locul producerii traumatismului, trebuie sa mearga de urgenta la medic pentru ca sunt semne de ischmie si risca sa isi piarda piciorul! Tot in cazul ischemiei, apare durerea intensa a membrului afectat si impotenta functionala! Acel gel cu heparina va recomand sa il cumparati cat mai repede pentru a putea preveni aparitia ischemiei datorata obstructiei locale (acel hematom poate dezvolta microcheaguri). Pentru combaterea durerii poate lua medicamente antialgice!

| Alverto a răspuns:

Presupun că a văzut cu ceva greutate, și da du-te la un medic, orice lucru mic/mare despre sănătate are dreptul la o consultație