| Anamaria28491 a întrebat:

Buna TPU! Vin cu o intrebare serioasa si am nevoie de ajutor.Am 13 ani si azi sunt 23 de zile de cand nu mi-a venit ciclul. Tin sa mentionez ca asta ar fi trebuit sa fie a 3 a oara cand imi vine deci sunt la inceput.De cateva zile am cateodata crampe si gaze in burta.NU am avut contact sexual si ultima oara cand am fost intr-o relatie nu s-a cam intamplat nimic si de atunci mi-a venit ciclul.Nu pot fi gravida asa-i? Nu pot merge la doctor pentru ca inca nu i-am zis maica-mii si nici nu prea am de gand ca se va panica si nu mai vreau sa o am si pe ea pe cap.A da si mai am si scurgeri din alea asa albe si cateodata ma simt balonata. Alea am auzit ca sunt normale deci nu imi prea fac griji.Intrebarea mea este daca sunt sau nu gravida avand in vedere toate simptomele ce le-am spus.Multumesc!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
3 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

La 13 ani nu esti pregatita pentru relatie, iar acum esti in perioada de crestere si de maturizare a organismului si organelor genitale pana la 18 ani, asa ca vei avea mereu fluctuatii ale ciclului menstrual, si dereglari, cel mai bine vorbeste cu mama ta spune i si ei, nu se va panica, ea stie prin ce treci deoarece a avut si ea varsta pe care o ai tu 13 ani, trebuie sa te vada medicul ginecolog, poate ar fi bine sa mergi impreuna cu mama ta la medicul ei ginecolog amindouă.

| Violleta2022 a răspuns:

Este indicat sa vorbesti aceste lucuri cu mama ta, care ti-ar putea explica pe indelete ce se intampla in corpul tau si sa-ti dea explicatii si sfaturi cum sa te protejezi in aceasta perioada.

Dar sa-ti explic eu, pana mergi sa vorbesti cu mama ta.
Ciclul menstrual care apare la fetite pe la 12-13 ani, debuteaza cu cateva picaturi de sange, uneori cu dureri sau crampe de burta. In primul an cand apare, pana se regleaza ciclul, poate veni odata la cateva luni.
Nu trebuie sa te sperii si nici sa te ingrijorezi fiindca este normal ceea ce ti se intampla!
Inainte de debutul sangerarilor, apar si scurgerile vaginale care sunt zilnice, uneori mai abundente, alteori nesemnificative.
Igiena locala (a pasaricii) trebuei facuta zilnic, iar cand esti pe ciclu, chiar de 2 roi sau de cate ori este nevoei, sa te speli cu apa calduta si sapun (preferabil de bebelusi ca nu-i iritant) si sa schimbi chilotul.
Nici nu vreau sa ma gandesc ca te duce capul sa faci sex la anisorii astia, pentru ca nu-i normal, dar daca ai avut sex, atunci va trebuiis a-i spui imediat mamei ca sa te duca la medic, inainte sa iti craesca burta si sa nasti.
Sa nu uitam ca "ea" este mama ta si legal este cea care este reposabila de sanatatea si supravegherea ta.

| Zuzu1991 a răspuns:

Insarcinata nu poti ramane decat intr-un singur fel: ajunge sperma in vagin, altfel, pana la "come to age" (maturizare) ciclul menstrual nu e regulat... DELOC
in plus, indiferent de varsta mai depinde si de alti factori in afara de sarcina cum ar fi sportul (prea mult, adica la nivel de performanta), stress-ul, chiar alimentatia, etc.