| Mituca a întrebat:

Voiam sa intreb daca culoarea ochilor se deschide odata cu varsta. Mama mea are un caprui mult mai deschis ca mine iar ai bunicii sunt aproape verzi.
Multumesc!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
2 răspunsuri:
| JackR a răspuns:

Daca ai depasit faza copilariei timpurii (si se pare ca da, atata vreme cat stii sa folosesti Internetul), culoarea de ochi pe care o ai acum, este cea cu care ramai pana la sfarsit. Nu stiu ce varsta ai, dar tot ce poti face, la varsta adulta, este sa induci iluzii, folosind machiajul (asta daca te invata cineva cum sa o faci corect).

| GPA a răspuns:

Culoarea ochilor se schimba dintr-un motiv ce are legătură cu nivelul de melanină din organism, un pigment care, cu cât se regăseşte în cantităţi mai mari, cu atât culoarea ochilor, a părului şi a pielii este mai închisă.

La naştere, melanina din jurul ochilor este moştenită prin intermediul a trei gene – EYCL1, EYCL2 şi EYCL3 - prezentă în cantităţi foarte scăzute, motiv pentru care majoritatea copiilor caucazieni se nasc cu ochii albaştri, blonzi şi cu pielea foarte deschisă.

Pe parcursul vieţii, nivelul de melanină este în continuă creştere iar culoarea ochilor este definitivă abia în jurul vârstei de doi ani. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul nuanţei părului şi a tenului. Procesul de producere a melaninei se opreşte în jurul vârstei de 30 de ani, motiv pentru care părul începe să încărunţească.