| Camelia93 a întrebat:

Am 27 de ani si as dori sa fac un curs de calificare cofetar-patiser, insa m-am lovit de faptul ca medicul de familie va trebui sa precizeze in fisa medicala ca sunt purtator de virus hepatic B si mi-a precizat si faptul ca nu as putea lucra ulterior pe acest domeniu. Va dati seama ca am ramas socata. Eu am contactat virusul cand aveam 16 ani cand am fost la un cabinet stomatologic de stat sa-mi scot o masea.De acolo cred ca am contactat virusul, alta explicatie nu am. Am aflat 2 ani mai tarziu ca il am. Am inceput sa studiez pe internet si parerile sunt impartite. Unii spun ca nu ar trebui ca viata profesionala sa fie afectata de acest mic impediment, altii spun ca au fost refuzati de angajatori din acest motiv. Atata timp cat acest virus se transmite doar prin sange sau contact sexual nu vad de ce nu as putea lucra, tinand cont de normele de igiena.Am sunat si la o clinica unde este un cabinet de medicina a muncii si mi s-a spsus ca pot lucra pana si in sistemul medical daca se respecta cu strictete normele de igiena.
Mi s-a spus pana si expresia" S-a inventat clorul".
Acest virus se poate lua foarte usor de la stomatolog, spital sau orice salon de manichiura daca nu sunt sterilizate ustensilele cu care se lucreaza..si uite asa te nenorocesti pe viata.
Si lumea nu intelege, se teme, discrimineaza..nu stiu ce as putea sa fac sa rezolv aceasta problema.
Sunt tanara, am toata viata inainte si vreau sa muncesc. Am tot dreptul sa am un loc de munca indiferent de domeniu. Daca aveti cunostinte care s-au lovit de aceeasi problema... va rog spuneti-mi cum au procedat dansii.
Ramasese sa ma duc cu un avans si fisa medicala la organizatorii cursului de calificare. Nu m-am mai prezentat fiindca nu stiu cum sa le pun problema. Orice sfat din partea dv este binevenit.
Multumesc mult!

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| sofisis a răspuns:

Din pacate din cauza acestui virus o sa ai mult de tras. Angajatorii de principiu cauta oameni fara probleme medicale. Mai ales probleme medicale transmisibile. Eu as incerca in locul tau. Daca nu incerci, nu reusesti. Asta e. Te refuza, te refuza. Incerci in alta parte. Nu te da batuta.
A si inca ceva, nu cred ca au voie sa nu te primeasca la un curs de calificare unde TU platesti. Ar fi chiar culmea.

| Camelia93 explică (pentru sofisis):

Multumesc mult!

16 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Din cate am citit, hepatita B se elimina din organism in maxim 6 luni, daca sistemul imuno-deficitar a corpului functioneaza normal.
In restul cazurilor cronice, hepatita B se poate trata cu antibiotice.
Citeste aici:
https://www.mateibals.ro/index.php/8-info-medical/18-hepatita-b

Dupa parerea mea, trateaza-ti infectia, iar cand analizele de control vor confirma ca esti sanatoasa, atunci te poti inscrie la cursul dorit.

| Camelia93 explică (pentru Bula):

Buna! Da in majoritatea cazurilor se elimina daca sistemul imunitar este perfect. La mine a gasit un punct sensibil si a ramas acolo. Au trecut mai mult de 6 luni ...sunt 10 ani de cand il am, deci se considera infectie cronica.Cumva organismul meu nu a reusit sa elimine virusul. Legat de antibiotice sa stiti ca este valabil doar in cazul infectilor produse de bacterii nu si virusi. De aceea in virozele gripale nu se administreaza niciodata antibiotice. Ele trec de la sine cu putin ajutor. Sunt multi medici inconstienti care recomanda antibiotic la o simpu rosu in gat. In toata copilaria mea am inghitit antibiotice degeaba. Acum slava domnului, am schimbat medicul si de cate ori racesc ...antigripale si suplimente naturale cat sa ajute sistemul imunitar.
Multumesc pentru raspuns si implicare.

| alina2k18 a răspuns (pentru Camelia93):

Tu faci o mare confuzie intre infectiile cu bacterii si virusuri.
Rosu in gat = amigdalita care poate fi cauzata de o bacterie sau de un virus, medicul decide de ce tip este si o trateaza cu medicatie antivirala sau cu antibiotice.
Si simpla raceala si gripa sunt provocate de VIRUSURI : raceala cu rinovirus - vreo 200 tipuri sau virusul gripal - 4 tipuri.
Atunci cand organismul are deja o infectie virala deci sistemul imunitar este slabit se mai instaleaza si cate o infectie bacteriana in aparatul respirator sau la nivelul urechii care este de preferat sa fie tratata, ghici cu ce.

| Bula a răspuns (pentru Camelia93):

Exista si la noi in tara mai multe spitale de boli infectioase, care se ocupa cu tratarea infectiilor cronice, asa cum este si spitalul Matei Bals, la a caror site am dat link-ul.
Scaneaza-ti foile de analiza pe care le-ai facut in ultimul an si trimite-le in e-mail la fiecare spital de boli infectioase, respectiv medicilor specializati din acestia. Explica-le starea ta si intreaba cine poate sa-ti trateze si sa rezolve definitiv infectia. Cand ai gasit un loc unde te accepta pentru tratament, mergi la ei pentru rezolvare.
Asta trebuia sa faci deja cu multi ani in urma, dar niciodata nu e tarziu sa incepi ceva nou.

| Camelia93 explică (pentru Bula):

Multumesc ca incercati sa ma ajutati. Apreciez. Cei de la Matei Bals sunt de caca sa ma scuzati de expresie de la ei am pornit, sa nu ma aud de ei sunt total neprofesionisti.Am fost 2 ani la rand sa-mi repet analizele si nu a fost un medic in stare sa-mi spuna ca trebuie sa-mi fac o viremie care sa arate cantitatea de virus din ficat, am aflat de aceasta analiza de la un medic de la spitalul Fundeni. Acolo da e altceva. Am avut o experienta cu doctori mult mai buni. Acolo ma duc in fiecare an si imi fac analizele sa vad cum mai stau. Nu exista un tratament pentru cazul meu. Ar fi Entecavirul dar trebuie sa am eu anumit nivel al viremiei si al fibrozei. Ca sa intelegeti dv nivelul meu al viremiei era undeva la 10.000 Ui si fibroza 0 in martie-aprilie cand am facut ultima data analizele.Trebuie sa am Ui de ordinul sutelor de mii sau un milion cel putin cu statiu de fibroza 1 pentru acest tratament.Mi s-a spus ca am un ficat sanatos si sub nivelul 1 de fibroza nu se prescrie. probabil fiindca este agresiv sau nu stiu. Adica eu am viremia foare mica si stagneaza acolo. Ideal ar fi sa pot negativa virusul sa fie cu minus ca sa nu mai fie detectabil si nici transmisibil. Uitati un link daca doriti mai multe informatii.
https://www.ema.europa.eu/......ion_ro.pdf
In toti acesti ani mi s-a recomandat doar un hepatoprotector pe baza de silimarina si dieta pe viata.
Momentan sunt pe un tratament pe baza de plante de la Dacia Plant "Interferonat". O sa il urmez 3 luni cu o pauza de o luna.
Nu vreau sa va sperii dar sunt foarte multi romani cu hepaita B si C cronici in Romania, multi traind cu el fara sa stie. Un nr oficial bineinteles ca nu se doreste disponibil. Cine ar fi tras la raspundere pentru asta?
Va recomand sa va faceti analizele 1 data pe an si cu prima ocazie sa va vaccinati impreuna cu familia daca gasiti vaccinul. Eu l-am cautat prin Bucuresti acum 2 ani la farmacia Tei si la inca cateva si nu l-am gasit.
Toata viata trebuie sa-mi fac anual analizele pentru ca oricand aceste hepatite B si C pot sa degenereze galopant. Sunt convinsa ca ati auzit de cazurile : Ileana Ciuculete si Denisa Raducu.
Iar in plan profesional o sa vad spre ce am posibilitatea sa ma orientez. Cum ati spus si dv niciodata nu e tarziu sa incepi ceva nou.
Numai bine!

