Sculamentul este cea mai veche dintre bolile veneriene cunoscute si se transmite prin raporturi sexuale genitale si bucale, ca si de la mama la copil in timpul nasterii. Ea este foarte raspandita, insa frecventa ei ramane un lucru dificil de stabilit. Sculamentul este tratat eficace printr-un antibiotic (penicilina sau alt antibiotic, daca gonococul responsabil de infectie este rezistent la penicilina). Tratamentul trebuie sa fie precoce, iar subiectul trebuie sa se abtina de la orice raporturi sexuale in perioada tratamentului, partenerii sexuali fiind tratati preventiv, chiar daca nu prezinta vreun semn al bolii.
Sinonime: gonoree, blenoragie, gonococie, infectie cu Neisseria gonorrhoeae.
Sculamentul se numeste stiintific gonoree sau blenoragie, este o infectie cu transmitere strict sexuala produsa de Neisseria ghonoree. Se ia prin relatii sexuale neprotejate cu o persoana infectata.
Se manifesta la barbat prin usturimi, jena, mancarimi in timpul actului sexual, urinarii, sau permanent, insotite de o scurgere galbuie in cantitate foarte redusa. Barbatii pot sa n-aiba simptome si totusi sa transmita boala. Femeile au mancarimi in zona genitala, usturimi insotite de o secretie galbuie, cu aspect de puroi.
Se trateaza cu antibiotice, dar trebuie tratati in paralel ambii parteneri sexuali precum si toti partenerii lor (de obicei o persoana din cuplu are parteneri multipli).
Netratatata poate da infertilitate, abcese prostatice la barbat sau se poate transmite la copil de la mama, dand mai ales orbire dar si alte leziuni.
Un factor important in transmiterea acestei boli este lipsa de educatie sexuala. Din alte intrebari pe care tu le-ai pus, eu am retinut ca ti-ai inceput viata sexuala. E clar ca nu te-ai informat nici macar la minim: ce boli se pot transmite asa, care sunt riscurile, care sunt metodele protectie. Incep sa cred ca, desi activa sexual, nici macar la ginecolog nu te duci, ceea ce este foarte grav si te expune la boli transmisibile sexual, la sarcini nedorite si in final la boli grave, amenintatoare de viata.
Fac aici un apel: fetelor, daca nu va stiti in stare sa mergeti regulat la doctor, sa va descurcati cu un bebelus si sa va protejati de SIDA, nu va incepeti viata sexuala!
Sculamentul este o boala contagioasa produsa de un gonococ, caracterizindu-se prin inflamarea cailor genito-urinare insotita de scurgeri purulente si dureri la mictiune, transmitandu-se prin contact sexual; ATENTIE:se transmite prin raporturi sexuale, bucale si anale sau se poate transmite de la mama la copil in timpul nasterii.
La barbati se manifesta cel mai frecvent, sub forma unei scurgeri uretrale galbuie, abundente insotita de arsuri la mictiune.
La femei:simptomele in general sint ascunse sub alte forme de (leucoree)atit si sub forma de inflamatii locale(cistita)Aceasta boala netratata poate duce chiar si la sterilitate.
Sculamentul (in termeni medicali Gonoree) este o boala contagioasa produsa de gonococ. Se caracterizeaza prin inflamatia cailor genito-urinare, cu scurgere purulenta si dureri la mictiune. De obicei se transmite prin contact sexual. Boala transmisibila sexual, provocata de Neisseria gonorrheae.
Simptome si evolutie
- La barbat. Uretrita (inflamatia uretrei) este cea mai frecventa dintre manifestari. Ea apare Intr-un interval de la 4 la 20 zile dupa contactul infectant, sub forma unei scurgeri uretrale galbui, abundente. care pateaza lenjeria si este insotita de arsuri la mictiune. In absenta tratamentului, pot aparea inflamatii locale (prostatita, cistita sau orhiepididimita) si uretrita poate evolua spre o forma subacuta sau cronica al carui risc major este o ingustare a uretrei, sursa a unor dificultati suplimentare la mictiune.
- La femeie, simptomele sunt adesea mascate, sculamentul declarandu-se sub forma de leucoree (pierderi albe) si de inflamatii locale (cervicita, bartholinita, cistita). Infectia poate ajunge la ovare si trompe, chiar poate provoca o pelviperitonita (peritonita limitata la bazin), si poate fi cauza unei ulterioare sterilitati.
- La fetita, care poate contracta boala prin folosirea, de exemplu, a unui prosop contaminat de un alt utilizator, sculamentul se manifesta adesea printr-o inflamatie a vulvei si a vaginului.
- La noul-nascut, transmiterea se face in momentul nasterii si se traduce printr-o oftalmie gonococica.
Diagnostic - Diagnosticarea este uneori dificila din cauza localizarilor atipice: stomatita si faringita (dupa raport orogenital), anorectita, endocardita sau meningita consecutiva unei atingeri a faringelui. Diagnosticul trebuie sa fie confirmat printr-un examen de laborator, direct (frotiu) sau dupa cultura, realizate pornind de la prelevatul local.
Tratament - Sculamentul este tratat eficace printr-un antibiotic (penicilina sau alt antibiotic, daca gonococul responsabil de infectie este rezistent la penicilina). Tratamentul trebuie sa fie precoce, iar subiectul trebuie sa se abtina de la orice raporturi sexuale in perioada tratamentului, partenerii sexuali fiind tratati preventiv, chiar daca nu prezinta vreun semn al bolii.
cel mai bine sa o sfatuiesti pe prietena ta sa mearga la medic urgent mai precis la ginecolog pentru ca poate infesta si alte persoane... gonoreea se poate transmite si la wc-urile publice.
"Indiferent daca esti barbat sau femeie, daca ai vreo scurgere galbena sau sau galben - verzuie prin penis sau vagin, sau daca partenerul tau sexual are asemenea scurgere, sau daca te ustura cand urinezi, ejaculezi sau ai un act sexual, cel mai bine du-te Fara Rusine si cere-i sfatul Medicului de Familie"
http://www.medicina-preventiva.ro/Arhiva/infectia_gonococica.htm
Citeste mai mult la adresa de mai sus...
Mindfulness întreabă:
Anonim2113 întreabă: