| ElenaSt2011 a întrebat:

Buna tuturor.

Poate cineva sa imi scrie care este procedura cand iti schimbi medicul de familie?

Trebuie sa isi scoata pacientul personal dosarul medical (pe care il are la medicul de familie unde este repartizat) sau medicul sau de familie trebuie sa trimita dosarul noului medic de familie ales de pacient?

In cazul in care i se da pacientului dosarul personal, acesta poate scoate din el fisele medicale care contin informatii despre istoricul bolilor proprii, mai ales daca unele din ele sunt de natura psihica sau neurologica, si asa mai departe, si il pot afecta cand pacientul este pe punctul de a se angaja la un loc de munca.

Daca vreun pacient face asta (ca isi scoate din dosarul medical fisa medicala care atesta faptul ca sufera de o anumita boala - pentru ca facandu-si analize medicale, constata ca nu mai are acea problema, dar medicul de familie o tine mortis ca bolile cronice nu au vindecare - eu am patit asta cu o alergie pentru care mi s-au dat vaccinuri ani la randul), atunci pacientul respectiv este acuzat in mod legal?

Indepartarea unei fise medicale din dosarul pastrat de medicul de familie este considerata infractiune? Daca da, se pedepseste penal sau cu amenda?

Trebuie oare ca vechiul medic de familie sa raporteze noului medic de familie (sau poate la o anumita institutie) tot istoricul bolilor de care a suferit pacientul care isi schimba medicul de familie, de teama ca acesta ar putea scoate fise medicale din dosar?

Sau este suficient prezentarea dosarului medical propriu noului medic de familie, ata si nimic altceva?

Persoana care are nevoie sa stie raspunsul la intrebarea de mai sus, a spus ca nu vrea sa-i fie trecute in cardul de sanatate, bolile de care sufera (caci a constatat ca s-a vindecat si a scapat de acele probleme medicale) si presupun ca i s-a respectat aceasta dorinta.

Exista anumite demersuri care trebuie facute in cazul in care un pacient doreste sa isi schimbe medicul de familie? Pacientul trebuie sa mearga la o anumita institutie sa declare asta?

Va multumesc anticipat tuturor celor care imi veti raspunde la aceasta intrebare.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| Donsavas a răspuns:

Da,cred ca va trebui sa-i ceri dosarul medical.
Ori daca nu,du-te direct si vorbeste cu generalistul pe care ti l-ai ales iar acesta iti va spune cum se procedeaza,mai exact.
Da, este o fapta penala sa ''furi'' din dosarul respectiv insa nu va reusi pentru ca, cel mai probabil, toate informatiile sunt inregistrate si trimise la casa de asigurari. Daca intampini probeleme, fa apel la CNAS! Sanatate!
Sanatate!

2 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Tu trebuie sa îi spui medicului tău de familie ca vrei sa te muti de la el, si ei la nivel de cabinet fac transferul, tu nu trebuie sa faci nimic.

| CuriousStuff a răspuns:

Nu exista neaparat o procedura, mergi la noul medic cu buletinul si cardul de sanatate si te inscrii.
Dosarul, pe urma, trebuie sa ti-l scoti de la vechiul medic de familie (ca sa nu ti-l arhiveze, pentru ca dupa aia exista sansa sa nu ti-l mai gaseasca in arhiva) si dosarul poti sa-l duci la medicul cel nou sau poti sa-l pastrezi tu, nu trebuie neaparat sa-l duci, insa ai mare grija de el pentru ca s-ar putea sa-ti trebuiasca.