| Gizăz a răspuns:

Nu ai voie sa lucrezi langa mancarea oamenilor cu hepatita B. Prezinta un risc public major! Nu e nicio discriminare aici. Ai sute de profesii dintre care sa iti alegi unde nu e o problema asta.

| Camelia93 explică (pentru Gizăz):

Nu am hepatita. Nu iau tratament ca nu este cazul. Sunt doar purtator sanatos. Nu confunda te rog Hapatita A cu B-ul sau C-ul. Sunt total diferite. Si crede-ma ca eu traind cu acest virus stiu cum e si nu as perminte nimanui sa se infecteze. Nu pot spune acelasi lucru si despre acel medic care mi-a facut asta.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Are dreptate medicul de familie daca ai hepatită nu ai dreptul sa lucrezi in alimentatie publica, imbolnavesti lumea, indiferent cîtă grijă ai tu se pot intampla neprevazute, fara sa vrei te tai ca lucrezi cu cuțite te intepi in cutii de tablă, este periculos sa vrei tu sa lucrezi in domeniul bucatariei cand stii ca ai hepatită, orienteaza te spre altceva, mai sunt destule meserii in țara asta pe care le poti face fara sa pui sanatatea nimanui in pericol.

| Camelia93 explică (pentru CristiDinBucuresti):

Daca ar fi asa ar trebui sa exista o lege scrisa in codul muncii care sa specifice acest aspect cum ca persoane cu bolile x...nu au drept de a profesa in domeniile x.

| CristiDinBucuresti a răspuns (pentru Camelia93):

Poate se va da si legea asta nu tine de noi, dar tu protejeaza i pe altii daca stii ca esti purtator de virus nu fi atît de inconstientă.

| Violleta2022 a răspuns:

Din pacate, legal trebuie sa informezi pe toti ca ai hepatita B.
Oricum, nu poti lucra in domeniu public, unde risti sa infectezi involuntar si pe altii, asa cum ti s-a intamplat si tie.
Ascunderea acestui lucru, este pedepsita aspru de lege.

| alina2k18 a răspuns:

''si mi s-a spsus ca pot lucra pana si in sistemul medical''
Din sursa sigura iti spun ca nu poti lucra in sistemul medical, oricum toti studentii la medicina dentara si generala + cei care urmeaza studii posticeale de asistenti sunt vaccinati din primul an de studii, daca nu au deja vaccinul facut.
Mi se pare cam ciudat sa iei de la medicul dentist, + ca ai fost vaccinata la nastere impotriva virusului B + 100% in liceu al doilea vaccin, eu parca in clasa a XII a am facut vaccinul.

| Camelia93 explică (pentru alina2k18):

Nu am fost vaccinata la nastere, se considere optional si este contra cost si nu se gaseste momentan nicaieri. Dupa cum spuneam pareile sunt impartite. Asta e Romania!

| ywar a răspuns:

Din pacate un ghinion pe care - la urma, urmei - il putem avea toti ti-a afectat viata si ti-o afecteaza. Sunt foarte multe cabinete medicale care nu sterilizeaza cum trebuie instrumentarul. Autoclavul a evoluat foarte mult. Nu inteleg cum nu fac ce trebuie facut.
Cat priveste pe medicul care trebuie sa-ti scrie tie in fisa ca nu ai nimic, intelege-l. Se poate lasa cu fals in acte si exact ca la medicina muncii va plati... poate si cu puscarie. Nimeni nu vrea sa se intample asa.

| Camelia93 explică (pentru ywar):

Pareti a fi prima persoana care intelege delicatetea problemei cu care ma confrunt si va multumesc pentru asta. Stiu asta si inteleg. Asa este! Doctorul trebuie sa specifice acest lucru. Voi incerca cu tratament sa negativez acest virus ca sa nu mai poata fi trasmisibil. Deoarece incarcatura virala este foarte mica in cazul meu, poate reusesc. Daca nu, voi incerca sa ma indrept catre altceva cu toata ca un angajator din orice alt domeniu, va fi speriat la auzul acestei probleme.